Archive for the ‘Teknik’ Category

Too many PEX messages

onsdag, oktober 2nd, 2013

Som miljontals uTorrentanvändare har upptäckt vid det här laget, så har numera uTorrent en allvarlig bugg.

Denna bugg har påpekats i flera år, men utvecklarna vägrar fortfarande att erkänna att de gjort ett stort misstag. Och detta högst aggressivt. När jag och flera andra försökte att seriöst analysera och diskutera buggen på uTorrents forum så resulterade det i att ämnet snabbt stängdes ner och att jag (Baloo2) exkommunicerades från forat i fråga.

Dessbättre finns det en lösning. Den senaste versionen av uTorrent, som har alla de senaste funktionerna minus DHT, är 2.2.1. Numera finns det en hackad version av 2.2.1 som har DHT, och det fina i kråksången är, att det går alldeles utmärkt att “uppdatera” till 2.2.1 utan att förlora några inställningar — bortsett från några kolumner i GUI:et, vilka är lätt att justera.

Du kan säkert hitta denna, den bästa, versionen av uTorrent via Google, annars hittar du den på min webserver.

Ordfajt — ett alternativ till Wordfeud?

torsdag, juli 18th, 2013

Som många av er redan har uppmärksammat, så är jag numera fast i WF-träsket. Tidigare trodde jag att det var ett av alla dessa datorspel där man skall skjuta ihjäl ett antal figurer på kortast tid (förmodligen för att jag felaktigt läste det som Worldfeud — Världarnas Krig).

Men nu har jag insett att, trots dess popularitet, WF har ett stort antal brister IMHO.

Således: istället för att bara klaga, så har jag börjat skriva ihop en egen version, Ordfajt, där jag gjort följande tillägg/förändringar:

1. Som alternativ till Standard och Random spelplan har jag Blank.

Vad är det?: Visst är det en del av spelets tjusning att man skall tvingas välja var man lägger sina ord, beroende på vilka bonusrutor man har turen att pricka in. Men med enbart skicklighet borde Blank bli ett trevligare alternativ,

2. Bättre fördelning och värdering av bokstäverna.

Vad är det?: Väljer man Svenska i WF idag, så får man bokstäver som inte alls speglar fördelningen av bokstäverna i SAOL (som är databasen som WF Sverige jobbar emot). Exempelvis finns det inga bokstäver med fem eller sex poäng på. Varför? Fixat!

3. Bättre värdering av långa ord.

Vad är det?: 40 poäng för sju bokstäver är otroligt lockande. Men även sex eller fem bokstäver är väl “duktigt”? Således 40p för sju, 20p för sex, 10p för fem och 5p för fyra vill jag ha.

4. Möjlighet att uppdatera orddatabasen dynamiskt.

Vad är det?: Många av oss har råkat på ord som vi alla vet är vanliga, men som inte godkänns för att de inte “finns” i SAOL. Om båda spelarna godkänner ett ord, så sänds det till en central “granskare” som avgör om det skall adderas till databasen. Under tiden godkänns ordet om båda spelarna godkänner det.

5. GUI: Clear och Play sitter alldeles för nära — det är alldeles för lätt att av misstag spela ut ett ord trots att det inte var avsikten.

Vad är det?: Två åtgärder:

A) Flytta isär Play och Clear så att det finns en knapp (Meny, Swap eller vad det står på den) emellan.

B) När man trycker på Play, så skall ordet först verifieras, sedan får man upp ett val Skicka/Ångra. En extra tryckning tror jag det kan vara värt att undvika ett felaktigt Play-tryck. Man får ju faktiskt chansen att ångra Pass — varför inte Play.

6. Massor av andra funktioner som jag vill ändra på, men inte kommer på just nu. :)

Vad är det?: RFC (akronym för Request For Comments, ifall ni inte har det med i WF-ordlistan).

Kall fusion

måndag, april 1st, 2013

Kall fusion har länge varit något av energiforskarnas heliga graal. Tanken är alltså att man skall kunna åstadkomma fusion (sammanslagning av atomer) utan att behöva de extrema temperaturer som krävs vid “vanlig” fusion, likt den i alla stjärnor.

Till skillnad från fission (klyvning av atomer) så blir det nästan ingen radioaktivitet vid fusion.

En konstruktion, E-Cat, har fått viss uppmärksamhet i Sverige, därför att två oberoende svenska forskare, som såg en demonstration i mars 2011, har intygat att experimentet gav upphov till avsevärt mer energi än vad som är möjligt med kemiska reaktioner.

E-Cat använder väte och nickel, vilket “omvandlas” till koppar.

E-Cat

Nu rapporterar ett lag forskare ifrån universitet i Lappri, Finland, att man gjort lyckade experiment med vanliga nickel-metallhydridbatterier (NiMH), vilka använder aluminium, nickel, mangan, magnesium och kobolt i katoden. Det speciella med denna legering är att den lagrar väte. Genom att utsätta batteriet för mikrovågor startas fusionen och därefter är den självgående. Typiskt varar energigenereringen i två-tre månader när den väl satts igång.

Intressant med denna upptäckt, är att vem som helst kan upprepa experimentet hemma i köket. Placera bara ett fulladdat NiMH-batteri i ett glas med vatten i mikrovågsugnen och kör på full effekt i 30 sekunder. Det är viktigt att batteriet placeras exakt mitt i glaset, och glaset exakt mitt i mikron.

Kall fusion

När reaktionen väl startats bör batteriet placeras i en större vattenbehållare, eftersom vattnet i glaset ganska snabbt kokar bort, med påföljd att batteriet smälter.

Gratis SMS

fredag, oktober 19th, 2012

Om man googlar på ovanstående, inom citationstecken så klart, så får man över tio miljoner träffar. Hur det kan stämma fattar jag inte, men så är fallet.

Att skicka SMS från tangentbordet är naturligtvis mycket bekvämare än att knappa in det på en liten mobiltelefon. Således har jag testat en uppsjö av olika sajter, som erbjuder gratis SMS, under årens lopp, men inga av dessa har fallit mig på läppen. Inte förrän nu.

Och här vill jag be mina läsare om ursäkt för att jag gör reklam. Ni som följt min blogg genom åren vet att jag vanligtvis avhåller mig från sådant, eftersom jag anser att det är en fråga om integritet och trovärdighet, men när jag å andra sidan hittar något som jag gillar, så vill jag gärna dela med mig av mina erfarenheter.

SMSKungen.se

Således kan jag rekommendera ovanstående sajt. Den verkar så här långt vara en synnerligen stabil och seriös sajt, som skickar SMS som ser exakt likadana ut som om du skickat dem från din egen mobil — inga extra tillägg eller reklamblaffor och inga obskyra avsändarnummer således.

TV på nytt sätt

lördag, oktober 13th, 2012

Ännu en trevlig svensk “uppfinning”, Magine, ligger just nu på betastadiet med endast svenska TV-kanaler i utbudet. Men fullt utbyggt kommer detta att bli fantastisk.

Om inte den giriga mediaindustrin, som vanligt, sätter käppar i hjulet förstås…

An introduction to Magine from Magine on Vimeo.

Uppdatering: Jahopp, det var så klart att det skulle bli så. Jag glömde att bloggen ligger på en org-domän. Endast svenska domäner får embedda den här videon — av naturliga skäl.

Du får klicka på länken An introduction to Magine i stället.

Eller så kan du ladda ner videon här (cirka 100MB).

Petsäkra uttag

torsdag, mars 29th, 2012

De senaste tio åren ungefär, så har vartenda eluttag, vare sig det gäller vägguttag eller förlängningssladdar av olika former, varit försedda med så kallade “petsäkra” uttag.

Att alla blir förbannade när de försöker proppa in en kontakt i dessa “petsäkra” uttag är förmodligen en underdrift. Själv börjar jag alltid varje ny installation av uttag med att demontera de där löjliga plastpryttlarna som påstås göra uttaget petsäkert.

Tanken bakom det hela är tydligen att man förväntar sig att ett litet barn får tag i en strumpsticka (hur många barnfamiljer har sådana numera?) och sedan får för sig att sticka in denna strumpsticka i det “oskyddade uttaget” och därmed bli avlivad genom electrocution.

Vän av ordning frågar sig naturligtvis om inte sagda avlivning i själva verket bidrager positivt till det genetiska urvalet. Föräldrar som inte klarar av att förhindra att deras barn petar in strumpstickor i eluttagen, hur viktigt för resten av mänskligheten är det, att denna genetiska avart får fortplanta sig?

Som vanligt är det alltså så, att 99% av mänskligheten får lida för att 1% inte klarar av ens de mest elementära plikter man kan förvänta sig av dem. Och att låta The Darwin Award löpa fritt är naturligtvis inte en option för dessa stolpskott.

Innovationen som försvann

tisdag, mars 13th, 2012

Nästan alla idag har en mobiltelefon. I Sverige har vi tydligen mer än ett abb per skalle, om jag läst senaste statistiken rätt.

Och alla vi med en mobiltelefon måste ha ett abb, som vi betalar väldigt olika mycket för, för att kunna använda den för att kommunicera med våra nära och kära — och ibland våra inte fullt så nära och kära, men låt oss lägga den delen åt sidan just nu.

Men redan i mobiltelefonens barndom insåg alla teknikutvecklare att dessa apparater i princip kunde fungera som forntidens Walkie Talkie. Om bara de kunde sända och ta emot på två olika frekvenser.

Motorola var snabbt ute med en modell (som jag dessvärre inte minns namnet på), — iDEN — som faktiskt kunde kontakta andra mobiler av samma fabrikat. Det finns en mängd fall att hitta på internet, där denna funktion faktiskt har räddat liv. Mobilen hittade ingen basstation, men kunde kontakta en närbelägen mobil, som i sin tur kunde kontakta… Och så vidare. Det vi tekniker kallar roaming.

Vad som krävs, rent tekniskt, är helt enkelt att kunna sända och ta emot på två olika frekvensband. Big deal! Dagens mobiler klarar alla av ett flertal olika frekvenser. Många av dem långt ifrån varandra rent frekvensmässigt. De två frekvenserna som krävs för en äkta P2P-kommunikation ligger så nära varandra, att det inte ens krävs särskilda sändare och mottagare i mobilen, till skillnad från dagens multibandsmobiler.

Hela den här funktionen med möjlighet att kontakta andra mobiler direkt (jag vill minnas att själva Motorola-abbet hade ett särskilt namn men inte ens det kan jag hitta vid en ytlig surfning, kanske någon kan hjälpa mig?)MOTO Talk — verkar att ha tystats ner.

Och, tja, vilken mobiloperatör vill bidraga till att deras dyrt betalande kunder kan kontakta varandra direkt, utan att passera operatörens dyrbara basstationer?

Själv vet jag att en stor andel samtal från min mobil sker till någon som är inom “ett stenkast” och alltså lätt kan kontaktas direkt, mobil till mobil. Mobiltelefoner kan normalt nå basstationer inom cirka 15 kilometer. Men en mottagare som befinner sig i andra änden av ICA Maxi kan jag alltså inte nå. Varför? Tja, jag tror att svaret är givet…

Tänk själva vilken värsting-app det kunde bli, om du i varje ögonblick kunde se hur många i din adressbok som befinner sig inom direktkontakt (det vill säga gratis), och du kunde skicka ett litet “Hej du” till vederbörande. Men naturligtvis även kunde prata direkt utan att blanda in din operatör. I timmar i sträck utan att din operatör ens registrerar det. Var det någon som nämnde Datalagringsdirektivet…? :)

Men fortfarande har jag inte hört talas om någon äkta Walkie-Talkie-mobil i Sverige. Jo, för några år sedan försökte några operatörer saluföra denna funktion, men den var så långt ifrån äkta W-T man kunde komma.

Ergo: Tekniken har funnits ända sedan mobiltelefonen utvecklades, men mobiltillverkarna är bara intresserade av att tillgodose mobiloperatörernas önskemål, och mobiloperatörerna är måttligt intresserade av att tillgodose sina kunders önskemål.

Ännu en anledning till att infrastrukturen är alldeles för viktig för att överlåtas i händerna på alla de olika oligopol som nu låtsas vara marknadsanpassade. Med en infrastruktur som ägs av oss alla, så hade vi haft äkta Walkie-Talkie-funktion i våra mobiler för länge sedan.

Uppdatering: Tack Viktualiebrodern för infon om Motorola!

Världens enklaste BT tracker

fredag, juni 17th, 2011

Via TorrentFreak blev jag uppmärksammad på ett helt otroligt litet hack. Jag är normalt ingen vän av patriotism — tvärtom anser jag att patriotism är roten till det mesta av allt det onda vi ser i världen — men ändå känns det lite extra trevligt att hacket i fråga är skrivet av en svensk.

Hacket kallas BitStorm och är en fullt fungerande BitTorrent-tracker i form av en liten PHP-fil. Allt som behövs, förutom en webserver med PHP-funktion, är alltså denna enda textfil. Fullkomligt fantastiskt.

Vill du testa, så föreslår jag följande tillvägagångssätt:

 • Ladda ner textfilen.
 • Editera de delar som du vill ändra. Förmodligen är det bara namn och placering av den så kallade databasfilen du behöver ändra. Se gärna till att ge den ett kryptiskt namn så att inte någon illasinnad person kan gissa sig till namnet och ladda ner den.
 • Skapa en folder på din webserver — “announce” är mer eller mindre industristandard, om man säger så. Ge den tillfälligtvis fullständiga rättigheter (chmod 777). Detta för att databasfilen skall kunna skapas initialt.
 • Döp textfilen till “index.php” och ladda upp den till “announce”.
 • Lägg till trackern “http://my.webserver.tld/announce” till en valfri torrent i din BT-client och vänta tills databasfilen har skapats.
 • Ändra tillbaka rättigheterna för “announce” till förslagsvis 755 eller vad du nu föredrar.
 • Klart!
 • Ladda gärna ner ui.php och lägg upp i din announce-folder. Det är den fil som skickas när någon försöker komma åt din index.php via wget, webbrowser eller annat oauktoriserat vis.

  Min egen tracker finns nu som http://felten.se/announce ifall någon känner för att utnyttja den.

  TPB visar vilka experter de är

  måndag, april 27th, 2009

  Det är möjligt att man måste vara lite nördig för att till fullo kunna uppskatta TPB-killarnas senaste tilltag. Men detta är bara så klockrent elegant att man, om man har slika tendenser, inte kan låta bli att beundra den kreativitet och den sakkunskap som ligger bakom ett sådant här tilltag.


  % This is the RIPE Whois query server #2.

  % Information related to ‘91.191.138.0 - 91.191.138.63′

  inetnum: 91.191.138.0 - 91.191.138.63
  netname: SE-TPB
  descr: . , . .
  descr: . ________/__________\ ____\
  descr: . \ ___ \___ ____ \___ \
  descr: . \___/ \ \___/ ,-/_
  descr: . / \ \ / __ \
  descr: . \____ /\___ /\___ /
  descr: . \__/ \__/ \___/
  descr: . : : ;
  descr: . ‘
  descr: TPB, Stockholm
  descr: Customer of Danowsky & Partner Advokatbyra KB
  descr: Customer of Maqs Law Firm Advokatbyra AB
  descr: Customer of Svenska Antipiratbyran
  descr: ———————————————
  descr: All abuse mail should be sent to:
  descr: lawfirm at danowsky.se
  descr: monique.wadsted at se.maqs.com
  descr: henrik.ponten at antipiratbyran.com
  country: SE
  admin-c: MS7556-RIPE
  admin-c: LA2217-RIPE
  admin-c: TB3373-RIPE
  tech-c: MS7556-RIPE
  tech-c: LA2217-RIPE
  tech-c: TB3373-RIPE
  status: ASSIGNED PA
  mnt-by: AS21202-MNT
  source: RIPE # Filtered

  person: Maria Stahl
  address: Danowsky & Partners Advokatbyra KB
  address: Box 16097
  address: SE-103 22 Stockholm
  address: Sweden
  e-mail: lawfirm at danowsky.se
  phone: +46 8 6146400
  mnt-by: AS8434-MNT
  nic-hdl: MS7556-RIPE
  source: RIPE # Filtered

  person: Lars Adolfsson
  address: Maqs Law Firm Advokatbyra AB
  address: Norrmalmstorg 1
  address: 10386 Stockholm
  address: SE
  phone: +4684070924
  e-mail: lars.adolfsson at se.maqs.com
  nic-hdl: LA2217-RIPE
  mnt-by: TELIANET-LIR
  source: RIPE # Filtered

  person: Thomas Bjork
  address: Maqs Law Advokataktieselskab
  address: Pilestraede 58 4
  address: 1112 Koebenhavn K
  address: DK
  phone: +45 35240810
  nic-hdl: TB3373-RIPE
  mnt-by: TDK-MNT
  source: RIPE # Filtered


  Bakgrunden är alltså att de där bokstavskombinationerna som nu skor sig på de juridiska missförhållandena i större delen av världen, alltid brukar basera sina stämningsansökningar, såväl som krav på att websidor skall stängas, på den information som finns registrerad i den så kallade whois-databasen. Försöker de sig på något sådant på denna nya IP-grupp, som TPB just beställt, så får de alltså stämma sig själva. Åhhh… det är så otroligt fyndigt alltså…

  (Via Torrentfreak)

  Volvo eller SAAB? Nä, Auto Adapt och Fiat.

  torsdag, april 16th, 2009

  Intresset var enormt när Alelion Batteries nya lokaler invigdes i Nödinge, några mil norr om Göteborg. På vägen mellan Volvo och SAAB om man säger så. Intresset var inte så mycket för batteriernas skull, utan för att den nya elbil som skall produceras där, och dit batterierna skall gå, premiärvisades och -kördes.

  Alltmedan kunderna skriker efter fungerande elbilar, envisas de gamla dinasaurerna Volvo och SAAB med att ånga på längs samma gamla trötta spår, ivrigt uppmuntrade av lika trötta och visionslösa politiker.

  Tyvärr kommer inte tillverkningen av LiFePO4-batterier att vara i full gång förrän 2012, så tills vidare får de driftiga människorna i Ale och Nödinge klara sig med import från Korea.

  Power Circle, en organisation med bland annat Sveriges kraftbolag, har redan lagt en order på 400 bilar för att bland annat utveckla de “bensinstationer” för elbilar, som man räknar med skall behövas för att serva 600.000 elbilar i Sverige år 2020. Låt oss hoppas att inte detta blir den enda ordern.