När Fan blir gammal…

Gång på gång får vi, som läser annat än sporten, vädret och de tecknade serierna i våra media, bevis på att vår nuvarande så kallade upphovsrättslag är fullständigt förlegad och omodern.

Att jag skriver “så kallade” beror på att vi (nåja, våra folkvalda, vilket ju är långt ifrån samma sak) i Sverige har valt bort ordet kopieringsrätt i våra lagtexter, utan i stället klumpat ihop det med upphovsrätten. Jag skall inte här orda mer om denna felaktighet i vår lagtext, eftersom jag har uttömt det ämnet tidigare.

Men när jag läser om Mikael Wiehes senaste tilltag, så blir jag nästan lika besviken, som när min tidigare idol Jan Guillou skämmer ut sig gång på gång.

Dessa två tidigare ikoner har alltså på gamla dagar blivit så förblindade av sina miljoninkomster att de totalt glömt bort sina rötter. De rötter som gav dem den berömmelse som de nu skördar miljoninkomster på.

Tack Isobel för att du uppmärksammade mig på denna skämmiga incident.

Även om Slussens i Stockholm väl och ve inte berör en göteborgare, som jag, speciellt mycket, så hoppas jag ändå att åtminstone miljardären Benny Andersson inte tänker vika ner sig.

Hur gick det för övrigt med den där eken som skymtar förbi i videon i fråga? Eken som föddes strax efter vikingatiden, och som stått där den står sedan långt innan Stockholm ens existerade? Eken som alltså dömdes till döden av personer som levat en bråkdel så länge.

Tags: , ,

6 Responses to “När Fan blir gammal…”

 1. Anders Troberg Says:

  Jag har faktiskt bollat några mail med Wiehe i samband med hans tidigare uttalanden och fått rätt så vettiga svar. I stort skulle jag sammanfatta hans svar som att han i princip förstår vad vi menar och sympatiserar på ett ideologiskt plan, men oroar sig för att inte kunna leva på sin musik.

  Jag tror att om vi skulle kunna visa att det inte bara går att leva på öppen kultur, utan att det dessutom funkar bättre, då skulle vi kunna vinna över Wiehe, och det skulle vara en stark allierad att ha.

 2. Björn Felten Says:

  Jag tillåter mig att tvivla på att han skulle kunna fås att göra en Troberg (Anna alltså). :)

  Han har så långvarig vistelse bland upphovsrättskramarna, att han nog för alltid är förlorad.

  Men jag håller definitivt med om att det hade varit värdefullt med en sådan allierad.

 3. Anders Troberg Says:

  Tja, det tog mig bara 25 års tjat att omvända min syrra. Wiehe är inte förlorad än… :)

 4. Björn Felten Says:

  LOL! Jaså inte längre tid än så?

  Ja, om någon skall klara av att omvända Wiehe, så är det du, det är helt klart. :)

 5. Mumfi. Says:

  Radioeken? Nedsågad.

 6. Björn Felten Says:

  Suck! Att byråkraterna aldrig lär sig att ta hänsyn. :(

Leave a Reply