Hatten av för Bo Hedin!

Under helgen har det rått en viss förvirring i bloggosfären beträffande Twinglylänkar från en SvD-artikel. Ena stunden fanns de, andra inte och så helt plötsligt var de där igen. Nu verkar det som om förklaringen kan vara att tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare, Bo Hedin har återställt ordningen, och, om man läser mellan raderna kan man rent av ana att en och annan överambitiös medarbetare har fått en tillsägelse.

Att rakryggat stå för ett misstag är verkligen inget vi är vana vid från gammelmedias håll. Vi har ju fortfarande bland annat det märkliga agerandet från DN:s kulturredaktion i färskt minne. När så ändå sker, så skall det uppmärksammas och hedras. Symptomatiskt är för övrigt att just Bo Hedin har en aktiv blogg, något som man inte är bortskämd med från gammelmedias chefers håll.

Vad gäller den svåra frågan om att moderera diskussions- och länkdelarna så tror jag att de flesta förstår vilken svår balansgång det måste vara. Men samtidigt är det ju dessvärre nödvändigt, med tanke på hur en del människor agerar i skydd bakom sina anonyma tangentbord. Bland annat problemet med så kallade Twinglyhoror (bloggare som pingar till höger och vänster för att locka till sig läsare utan att själva tillföra debatten något) kräver ju väldigt stora, aktiva insatser av moderatorerna. Oscar Swartz redogör med sedvanlig stringens för denna del av problematiken.

Man kan bara önska SvD lycka till med detta svåra jobb, och hoppas att de lyckas finna en gyllene medelväg som — liksom våra spamfilter för email — sållar bort det värsta spammet utan att något legitimt material faller offer under processens gång. SvD framstår i alla fall ännu en gång som den del av gammelmedia som minst av alla gör sig förtjänt av epitetet gammel, tack vare en framsynt och klok chefsredaktör och ansvarig utgivare.

7 Responses to “Hatten av för Bo Hedin!”

 1. Thomas Tvivlaren Says:

  Visst blir man glad! Inte var dag man ger gammelmedia en eloge men den här gången var det välförtjänt.

  Är det fortfarande Piratpartiet som gäller för herrn förresten?

 2. Björn Felten Says:

  Jodå, nog klappar mitt hjärta fortfarande för piratpartiets ideologi, även om min initiala entusiasm har dämpats något på grund av vissa märkliga utspel från högt uppsatta personer inom partiet — både före valet och efter.

 3. Thomas Tvivlaren Says:

  Bara checkar läget för min bloggrulle så du hamnar under rätt “ism”. :)

 4. Thomas Tvivlaren Says:

  Förresten, kan man nå dig lite mer privat än här i bloggosfärens offentlighet? Typ en sådan däringa ä-mjälladress vore inte dumt? :) Är den inte offentlig så kanske du kan slänga iväg ett mail till min egen (som du hittar bloggbannern på min sida)?

 5. Björn Felten Says:

  LOL!

  Nja, mina emailadresser är väl vid det här laget så vida spridda att det knappast kan göra någon skillnad i spamflödet om jag postar dem offentligt. Till och med min pp-adress (fornamn.efternamn@piratpartiet.se) blir spammad numera.

  Men för säkerhets skull: första bokstaven i mitt förnamn följt av @ och därefter min egen domän felten.se fungerar bra. :)

 6. Thomas Tvivlaren Says:

  Man vet att man är inte så lite eftermiddagsseg när ovanstående beskrivning kändes klurig. Nästan läge för att bänka sig framför fördumningsfrågesporterna de brukar ha på TV på eftermiddagarna a la “Blått bär som finns i skogen: _ L Å _ Ä R”

 7. Björn Felten Says:

  ROTFL!!!

  Ja, de där “showerna” är verkligen ett kapitel för sig. Fyller de kommersiella kanalerna även större delen av nätterna.

  Märkligt att de lyckas klara sig undan lotterilagens långa arm. Motiveringen lär vara att det krävs “kunskap” för att svara rätt (om man kommer fram med något av sina 10-kronorssamtal).

Leave a Reply