Att ge ut sin egen musik på skiva

Den musiker som väljer att inte avstå 95% av skivintäkterna (efter att en massa avdrag gjorts för olika “omkostnader” som bolaget haft) har det minsann inte lätt. Dels för att det föreligger stor förvirring om vad som egentligen gäller — alla parasiterande bokstavsakronymer är ganska noga med att inte uttrycka sig i klartext — dels för att man riskerar enorma ekonomiska bakslag om man gör det minsta lilla fel.

Men att döma av STIMs hemsida så kan man tydligen, sedan 1997, efter begäran bli befriad från att betala licensavgift för första upplagan av ett fonogram där innehållet är helt egenkomponerad musik. Befrielsen gäller högst 1000 exemplar.

Sedan blir det lite luddigare, om man tittar på vad STIM hävdar gäller för de som eventuellt skall trycka upp alla plastbitarna. Det presumptiva Moment-22 som där verkar uppstå har tydligen gjort att CD-tryckerierna valt det säkra före det osäkra, och alltid kräver tillstånd från NCB innan de startar tryckpressarna.

Nä, mitt råd till alla förhoppningsfulla musikskapare är nog att hoppa över plastbitsdelen av marknadsföringen och ge sig direkt på den modernare, och betydligt miljövänligare, formen: direkt digital distribution — DDD — i egen regi.

En egen hemsida med väl synlig betalningsknapp. Valfria tekniska format (MP3, OGG, ISO eller annat) som naturligtvis får kosta olika mycket, och helst en egen tracker så att inte den egna servern blir överlastad vid nysläpp, är några rekommendationer från en gammal fildelare.

Lägg till det texter, noter och separata soundtracks med möjlighet — och tillåtelse! — för era fans att göra egna remix av era verk, samt naturligtvis en community där de kan dela med sig och diskutera, så har ni skapat en verkligt bra grund för en trogen, och förmodligen stadigt växande, skara av fans. Vi musikälskare är ju inte direkt bortskämda med sådan full-service, efter att i snart ett sekel bara ha betraktats som musikens mjölkkor.

Behöver ni hjälp med något av detta, så finns det hundratals experter bara några musklick (eller ett eget blogginlägg) bort, och som garanterat bara längtar efter att få hjälpa er att ge de giriga akronymparasiterna det långa fingret.

Tags: , , ,

5 Responses to “Att ge ut sin egen musik på skiva”

 1. Konstitutionsdomstol - NU! Says:

  ”Baggböleri” är ett lustigt ord men när man vet vad begreppet står för, blir man riktigt förbannad. Under andra halvan av 1800-talet utvecklades trä- och pappersindustrin längs Norrlandskusten. Sågverken och pappersmassefabrikerna behövde mer och mer råvara. Och den skaffade sig industrins uppköpare genom att lura skjortan av skogsbönderna som sålde sitt timmer billigt efter ett antal bjudsupar.

  Det finns klara paralleller mellan dåtid och nutid, mellan trä- och pappersmasseindustrins agerande och hur dagens musik- och filmindustri bär sig åt. Skaffa råvara så billigt som möjligt, d.v.s. betala kreatörerna så lite som möjligt. Och så sälja produkterna så dyrt som möjligt.

  För allt fler kreatörer av film. musik och författare börjar det äntligen gå upp att de är om inte är lurade, så i alla kraftigt blåsta av branschen de skrivit kontrakt för att överlämna sin upphovsrätt till från och med undertecknandet och 70 år efter sin död.

  Ny teknik gör att nya affärsmodeller skapas, direkt mellan kreatörer och köpare. The middle man, alltså skiv- och filmbolagen och förlagen behövs allt mindre. Och det märks i debatten att de är just bolagen som protesterar och vill sälja ut demokratin och mänskliga rättigheter för att kunna fortsätta tjäna pengar på föråldrade affärsmodeller. Det är inte kreatörerna och artisterna som är ute på gator och torg för att demonstrera.

  Bolagen har råd med dyra advokater och smarta pr-byråer som används för att lobba politiker och utnyttja kontakterade artister samt hota och stämma sina kunder. Ett besynnerligt sätt att bedriva affärsverksamhet. Det värsta av allt är att de nu ser ut att ha lyckats.

  Den 1 april får Sverige privatpolis med rätt att utföra husrannsakningar utan att domstol konstaterat att något brott blivit begånget. Det räcker med att film- och musikbranschens företrädare påstår att brott blivit begånget och därefter är det upp till den anklagade att bevisa sin oskuld. Den 1 april får vi alltså ett helt nytt rättssystem i Sverige. Som till hösten kommer att utvidgas med allmän avlyssning av alla oss medborgare. Vad hände med demokratin Sverige?

 2. Anders Widén Says:

  Resonemanget kring stim är ytterst intressant.
  Läste hos Copyriot, tror jag, att fördelningen till artister inte fungerar och aldrig har fungerat. Vad som händer är att små artister, som visst kan ha betalt och alltså är anmälda hos Stim, inte alls får betalt, trots att deras musik faktiskt spelas rätt mycket, men inte där STIM har lärt sig att mäta, topplistorna i radio, och de mest försålda CD-plastbitarna i affär.
  Den stora svansen av kreatörer, som spelas, men inte går att mäta enligt stim, får inga pengar, det är de redan rika som ligger åp topp tio-listorna som får stålarna….
  Jag försöker just nu ratta ihop en motion till mitt parti, SAP, som i alla andra sammanhang påstår att dom älskar att de ge fattiga pengar från de rika. Men i detta fall vill de införa en bredbandsafgift av Stimmodell och alltså fortsätta att utarma de små artisterna , eller rent av stänga dem ute, allt meda de vill ge alla tvångsinsamlade pengar till topp-tio-artisterna..
  Detta jag nu skrivit kan jag hosta ur mig så här. Men jag kommer inte längre, jag får inte till en bra motionstext.
  Jag vill att det ska bli faktabaserat, samt få stringens.
  Är det någon här som får en sådan snilleblixt tar jag tacksamt emot.
  Att skicka in motioner i SAP som visar att de faktiskt omförderlar stålar till rika, måste ju ändå ta skruv???? tycker jag.

 3. Björn Felten Says:

  @Konstitutionsdomstol - NU!:

  Jämförelsen med Baggböleriet och hur Dickson bar sig åt mot de stackars fattiga skogsbönderna, var verkligen slående, tack för den!

  @Anders:

  För att hitta ett uppslag att börja från, kan jag varmt rekommendera vår (Sveriges) första version av UhRL.

  Över lag skulle man vinna mycket i svensk lagstiftning, ifall man backade tillbaka och började om från åtminstone 1975, då alla moderna politikerbroilers, utan formell utbildning och kunskap, började ge sig in i och förstöra lagtexter som tidigare, för det mesta, var väl genomtänkta och skrivna på ett tämligen klart, förutsägbart och lättolkat språk.

   

 4. Anders Widén Says:

  Björn, det vore en härlig tråd att börja i! fast just nu blir det som ett tvärt lappkast i min arma skalle.
  jag tror jag får sätta mig ned och bara dynga ur mig text 40 kb eller så, sen rensa ned det till 4kb.

 5. Thomas Tvivlaren Says:

  @Björn: Amen!

Leave a Reply