Skatteverkets blunder

Bara en dryg månad innan årets självdeklarationer skall vara inlämnade har Skatteverket upptäckt en allvarlig bugg i sitt datasystem. Det hela avslöjades, som vanligt är man böjd att påstå, av en ren slump. Det var en högt uppsatt chef på verket som, när hon gick igenom förra årets deklaration, noterade att ett avdrag hon hade yrkat på hade medgivits till ett 100 gånger större avdrag än vad hon hade uppgivit i sin deklaration.

Anledningen föreföll att vara att hon, i strid mot uppmaningen på deklarationsblanketten, hade tagit med antalet ören i stället för att runda av till hela kronor. Ett avdrag på 350:75 hade blivit 35,075. Det är alltså en konverteringsfunktion i programmet som inte klarat av att särskilja mellan skiljetecken och siffror korrekt, utan helt enkelt behandlat kolonet som ett “white space”, ungefär mellanslag.

Detta ursprungligen för att komma tillrätta med problemet med att deklaranterna avdelade tusental på olika sätt: punkt, komma, mellanslag eller inte alls, ingen hade en tanke på att det skulle få de konsekvenser det nu har visat sig få.

– Detta är mycket pinsamt, säger IT-informationsdirektören på Skatteverket, Uno Lappri. Det verkar som om denna bugg har funnits i vårt system ända sedan Skatteverket bildades den 1 januari 2004. Vi vet ännu inte om den har funnits ännu längre, eftersom vi inte har tillgång till före detta Riksskatteverkets gamla datasystem, som vi ärvde vid bildandet av Skatteverket, men det är inte omöjligt.

– Det är försent att rätta till buggen nu, eftersom många redan har lämnat in sina självdeklarationer, förtsätter Uno Lappri, och eftersom den felaktiga rutinen anropas från ett stort antal moduler, så finns det en risk att en ändring i programmet skulle kunna ställa till stor oreda i andra delar av vårt system.

– Vi får helt enkelt hoppas att deklaranterna lyder uppmaningen att endast ange antalet hela kronor. Vi har helt enkelt inte resurser att granska samtliga deklarationer för att se om någon angivit kronor och ören, så risken är naturligtvis att ett antal avdrag även i år kommer att skrivas upp 100 gånger, men det är dessvärre inget att göra något åt i dagens läge. Men naturligtvis kommer buggen att vara tillrättad till nästa års deklarationstid.

Avslutningsvis lugnar Uno Lappri alla oroliga deklaranter med att inga godkända avdrag kommer att ändras i efterhand. Har de en gång blivit godkända av Skatteverket, så går det inte att retroaktivt ändra på detta, enligt gällande regelverk.

2 Responses to “Skatteverkets blunder”

 1. Anders Troberg Says:

  Så går det när man inte har öppen kod. Hade de haft koden öppen så skulle många granskat den, och problemet upptäckts och fixats.

  Ytterligare en anledning att rösta PP!

  Som en parentes kan nämnas att jag nu inte längre kommer att parasitera på andra bloggars kommentarsfält, nu har jag en egen blog, Nördic Battlegroup, på http://nordicbattlegroup.org. Alla är välkomna.

 2. Fredde Says:

  HAHA klockrent aprilskämt :)
  “Uno Lappri” liksom.

Leave a Reply