Idag Sydsudan, i morgon Norrland?

I södra Sudan röstade nyligen dess medborgare för att bli ett eget land, fristående från norra Sudan. Det mesta tyder på att detta skulle ge ett länge efterlängtat slut på det permanenta inbördeskrig som rått i landet alltsedan kolonialmakten Storbritannien lämnade över landet till dess egna invånare 1956. Lycka till, och må ni icke gå samma öde till mötes som så många andra självständighetstörstande länder.

Sudan

Men hur står det till i Sverige?

Norrland har en stor del av Sveriges naturtillgångar. Skog, malm och vattenkraft. Men de får inte ta del av denna enorma rikedom, denna rikedom skickas, sedan hundratals år tillbaka, ner till Stockholm. I utbyte får man små smulor av allmosor, såsom löjliga Robin Hoodskatter och andra glesbygdsstöd, bjudna med armbågen.

Ponera i stället att Norrland gör som invånarna i södra Sudan; kräver självstyre och befrielse från den nuvarande kolonialmakten Sverige?

Enbart intäkterna från alla norrländska vattenkraftverk, när deras producerade el säljs vidare på den nordiska elbörsen, skulle göra Norrland så rikt att de knappast ens skulle behöva inkassera några skatter för att säkerställa en välfärdsnivå, som vi i Götaland och Svealand då bara skulle kunna drömma om.

När de inte längre behöver ta hänsyn till sydsvenskar som propsar på att allt däruppe skall sparas, så att de (eventuellt, någon gång i framtiden) skall kunna se all den storslagna, orörda vildmarken, så kan man börja bygga exempelvis vindkraftverk på de mest otillgängliga fjälltopparna — långt från såväl fåglar som störda grannar. Och älvarna? Tja, visst skall de mest sevärda fallen sparas, men resten då? Bygg ut för tusan! Spela in de gamla floderna på video och lägg upp på nätet, så att trädkramande 08:or kan ha något att trösta sig med.

Med ett par kärnvärmeverk kan de förse hela Norrland med billigt varmvatten, så att de inte behöver slösa ut sin värdefulla el på uppvärmning. Med en billig sterlinggenerator i varje källare kan då varje fastighetsägare generera sin egen ström med 100%-ig verkningsgrad.

Lägg till det intäkterna från malm och skog, och de skulle kunna bli en motsvarighet till det rikaste av rika arabemirat. Med alla inkomster från sina rättmätigt ägda naturresurser skulle de aldrig mer behöva bli beroende av stockholmarnas välvilja för att kunna överleva, utan tvärtom, vi i södra Sverige skulle bli tvungna att, med mössan i handen, tvingas be att få köpa de delar av deras naturresurser, som de inte själva behöver.

Med all denna rikedom, och därpå följande skattefrihet (eller i alla fall näst intill), skulle utländska (numera inklusive svenska) investerare stå i kö för att få etablera sig, och människor från hela världen skulle göra sammalunda för att få flytta upp till det nya skatteparadiset i Höga Nord.

Fredrik Reinfeldt och alla hans politikerbroilerkompisar skulle stå där med lång näsa och undra vart alla deras pengar tog vägen.

Vilken tur att jag har ett hus uppe i Harads, femhundra meter från Lule älv.

Harads

…..

Tja, och sedan vaknade jag. Men visst är det skönt med trevliga drömmar, som omväxling? :)

10 Responses to “Idag Sydsudan, i morgon Norrland?”

 1. Mikael Nylander Says:

  Jag har hittills aldrig bott i Norrland, men jag har länge funderat över varför en så stor del av Sverige (tänk yta nu, inte befolkning) finner sig i att bli rånade in på bara skinnet på det här sättet.

  //Mikael - fd 2:206:233.1

 2. Björn Felten Says:

  Ahhh… Före detta point under Eddy LO? Kul.

  Du har inte funderat på att återuppta kontakterna med Fidonet? Numera behöver man ju inget modem, internet räcker.

   

 3. Torbjörn Jerlerup Says:

  :-)

 4. Zandra Felten Says:

  Jag är stolt över dig, far! Det hade nog inte kunnat sägas bättre. Som imigrerad sörlänning i lappmarkerna får man verkligen insikt i allt du har belyst här.

 5. Björn Felten Says:

  Tack dotra mi!

  Jo, övanstående har jag funderat över i många Herrans år nu.

  På samma sätt har jag förvånat mig över att Hisingen fortfarande inte krävt att få bli en egen kommun.

  Sveriges fjärde största ö, till ytan, och i särklass störst vad gäller befolkning. Men ändå är Hisingen fortfarande, till skillnad från exempelvis Orust, Tjörn och Öckerö, bara en bakgård till Göteborg, dit alla sopor och smutsig industri, med mera oönskat, förläggs. Med sina 135.000 invånare skulle Hisingen bli en av Sveriges största kommuner.

  Vi har ju för tusan inget riktigt sjukhus en gång. Våra OLA-patienter och gravida kvinnor är vi tvungna att skicka till fastlandet för åtgärder.

 6. Kristoffer Says:

  Bra skrivet å kul att. Du borde bli politiker! :)

 7. Björn Felten Says:

  Tack Kristoffer!

  Jodå, tanken har allt föresvävat mig… :)

 8. R.Lindholm, Norlandspatriot Says:

  Instämmer helt! Norrland är en av världens sista kolonier. Det är dags att ändra på det!
  Pengarna från exporten av norrländska naturtillgångar ska tillfalla Norrland, inte göda den politiska och ekonomiska makteliten i Stockholm. Inte heller ska de slösas på misslyckade miljonprojekt söder om Dalälven.
  Däremot varken tror eller tycker jag att vi behöver bygga vattenkraftverk i alla älvar eller vindkraftverk på alla fjälltoppar. Det vi har räcker till och blir över.

 9. Björn Felten Says:

  Jovisst har ni el så det blir över — och mer därtill.

  Men mycket vill ha mer; när ni börjat exportera er överskottsel, så kan det ju vara bra att ha reserver i bakfickan för en eventuell utökning av el-shoppen… :)

 10. Christoffer Says:

  Kolla in det :)
  Skulle ju gå jätte bra för norrland med alla natur resurser :P

  https://www.facebook.com/groups/217471138409803/?fref=ts

Leave a Reply