Baka dina egna semlor

Idag, den 16 februari, inträffar 2010 års fettisdag. 47 dagar före påsk, det vill säga tisdagen efter den sjunde söndagen före påskdagen.

Och då kan jag kanske passa på att påpeka att det skall uttalas fett-tisdagen och inte fet-tisdagen, som en del moralister envisas med. Något jag flera gånger försökte skriva på svenska wikipedia, men ständigt fick raderat, ända tills de gav upp och helt sonika tog bort sina egna försök att lära svenska folket det moralistiska sättet att uttala dagens namn.

Alltnog och emedan, den här dagen äter vi av tradition semlor här i Sverige. Nåja, en del äter fastlagsbullar, en del fettisdagsbulle och åter andra äter hetvägg, men de är alla samma bakverk fast med olika namn.

Och, som de flesta som eftertraktar detta delikata bakverk förmodligen har märkt, så är de köpta varianterna dels väldigt dyra, dels av varierande kvalitet. Så vad bättre anledning kan man då ha till att göra sina egna? Det är lättare än vad man kan tro. Särskilt om man har:

 • En bakmaskin.
 • En elektronisk hushållsvåg.
 • En ugn med noggrann termostat och riktig timer (ingen äggklocka).
 • Ingredienser

   100 g mjölk
   100 g vispgrädde
   100 g smör
   1 ägg
   500 g vetemjöl
   50 g socker
   1 tsk mald kardemumma
   1 tsk salt
   6 g torrjäst, röd, för söta degar

  Ställ bakmaskinens behållare på vågen och mät upp ingredienserna i den ordning de står här ovan.

  Jästen kommer ju i påsar om 12 gram, och då behöver du dela upp den i två delar. Det gör du enklast genom att hälla upp jästen på en skiva och sedan skrapa ihop den till en sträng, som delas på mitten. Häll tillbaka den ena hälften i påsen, för framtida bruk, och den andra i degbehållaren.

  Sätt bakmaskinens programverk på Deg och kör igång den. Det programmet brukar ta en och en halv timme.

  När programmet är klart rullar du ut degen till en jämntjock rulle, som du sedan delar i åtta exakt lika stora delar. Föredrar du små semlor så delar du degen i fler delar, naturligtvis. Trilla bullarna jämna mellan kupad hand och bakbordet, och fördela dem sedan jämnt på ett bakpapper på en plåt.

  Pensla bullarna med ett uppvispat ägg (mjölk går också bra) ifall du vill ha den typiska blanka brunbrända ytan på bullarna.

  Sätt in plåten med bullarna i ugnen, vrid upp termostaten från noll tills den precis klickar till. Då bör du få ungefär 30-35 grader, vilket är perfekt för att låta bullarna jäsa i en halvtimme ungefär.

  När halvtimmen har gått, vrid upp termostaten till 190 grader (med bullarna kvar i ugnen) och sätt timern på 20 minuter. På en normal ugn tar det ungefär 15 minuter att komma upp i 190 grader, vilket betyder att bullarna får ungefär fem minuter på sig vid full temperatur, men de har ju genombakats under hela den 15 minuter långa resan dit upp och dessutom väntar vi en halvtimme efter att ugnen har slagit av efter 20 minuter, så trust me, bullarna kommer att bli perfekt bakade.

  Klocka för säkerhets skull din ugn första gången, så att du vet exakt hur lång tid den behöver upp till 190 grader. Det viktiga är att bullarna får fem minuter vid full temperatur.

  När bullarna har svalnat är det dags att toppa dem. Hur du toppar bullarna är en smaksak. Antingen använder du kniv och gör plana toppar, ungefär som man toppar ett kokt ägg, eller också (min föredragna metod) klipper du ut trekanter med en sax.

  Gröp ut lagom mycket av innanmätet för att få plats med fyllningen.

  Fyllning

   100 g sötmandel
   2 bittermandlar
   100 g socker
   50 g mjölk
   inkråmet från bullarna

  Mixa allt så noga som möjligt och fyll sedan bullarna.

  Så här långt kan du göra färdigt alla bullarna, men de bullar som du inte vill äta direkt lägger du nu locket på och fryser in, för de blir inte bra att frysa in färdiggjorda.

  På de övriga spritsar du ut vispad grädde, lägger på locket och sist men inte minst pudrar florsocker över skapelserna med hjälp av en sil eller ett durkslag.

  Tags: ,

  6 Responses to “Baka dina egna semlor”

  1. Hans J Says:

   AAAAH,

   äntligen mer goda recept ur trollkarlens hand. Jag är tyvärr ingen innehavare av bakmaskin så denna gång tvingas jag att, bara avundsjukt på dem som har sådan, i min tanke försöka föreställa mig smaken av riktigt saftiga Hisingsbullar!

   Nu har jag en otroligt bra leverantör av omoraliskt goda fettisdagsbullar här i södra Stockholm. Man blir ju ändå väldigt retad av Feltens hemmagjorda (och fortfarande varma?) mästerverk!

   Man kan bli kristen av mindre.

  2. Björn Felten Says:

   Oh nej, inte behöver du avstå från dessa läckerheter bara för att du saknar bakmaskin. De går att göra manuellt, men det blir då lite mer arbetskrävande. Bakmaskinrekvisitet gällde alltså för att “det är lättare än vad man kan tro” skulle gälla fullt ut.

   Det går alltså utmärkt väl att blanda till degen, knåda den och sedan låta den jäsa en timme utan bakmaskin. Men i så fall bör man nog använda pressjäst i stället för torrjäst, eftersom pressjästen verkar fungera bättre i rumstemperatur IMHO.

  3. Thomas Tvivlaren Says:

   Manuell trackback:

   href=”http://www.thomastvivlaren.se/2010/02/yttrandefrihetspramen-kapsejsar.html

  4. Thomas Tvivlaren Says:

   Äsch, nu då!
   Manuell trackback:

   http://www.thomastvivlaren.se/2010/02/yttrandefrihetspramen-kapsejsar.html

  5. Björn Felten Says:

   Piratpartiets mästerkock? Jo jag tackar jag. :)

  6. Recept Says:

   Här får ni en massa bra bakmaskin recept på bakmaskin bröd recept
   Lycka till!!

  Leave a Reply