Ännu ett bottennapp av Piratpartiet

Suck!

Så blev det då, som förväntat av de flesta, ytterligare ett gigantiskt fiasko för Piratpartiet i 2014-valet.

Till skillnad från exempelvis tyska dito, som nått stora framgångar, så har svenska Piratpartiet hårdnackat vägrat att vidga sina politiska ambitioner. Inte ens den otroliga fördelen av att ha två ledamöter redan på plats hjälpte i EU-valet när man blev utfrågad om annat än PP:s “kärnfrågor”. PP:s två representanter stod som stora frågetecken och fånflinade när någon av de för väljarna viktigare frågorna, än vad som är internetrelaterade, avhandlades.

Snälla! Jag har varit med i PP från allra första början — det vill säga snart nio år. Jag brinner verkligen för “våra” frågor. Men jag inser ju, precis som alla svenska väljare, att det finns andra, mycket viktigare, frågor än internet.

Kan det verkligen vara så himla svårt att vidga vår politiska horisont? Skall vi verkligen behöva förnedras med valresultat i bråkdelar av procent länge till, samtidigt som vi ser exempelvis nynazisterna bli det tredje största partiet och fanatiska manshatare ta över våra platser i EU-parlamentet?

Tags:

6 Responses to “Ännu ett bottennapp av Piratpartiet”

 1. Werner Says:

  Problemet är väl att för varje annan åsikt man väljer, så skrämmer man bort ännu fler.
  Den breddning som skett har ju lett till ett meningslöst fokus på HBTQ och massinvandring. Att älta samma åsikter i samma petitessfrågor som alla andra partier blir ingen valvinnare.

 2. Björn Felten Says:

  Vad du säger är helt rätt, vi skall inte älta samma frågor som de gamla trötta partierna. I alla fall inte på samma sätt.

  Vad vi kan göra är att “paketera” om flera av frågorna på vårt eget vis.

  I stället för att prata om arbetslöshet pratar vi om arbetsbefrielse. Löneförhöjning ersätts av arbetstidsförkortning (3% motsvarar ju faktiskt en kvart om dagen).

  I stället för att lova guld och gröna skogar med skattebetalarnas pengar, så lovar vi att alltid undersöka om eventuella reformer tillför något positivt för skattebetalarna.

  Gratis (skattefinansierat) bredband är till exempel något som jag är övertygad om att skattebetalarna skulle uppskatta. Skulle kosta någon hundralapp per år.

  I stället för att vräka pengar över vägar och järnvägar borde vi satsa på sjötransporter.

  Och så vidare…

 3. Patrik Says:

  När PP grundades var det ett parti för nördar. Det gillade i alla fall jag. Nördar är människor som värdesätter kunskap, objektivitet och logik, och sådana behöver vi mer av i politiken.

  Nu är PP ett PK-extremistiskt parti, vilket är totalt redundant i Svensk politik.

 4. Björn Felten Says:

  Det stora problemet med det där, Patrik, är ju att det inte finns 4% av Sveriges väljare som är nördar. Om man vill åstadkomma något — och inte bara sitta i sin kammare och klaga — så måste man nog tänka lite längre än till nörd-kollektivet.

  Men visst har du alldeles rätt i att PP, med bytet av ledarskap, har transformerats till ännu ett helt oväsentligt parti, som inte förtjänar fler röster än Kalle Anka-partierna. 

 5. Patrik Says:

  Det är mycket möjligt att det inte finns 4% av Sveriges väljare som är nördar. Fast jag tror inte att 13% av Sveriges väljare är rasister heller…

  Jag tror inte man måste vara nörd själv för att kunna rösta på ett parti med tydlig vetenskaplig, logisk, objektiv grund. Tvärt om så tror jag att ett sådant parti skulle ha ganska goda chanser om man profilerade sig på rätt sätt.
  Jag tycker att det du skriver är ett alldeles utmärkt steg i just den riktningen.

 6. Björn Felten Says:

  Jag tror också att ett parti som profilerar sig som lite smartare, lite mer vetenskapliga, logiska och objektiva, skulle uppskattas av alla väljare, som nu i desperation röstar på nynazister eller fanatiska manshatare i brist på annat.

  Så alternativet är kanske PP(r)…? 8-)

Leave a Reply