Husmanskost: Janssons frestelse
Lisa på bloggen Matälskaren delar inte längre med sig av några egna recept, efter att hon gått och blivit kommersiell, utan hon förmedlar mest läsarfrågor och förlitar sig på att hennes läsare skall förse en suktande läsekrets med recept.
För någon vecka sedan vidarebefordrade hon frågan vad man skall servera som nattamat. Och kommentatorerna Doris och Rita svarade vad de flesta av oss gamla fyrtiotalister, som var med på tiden efter att Parador & friterad camembert var det givna svaret, osökt kom att tänka på, nämligen Janssons frestelse.
Janssons frestelse kanske inte direkt går att klassa som husmanskost, men den är nära nog.
Nå, på den här bloggen förmedlar vi i alla fall fortfarande recept, so here we go. Janssons frestelse på fem minuters arbetstid:
1000 g pommes stripes
200 g gul lök
130 g (två askar om brutto 100 g) Lysekils ansjovisfiléer
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 msk potatismjöl
I stället för pommes stripes kan du naturligtvis skala och strimla potatisen själv men då tar det längre tid än de utlovade fem minuterna.
Halvera, skala och skiva löken. Separera halvringarna så noga som möjligt.
Vispa ihop grädde, mjölk, potatismjöl och allt spadet från ansjovisen.
Skär de avrunna ansjovisfiléerna i småbitar.
Blanda potatis, lök och ansjovisbitar i en ugnsfast form med lock. Häll över gräddmjölkblandningen. Tryck eventuellt till alltihop, så att blandningen precis täcker det hela.
Så här långt kan du förbereda allt i förväg. När gästerna kommer, sätt ugnen på 120 grader och timern på tre timmar. In med formen i ugnen och låt den stå där tills det är dags för nattamaten. Efter att ugnen stängt av sig efter tre timmar blir det perfekt för frestelsen att stå ytterligare ett antal timmar på den försvinnande eftervärmen.
Vill du nödvändigtvis ha brun skorpa på frestelsen, så skivar du över kylskåpskallt smör med hjälp av osthyvel, strör över ströbröd och sätter det hela under salamandern (grillelementet) i tio-femton minuter.
Tags: Husmanskost, Janssons frestelse