Snabbt, gratis bredband via elmätaren

Enligt ny svensk lag skall alla elnätsföretag, från och med den 1 juli 2009, läsa av sina kunders elanvändning minst en gång i månaden för att kunna basera sina fakturor på faktisk elanvändning.

Eftersom det är i det närmaste praktiskt omöjligt att skicka ut avläsare att läsa av mätarna, på det gamla vanliga viset, så ofta, så innebär det i praktiken att alla elmätare kommer att vara utbytta till sådana som går att fjärravläsa, den 1 juli.

Genom en överenskommelse mellan 3G-operatörerna och elnätsföretagen, så har en outnyttjad del av 3G-nätet upplåtits till denna fjärravläsningstrafik. Den största delen av trafiken består av upp-data från mätaren till centralen, så därför stryps inte detta “abonnemangs” upp-kanal så som sker med de vanliga konsument-abben, där kunderna fortfarande räknas som passiva mottagare utan något annat än korta kommandon att skicka medans merparten av trafiken skall vara mottagande.

Det finns alltså här en kanal med upp till 14,4M i båda riktningarna, och högre hastigheter är på gång. Problemet är bara att kunna koppla upp sig — om man inte råkar vara en elmätare. Men det problemet är nu löst tack vare att ett hemligt dokument läckt ut från en av elmätartillverkarna.

Om du således har ett 3G-modem eller en 3G-mobil, så behöver du bara ringa upp nummer *127745# så kopplas du upp mot detta nät. Nätet är anslutet till internet som vanligt, för att elnätsföretagen lätt skall kunna komma åt alla “sina” mätare oavsett var i landet de är belägna.

Inga lösenord eller liknande krävs, men dessvärre får du ett 10.x.x.x-nummer (NAT via DHCP) vilket innebär att din burk inte är åtkomlig utifrån — precis som hos exempelvis 3 om du kopplar upp dig till fel server där. Detta löses emellertid enkelt om du kör med IPv6-tunnel via exempelvis SixXS, sedan är det fritt fram att även köra server via elmätarnätet.

Under vissa tider, då mätarna i ditt område läses av, kan det eventuellt märkas av att belastningen är stor, men annars bör inga större olägenheter märkas. Om du har en IP-analysator inkopplad så kan du se en hel del märklig, inkommande trafik, men det är inget att oroa sig för, det är bara elnätsbolagens servrar som undrar vad det är för en oregistrerad elmätare som kopplat upp sig. Inga åtgärder verkar i alla fall utföras för att koppla bort denna oregistrerade mätare, som inte svarar på tilltal, från nätet, utan den probe:as bara med jämna mellanrum (en gång i timmen ungefär).

I morgon skall jag beskriva hur du kan vända på trafiken och i stället ringa upp din elmätare för att fråga den om din elförbrukning, och samtidigt tipsa om ett program som grafiskt visar exakt hur din förbrukning ser ut minut för minut. Stay tuned!

10 Responses to “Snabbt, gratis bredband via elmätaren”

 1. Ibbegbg Says:

  Synd att det bara är första april en gång om året ;)

 2. Beelzebjörn Says:

  Ok…
  Jag erkänner: Gick på det.

  Good one.

 3. Björn Felten Says:

  Öhhh… Vadå gick på?  *visslar oskyldigt*  :)

  EDIT: Såg just den här lite roliga sidan.

 4. Thomas Tvivlaren Says:

  Din förb… ;) Jag som fick lite förhoppningar där.
  Gammal visdom som håller än: “När det låter för bra för att vara sant så är det oftast inte sant.”

 5. Hannes Says:

  Lol! :)

 6. Kluris Says:

  Den gubben gick inte.. Jag fick dock en annan tanke i huvudet: Sitter det en mikrofondjävel i elmätaren?

 7. Andrasidan Says:

  Ja! mikrofon och minikamera!

 8. Beelzebjörn Says:

  Hmmm… Det har varit tyst ett tag?
  Allt väl, Björn?

 9. Björn Felten Says:

  Jodå, tackar som frågar.

  Det har blivit dags att jobba ute i trädgården och på huset nu, när våren och det fina vädret har anlänt, så bloggandet kommer nog att bli lidande den närmsta tiden.

 10. Beelzebjörn Says:

  Rätt tänkt.
  Öl, beachvolley och grillat i folkparken för min del.

Leave a Reply