150kWh/dygn året runt — märkte inget?

I en märklig historia, som förefaller att ha sitt ursprung i ett inslag i SVT:s Sydnytt, så berättas det om en pizzeria som fick en elräkning som var något i hästeväg. Det förekommer, som sagt, en hel del märkligheter i den här historien, som även Sydsvenskan och SvD återger.

Till att börja med tjatas det om och om igen om att det rör sig om åtta år. Tittar man noga på den sammanställning av elräkningen som skymtar förbi i inslaget från Sydnytt, så står det att räkningen gäller 2001-02-19 till 2008-01-05, vilket åtminstone jag får till knappt sju år. I artiklarna står det dessutom att pizzerian bytte ägare 2001, vilket var anledningen till att jag kollade detta, så var de åtta åren kommer ifrån skulle vara intressant att få veta.

Vidare påstås det att det rör sig om “en halv miljon kilowattimmar”, men enligt ovan nämnda räkning förefaller det röra sig om något mindre, närmare bestämt exakt 382.653 kWh.

Räknar man nu lite grand på detta, så får man en genomsnittlig förbrukning om 150 kWh per dygn. Dag ut och dag in, året runt. Skulle verkligen någon klara av att bränna så mycket el utan att märka det? En dåligt isolerad, eluppvärmd villa brukar ligga på ungefär hälften, och här var det fråga om bottenvåningen i ett hyreshus, så uppvärmningskostnaden torde antagligen ha varit minimal i övriga huset.

Emellertid kan man ha synpunkter på att det dels står på räkningen att förbrukningen är beräknad, detta trots att Eons kundombudsman påstår att de fått avläsningar regelbundet sedan 2003, och dessutom att det fakturerade beloppet innebär ett genomsnittligt pris på 83 öre/kWh, ett pris som förmodligen gäller idag, men knappast har gjort det under alla de aktuella åren. En brasklapp för att det, som sagt, bara visas en sammanställning av räkningen i TV-inslaget — det är möjligt att en del frågetecken kan rätas ut om man får se hela räkningen. Synd bara att SVT:s reporter inte ägnade mer tid åt detta, så att historien hade blivit lite mindre märklig…

Leave a Reply