De beresta spritflaskorna

Göteborgs-Posten uppmärksammar den befängda hanteringen av så kallad tax-freehandel med sprit på våra charterflyg. Något som för övrigt Svenska Dagbladet skrev om för snart fyra år sedan.

Den absurda resan

Även om det är förhållandevis liten miljöpåverkan i form av ökad förbrukning av flygbränsle det är fråga om här (en expert tippar att det rör sig om 1%) så kan man inte undgå att konstatera att svensk alkohollagstiftning ter sig alltmer bisarr.

Anledningen till att vi svenskar skall behöva finna oss i alla dessa horribla skatteregler påstås vara folkhälsoskäl. Man kan ju bara undra hur det kommer sig att övriga EU-länder, som nästan samtliga har mer realistiska skattesatser på alkoholhaltiga drycker, inte har magnituder större problem med alkoholism.

Vad gäller att först transportera kassar med spritflaskor till ett flygfält någonstans i Sverige ifrån förpackningsstationerna i Lund och Tibro, och sedan vidare via flyg till exempelvis Kanarieöarna för att där få den kanariska spritskatten åsatt flaskorna, så vill jag gärna påpeka att även om Kanarieöarna är en del av Spanien, så är de ändå inte en del av EU. Hur nu det kan gå ihop. Kanarieöarna är en frihandelszon inom EU men utanför EU. Exempelvis råder samma införselregler som ifrån länder utanför EU (max en liter sprit, två liter starkvin, fyra liter vin och 200 cigaretter).

Men då så! Varför kan vi i Sverige inte förklara Gotland som en frihandelszon som inte lyder under EU:s lagar? Att packa kassarna med sprit på Gotland och därmed få dem skattefria, och sedan skicka dem till närmaste ankomsthall där resenärerna kan lösa ut dem vid bagageutlämningen borde väl fungera även för de svenska politiker som ständigt anstränger sig för att vara bäst i EU-klassen när det gäller att implementera alla tokigheter som EU prackar på oss.

Fast allra bäst vore naturligtvis om vi kunde harmonisera alkoholskatten med övriga EU. Då skulle vi slippa stolligheter som att skicka tonvis med svenskt öl till gränsbutiker i Tyskland för att sedan köra tillbaka dem hem till Sverige i fullastade bussar och släpkärror.

2 Responses to “De beresta spritflaskorna”

  1. Oldtimer Says:

    Gotland? Nej, jag röstar för Hisingen som frihandelszon. :)

  2. Björn Felten Says:

    Ah, ja, naturligtvis! Så dum jag är. :)

Leave a Reply