Månens inverkan på vädret

Det finns ju som bekant en hel del metoder att spå väder — inte bara SMHI-metoden som går ut på att införskaffa superdatorer för tiotals miljoner, och som ändå bara ger några procent större träffsäkerhet än att lämna prognosen “det blir samma väder i morgon som i dag” (87-88% jämfört med 83-84%).

En av de mer kända metoderna torde vara att “läsa” abborrens fenor. En annan att “läsa” inälvorna i valfritt djur. En tredje att spå i kaffesump.

Men en metod som jag har funnit vara tämligen tillförlitlig för en prognos upp till 30 dagar framåt är att observera månens faser. Till skillnad från de tre exemplen ovan, så går det faktiskt att lämna en hjälpligt trovärdig, vetenskaplig förklaring till att månen påverkar vårt väder.

Eftersom vi vet att månen i väldigt hög grad påverkar havsnivån (ebb och flod), så ligger det ganska nära till hands att den påverkar lufthavet ovanför i minst lika hög grad. Kanske rent av 1600 gånger mer, med tanke på förhållandet i densitet mellan vatten och luft. Eller kanske 1600 gånger mindre? Jag överlåter med varm hand de vetenskapliga analyserna till närmaste högskola.

Vårt väder påverkas ju som bekant av de vågor av fronter som passerar från väst till öst mellan vändkretsen och polcirkeln. Överlagrat över dessa vågor ligger jetströmmen som slingrar sig ännu mer än lågtrycken med tillhörande fronter, och framför allt betydligt nyckfullare.

Således har jag observerat mer än en gång att större väderomslag oftast sker vid fullmåne, och det är alltså grunden för Feltenmetoden att spå väder 30 dagar framåt.

Men varför skulle månens faser över just Sverige påverka vädret i resten av vår omgivning, frågar sig den skeptiske naturligtvis. Jo, för att Skandinavien är första landningsstället för frontsystemen när de drar in från väster och sedan passerar över kontinenten som sträcker sig bort förbi Sibirien och till den Nordamerikanska kontinenten. Där vidtar naturligtvis en ny vädersituation som i sin tur sträcker sig över den kontinenten tills vi kommit runt klotet och tillbaka till Skandinavien.

Vårt nuvarande, extremt kalla, väderläge började omkring nyår (fullmåne den 31 december 20:13). Således spår jag att vädret kommer att slå om till ungefär lika extrem värme nästa fullmåne, som inträffar den 30 januari klockan 7:18. Eller någonstans däromkring (överdelen på en sinuskurva är ju som bekant ganska platt).

Sådär, nu har ni alla, i förväg, fått en chans att kontrollera om Feltenmetoden fungerar. Kolla helt enkelt vad som händer med vädret den kommande helgen. Och kom ihåg: Om jag får rätt, berätta det för era vänner — om jag får fel så glöm hela den här bloggposten.

Min fru och jag kommer under alla omständigheter att fortsätta att förlägga semestrarna efter månens faser. Det har fungerat så bra, under så många år, att frugans jobbarkompisar rent av har börjat rådfråga henne innan de själva skriver upp sig på semesterlistorna.

3 Responses to “Månens inverkan på vädret”

 1. Thomas Tvivlaren Says:

  Det är sådana här inlägg som gör att jag fasen inte blir klok på dig Björn! Välskrivet och genomtänkt finns det ju några till som klarar av att leverera i inläggsväg men om så många vitt skilda ämnen att det återkommande överraskar är det nog bara du som klarar av. :)

  Fortsätt så!

 2. Björn Felten Says:

  *bockar och tackar rodnande*

 3. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats Says:

  80 + 64 + 4 = 0…

  Jag tänker börja med en mycket ovanlig begäran. Jag tänker nämligen be om att få bli länkad! Inte för min egen skull utan för att någon slags rättvisa skall komma huvudpersonen i detta inlägg till del. Givetvis kan (och bör om energi fin……

Leave a Reply