Värnpliktig politiker?

Jag har tidigare föreslagit att vi i Sverige skall ta vårt försvar in i det 21:a århundradet genom att byta ut alla tonåringar som springer omkring i skogen och leker pang-pang mot mer samhällsekonomiskt värdefulla polisvärnpliktiga.

Det var inte många som höll med mig om detta, så troligen får vi fortsätta att dras med 10.000 stamanställda militärer som basar över 5.000 soldater till en kostnad av 50 miljarder om året.

Låt mig då passa på att föreslå obligatorisk politikervärnplikt.

Ända fram till ungefär då Olof Palme inträdde på allvar på den politiska scenen (sent 1960-tal), så var riksdagsämbetet något som “redlige män (och sedermera quinnor)” åtog sig under en begränsad tid, då de tog tjänstledigt från sina ordinarie jobb för att tjäna för rikets bästa, för att sedan återgå till sina ordinarie jobb.

Numera är det ytterst sällsynt att politiker, efter att ha blivit avpolletterade (oftast enda sättet att bli av med dem), har ett ordinarie jobb att återgå till. I stället har man skapat tiotusentals lukrativa reträttplatser för sina kompisar. Något som naturligtvis dränerar statsfinanserna rejält.

Hur vore det om vi i stället hade ett system liknande jury-systemet i USA? Ett system där man kallas till att jobba ett år som beslutsfattare i någon av alla våra politiska instanser? Och efter det gångna året så garanterar systemet att man inte kommer att kallas på nytt inom minst tio år.

För det är väl ändå ingen, som på fullt allvar, vill påstå, att de politiker vi för närvarande har fått, skulle på minsta sätt vara förmer än gemene, slumpmässigt utvalde, man?

Leave a Reply