Husmanskost: Makaronipudding
Jag vill gärna slå ett slag för gammal, svensk husmanskost. Men då tillagad enligt senaste rön, och inte enligt gamla recept, nedärvda i rakt nedstigande led från Cajsa Wargs dagar.
Först ut får bli makaronipudding. Jag vet inte om detta fortfarande serveras på våra skolor, men vi som var med förr i tiden minns säkert att det inte var någon höjdare som serverades i bamba (tm Göteborg) då. Här kommer därför en modernare version, i förhoppning att denna gamla klassiker kan få ett nytt uppsving.
Ingredienser
4 dl makaroner
200 g tärnad bacon
2 gula lökar
4 ägg
4 dl mjölk
4 msk potatismjöl
50 g smör
1 dl brödsmulor
2 dl riven ost
Variationer
2 msk olivolja
och/eller
2 mosade vitlöksklyftor
och/eller
2 msk tomatpuré
1 msk socker
1 msk vinäger
Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
Koka makaronerna enligt förpackningen. Endast “gammaldags” makaroner kan komma i fråga. Tyvärr finns ju inte riktiga, gammaldags makaroner — med koktid 15-18 minuter — längre (om du inte har tur och kan hitta det hos någon lunchrestaurant eller dylikt), så vi får nöja oss med 8-minutersvarianten. Koka en minut kortare än vad som anges. Slå av kokvattnet och fyll på med kallt vatten. Rör om kraftigt. Upprepa eventuellt några gånger. Detta för att inte makaronerna skall klibba ihop. Låt rinna av i durkslag.
Halvera den gula löken och skala och hacka eller strimla den.
Lägg ägg, mjölk och potatismjöl i en matberedare med knivarna monterade. För variationerna tillsätt de delar du tycker låter bra. Kör beredaren tills allt blivit en slät smet. Har du ingen matberedare, så går det naturligtvis att vispa ihop det hela på sedvanligt vis.
Blanda de sköljda och väl avrunna makaronerna med bacon, hälften av osten, lök och smeten i en ugnsfast form med lock. Klicka över smöret (enklast att använda osthyvel på kylskåpskallt smör), resten av osten och strö över brödsmulorna.
På med locket och in i ugnen i 90 minuter. Efter 90 minuter, låt efterkoka utan lock i avsvalnande ugn i 30 minuter.
Servera med skirat smör och en stor hög råriven morot. Även lingon eller ketchup är godkänt som tillbehör.
I stället för tärnad bacon kan du tärna vad för överblivet kött du må ha hemma. Tänk bara på att du troligen får tillsätta en tesked eller två med salt om du inte använder bacon. Även tärnad falukorv fungerar bra. I stället för makaroner kan du testa med spagetti, det blir också bra, fast då blir det ju inte makaronipudding förstås…
Anledningen till att vi tillsätter potatismjöl är för att puddingen skall hålla ihop, och inte trilla isär när man skär den. Särskilt som vi tvättar bort en hel del stärkelse när vi sköljer makaronerna. Alternativet hade varit att tillsätta flera ägg, men då blir det mer som en tjockpannkaka.
Tags: Husmanskost, Makaroner, Makaronipudding