Fläskpannkaka i mikrovågsugnen.

En traditionell, svensk maträtt, som traditionellt tillagas så att tärnat fläsk bryns i en stekpanna. Sedan hälls pannkakssmeten över och allt tillagas i ugnen i 225 grader i 30 minuter. Det krävs så lång tid för att innertemperaturen skall uppnå önskad nivå (96-97 grader), eftersom luft är en så dålig värmeledare.

Nåja, denna Cajsa Warg-metod är ju numera förlegad. Den svartbrända ytan på rätten, om man nu måste ha den, åstadkommes säkrast och smidigast med en blåslampa. För vårt vidkommande är målet att långsamt hetta upp pannkakan till rätt temperatur, jämnt genom hela pannkakan. Mikrovågsugnen gör just det. Så här gör jag:

Ingredienser:

400 g stekfläsk, tärnat
2 ägg
400 g mjölk
200 g mjöl

Metod:

  • Vispa ihop äggen och hälften av mjölken.
  • Sålla ner mjölet, och vispa smeten tills den är helt slät.
  • Vispa ner resten av mjölken.
  • Blanda ner fläsket.
  • Häll blandningen i en mikrovågssäker form.
  • Kör i mikron på 350 W i 12 minuter.
  • Kolla temperaturen, skall nu vara halvvägs, alltså knappt 60 grader.
  • Vänta fem minuter, och kör sedan en ny vända om 350 w i 12 minuter.
  • Nu bör temperaturen ha närmat sig 96 grader.
  • Vänta fem minuter och kör 350 W i 2 minuter.
  • Om temperaturen fortfarande inte är uppe, repetera tills den är det.

En fluffig fläskpannkaka tillagad med minimal elförbrukning och utan svartbränd yta. Glöm inte lingonen!

Tags:

Leave a Reply