Bilprovningen säljs ut

Jahopp. Så var det då dags att sälja ut nästa del av allas våra gemensamma egendomar, Bilprovningen.

Maken till huvudlöst beslut får man leta efter. Nåja, i och för sig inte längre tillbaka än till utförsäljningen av våra apotek. Och dessförinnan av vår vård, skola och omsorg.

Alltnog och emedan. Nu gäller det Bilprovningen. Alla vi som har bil har länge reagerat över de hutlösa priser som vi tvingas betala för att få fortsätta att köra våra bilar. 300:- för en besiktning, som trots allt tar högst en kvart, är väl OK. Men 200:- för en återbesiktning, som oftast klaras av på fem minuter ute på parkeringsplatsen?

När jag skulle registreringsbesiktiga vår USA-importerade 450SL så kostade det över 1600:-. När jag då fick anmärkning på att parkeringsljuset (godkänt av besiktningen i New York fem månader tidigare) inte var godkänt i Sverige, så åkte jag på en ombesiktning, som kostade över 600:-.

Denna ombesiktning tog tre minuter och bestod i att besiktningsmannen konstaterade att jag hade installerat ett vitt parkeringsljus och kopplat bort det gula originalet. Nåja, på den tiden då bilen tillverkades hette det parkeringsljus (en kvarleva från mörkläggningen under andra världskriget — för vem parkerar idag sin bil med parkeringsljuset tänt?), men numera heter det positionsljus. Något som alltså inte ens fanns på vår bil när den tillverkades. Och för oss veteranbilsälskare skär det i själen när vi tvingas göra avsteg från bilens originalskick.

Anita med SL

Visst hade det varit trevligt om en privatisering av Bilprovningen kunde komma tillrätta med ovanstående ockerpriser, men är det verkligen någon som tror på det — annat än aningslösa högerpolitiker?

Och har de över huvud taget tänkt på vad som händer när stora bilföretag genom ombud köper sig ett gäng stationer? Kan någon hädanefter lita på den årliga statistiken, från svensk bilprovning, över vilka bilar som har mest respektive minst fel efter en sådan omorganisation?

Suck, har inte utförsäljningsfanatikerna i ett antal olika regeringar, de senaste 20-30 åren, gått för långt, gång efter annan? Är det inte dags att sätta stopp för dessa Ebberöds Bank-affärer snart?

2 Responses to “Bilprovningen säljs ut”

  1. Ingrid Eckerman Says:

    Men 300 kr - vad är väl det jämfört med att äga och köra en bil? Hur måna 100 000-tals kronor har du lagt ner på den här gamla bilen, om du lägger ihop allt? Då är väl 600 inte så förfärligt mycket?

    Sluta tala om ockerpriser! Vilken timpenning kostar du själv, om du räknar med alla omkostnader typ utbildning, lokal, dator etc?

    Obs att det inte fanns minsta anledning att sälja bilprovarna till lägstbjudande. Vi skulle behållit dem hos oss, det gemensamma. En verksamhet som fungerade utmärkt! Troligen blir det dyrare och/eller sämre framöver när vinstintressena kommer igång ordentligt.

  2. Björn Felten Says:

    Jomen, jag skriver ju just att 300:- är OK.

Leave a Reply