Historiens dom kommer att bli hård

Sveriges flyktingpolitik sedan det andra världskriget kommer med största sannolikhet att gå till historien som något fullständigt häpnadsväckande. Med början vid baltutlämningen så har vi sakta men säkert, gradvis blivit alltmer rasistiska.

Baltutlämningen

Med tanke på att hela Skandinavien var istäckt så sent som för 8000 år sedan, och att vi alltså alla är invandrare, så är det häpnadsväckande att vi blivit alltmer protektionistiska när det gäller invandring. Ända tills för ungefär tvåhundra år sedan, så var vi helt och hållet beroende av invandring för att vårt samhälle skulle kunna utvecklas. Ja, ända in på 1970-talet, så var vi beroende av det som idag kallas “arbetskraftsinvandring” för att hålla igång produktionen.

Att vi i Sverige, med vårt enorma rike — faktiskt, arealmässigt, näst störst i hela Europa om man räknar in alla våtområden — inte skulle ha plats för fler människor, är ju en fullständigt horribel tanke.

Om man dessutom inser att den enda “naturtillgång” ett mänskligt samhälle har, är dess människors arbetskraft, så blir det ännu mer oförståeligt att vissa kretsar fortfarande pratar om kostnader för invandringen. Varje invandrare är ju enbart ett tillskott till våra naturtillgångar — förutsatt naturligtvis att man ger dem rätten att arbeta. Att sätta dem i koncentrationsläger i flera år, i väntan på att några anonyma, icke folkvalda, byråkrater i Migrationsverket skall fatta ett beslut, jo det medför naturligtvis en enorm kostnad, men det är ju enbart en fråga om misshushållning av givna resurser.

Att Sverige har världsrekord i antalet fördömanden av diverse människorättsorganisationer, inklusive en EU-domstol, är ju något vi bara kan skämmas över.

Historiens dom kommer att bli hård över dessa ansiktslösa, och fullständigt empatilösa, byråkrater med den rasistiske ministern Tobias Billström i spetsen. Det är märkligt att de inte själva verkar oroa sig över detta. Om jag löpte risken att klassas tillsammans med historiens värsta illdådare, så hade åtminstone jag tänkt mig för innan jag firade en lyckad utvisning med tårtkalas eller champagne.

Men tänk även på att alla ni, som stillatigande accepterar detta, är lika medskyldiga. Särskilt ni, som röstar på partier som stödjer denna förnedrande hantering av våra invandrare!

Tags:

10 Responses to “Historiens dom kommer att bli hård”

 1. Daniel Janssson Says:

  Är inte huvudpunkten i ditt inlägg men 8 000 år är nog fel tal att använda [1].
  [1] http://sv.wikipedia.org/wiki/Weichsel_%28geologi%29

 2. Motion: En rättighetsbaserad och vetenskaplig miljöpolitik | Calandrellas blogg Says:

  [...] parti som bryr oss om föga mer än medborgarrätt på Internet och immaterialrätt – till ett frihetligt, humanistiskt och demokratiskt parti som svarar på alla frågor: såväl de traditionella [...]

 3. Björn Felten Says:

  Nja, Daniel, jag vet att det tvistas om hur länge sedan det var sedan den första människan satte sin fot på Skandinaviens mark.

  Och jag vet — liksom förmodligen du — att man skall ta informationen på Wikipedia med en stor nypa salt.

  Men till och med de säger ju att “övergången till den postglaciala tiden, holocen, skedde för ca 11 600 år sedan. Det tog dock ytterligare ca 3000 år innan all is var bortsmält från Skandinavien” vilket väl måste tolkas som att vi pratar om cirka 8000 år sedan här?

 4. Anonym Says:

  Även om jag i stort kan hålla med om att Sveriges nuvarande agerande inte är människovärdigt eller rimligt så har jag svårt att svälja den förbehållningslösa inställningen till invandring som du verkar förespråka. Bara för att det nuvarande sättet är fel så betyder inte det att den absoluta motsatsen är rätt.
  Ett problem som måste hanteras är precis som du säger att invandrare måste integreras i samhället - eller som du uttrycker det “få rätt att jobba”. Jag tror inte att det är något som fungerar så där av sig självt; det skulle knappast fungera att köra ut några busslaster människor i norra lappland och säga “Varsågod, här har ni massor av mark. Sätt igång och producera något och betala skatt nu!”.
  Nej, jag tror snarare att det är som på vilken arbetsplats som helst - en ny i gänget är inledningsvis tärande och kräver resurser. Om allt går bra så lär de sig med tiden och blir då en resurs.
  I stället för att se invandringen som en “naturtillgång” (vilket antyder att det är bättre ju mer man har av den) så tror jag att det är vettigare att se den som en investering: det är något som ger avkastning på lång sikt, men det kräver investeringar på kort sikt - och man kan inte investera hur mycket som helst. Invandring utan att resurser finns för att integrera invandrarna i samhället är varken bra för invandrarna eller samhället.

 5. Björn Felten Says:

  Många kloka synpunkter där, Anonym.

  Låt mig börja med “naturtillgångarna”. Det är alltså så, att inga av de tillgångar som vi räknar som naturtillgångar — skog, malm, olja, vattenkraft, m.m. — är värda ett ruttet lingon utan att den avgörande ingrediensen, arbetskraft, tillsättes.

  Sedan har du naturligtvis helt rätt i att det inte är så enkelt som att köra ut nyanlända invandrare till en fabrik och stoppa en skiftnyckel i deras händer. Som du mycket riktigt påpekar, så krävs det en ansenlig, initial investering innan man kan utnyttja denna ovärderliga resurs till fullo.

  Men att sätta dem i olika former av koncentrationsläger i flera år bidrager ju inte på minsta sätt till denna initiala investering, det tycker jag det verkar som om vi är helt överens om?

 6. Dennis Nilsson Says:

  Det dröjer inte länge tills vi alla som lever i Skandinavien och norr Europa blir invandrare till södra Europa och Nordafrika. Forskning har visat att under de senaste 100.000 åren så har det ägt rum fyra istider med 3-4 kilometerhöga glaciärer som täckt Skandinavien och delar av mellan-Europa.Forskningen tyder på att vi nu befinner oss i utkanten av en värmeböljeperiod. Innan glaciärerna är tillbaka. Det är intressant att fundera på hur ens liv skulle kunna bli ifall man blev en flykting.

 7. Björn Felten Says:

  Lustigt att du säger det Dennis, men jag har ofta funderat i samma tankebanor.

  Tänk bara på alla byggnader, vägar, broar, kraftverk med mera, som bara helt plötsligt skulle skrapas bort från jordens yta.

  Där kan vi stå med våra papper som intygar att “jamen det där är ju min egendom” och känna oss blåsta.

  Om jag kunde förflytta mig i tiden, så tror jag att jag skulle välja 100.000 år framåt i tiden på exakt samma plats som mitt hus står på just nu. Hoppas bara att jag inte har tre kilometer is ovanför huvudet då… :)

 8. Anonym Says:

  Vi är absolut överens om att det nuvarande systemet med “koncentrationsläger” (tycker det är ett starkt ord, men förstår vad du menar) är kasst och inte fungerande.
  Det jag reagerar på är att jag har sett flera inom PP som svänger över totalt åt andra hållet, t.ex. Calandrella som nyligen skrev att det inte får finnas någon volymbegränsning på mottagandet av flyktingar, eller Anna som verkar avskriva alla invändningar om att begränsa antalet som kan tas om hand såsom rent rasistiska åsikter.
  För mig är det enkel matematik: det krävs resurser för att ta hand om flyktingar och invandrare på ett bra sätt. Om inte resurserna finns, då kan vi helt enkelt inte ta hand om dem på ett bra sätt.
  Kan man inte diskutera ovanstående, då tycker jag att man saknar trovärdighet i den här frågan. Om man resonerar utifrån “allas rätt” eller “det är omänskligt att” och bortser från att vi faktiskt måste få ekonomin att gå ihop också, då är man en naiv idealist - vilket naturligtvis är gulligt och människovänligt, men knappast realistiskt och trovärdigt.
  Ge mig å andra sidan siffror att mumsa på som visar hur det verkligen ser ut och skulle kunna se ut - då börjar vi prata trovärdighet! Hur många flyktingar tar vi egentligen emot? Hur mycket resurser (pengar/whatever) skulle det krävas för att ta hand om dem på “rätt” sätt? Vilka resurser kan vi styra om för att ta hand om de här människorna?
  …och så den viktigaste frågan av alla:
  Vad skall vi göra om det helt enkelt inte finns resurser att ta hand om alla som vill komma hit?
  Om man kan svara på den frågan på ett bra sätt, då tror jag att man kan punktera SD och locka de människor som är skeptiker men inte rasister. Så länge man undviker den så ringer varningsklockorna för fullt hos alla som har en enda droppe skeptiskt blod i sina ådror.

 9. Dennis Nilsson Says:

  “Med början vid baltutlämningen så har vi sakta men säkert, gradvis blivit alltmer rasistiska.”

  Rasism, rädslan för det okända, har alltid funnits, och kommer att finnas hos oss människor, oavsett var vi än lever.  Pratar vi inte om detta, så blir vi ännu mer rasistiska, självgoda och inneslutna. 

  Jag tycker inte att vi i Sverige inte är mer eller mindre rasistiska än på andra ställen på vår planet.

  Tack vare Internet kan man idag ta del av andra länders medier. Förstår man inte språket så kan man köra någon översättningstjänst som ex-vis Google Translate. Då ser man att rädslan för andra människor är en gemensam nämnare för oss människor.
  Det är därför angeläget att fördomarna dras fram från mörkret in i ljuset, diskuteras. För fördomar (läs rasism), fördummar, skapar efterblivna samhällen.

 10. Dennis Nilsson Says:

  En sedelärande berättelse:
  Innan andra världskrigets utbrott så var det många tyskar som inte tyckte om utvecklingen i Hitler-Tyskland och flydde till Sverige, via den legala vägen, via Bromma flygplats.

  Väl där på flygplatsen väntade den svenska polisen på de tyska flyktingarna. Polisen sände en förfrågan till Gestapo i Tyskland, om huruvida de tyska flyktingarna verkligen var flyktingar. Svaret från Gestapo var att de givetvis inte var det. Så de tyska flyktingarna sändes tillbaka till Tyskland, där Gestapo väntade på dem, för vidare befodran till lämpligt koncentrationsläger, och så småningom död.
  De tyskar som tog sig till Sverige den illegala vägen, och inte röjde sig för de svenska myndigheterna, kunde aldrig skickas tillbaka till Gestapos omfamnanade dödskram. De överlevde, och har idag barn och barnbarn i Sverige. En av mina vänner tillhör dem.

Leave a Reply