Två skäl att inte rösta på piratpartiet

1. Det är en bortkastad röst

Underförstått “… eftersom de ändå inte kommer in i riksdagen”. En klassisk moment-22-situation men också ett kapitalt feltänk. Tänk bara på modiga Camilla Lindberg som röstade nej i den slutgiltiga FRA-omröstningen. Var det en bortkastad röst bara för att det inte påverkade valutgången? Nej, naturligtvis inte, det var en kraftig markering av hennes ståndpunkt i frågan.

På samma sätt är en röst på piratpartiet en kraftfull markering, som sänder signaler ända upp till maktens boningar. Det finns förmodligen inte en enda riksdagsledamot eller journalist, som inte känner till piratpartiet — detta då till skillnad från de flesta andra partier som rör sig strax nedanför De Sju Systrarna.

2. Det är ett enfrågeparti

Det är möjligt att man kan påstå det. Men i så fall är den enda frågan så viktig, att den med råge uppväger alla andra frågor tillsammans. Eller rättare sagt, skillnaden i ståndpunkt från piratpartiets sida i den frågan jämfört med alla övriga partiers, uppväger med råge den minimala skillnaden i ståndpunkt i samtliga andra frågor mellan de etablerade partierna.

Denna enda fråga är allas våra grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Den är alltså så viktig för oss i piratpartiet att vi är beredda att vika oss i alla andra frågor så länge ingen tafsar på vår grundlag. Är detta ett “bara” i sammanhanget, ett fattigdomstecken som gör att man avstår från att stödja kampen för våra rättigheter? Själv tycker jag uppenbarligen inte det.

Det är lite grand som om ett byggföretag skulle få för sig att de inte längre behöver PEAB, experter på pålning och grundförstärkning “för skulle det behövas så kan alltid snickare Svensson slå ner några stolpar”. Grundlagen är själva fundamentet i vårt demokratiska samhälle. Att värna om den kräver experter och specialister av en helt annan kaliber än de lättlurade amatörerna i de etablerade partierna, det torde väl stå utom varje tvivel för alla som bevittnat hela FRA-spektaklet? Och vi i piratpartiet har just den expertisen — eftersom det är det enda vi sysslar med, vi är specialister på området.

Nu har vi just beskådat hur alla som röstade på något av allianspartierna har blivit våldtagna av de som ni gav förtroendet att representera er i vår lagstiftande församling, riksdagen. Hur känns det? Ni måste ju ändå lätt kunna föreställa er hur hela den här statskuppen hade avlöpt om piratpartiet hade haft (minimala) 14 ledamöter i riksdagen, alltså fått 4% av rösterna 2006.

Nej, piratpartiet är inte ett enfrågeparti. Det har alla de övriga partiernas ideologier (om de nu har några) i sin portfölj, och är beredda att plocka upp valfria delar av dem på begäran, och stödja de som är beredda att oförbehållsamt ställa upp på vår solklara linje:

Tafsa inte på våra grundlagsskyddade rättigheter!

Mullvadsarbete pågår

7 Responses to “Två skäl att inte rösta på piratpartiet”

 1. syrrans granne Says:

  Det här med enfrågeparti är faktiskt mycket enklare att bemöta än vad man först kan tro.

  Hur många frågor gick allianspartierna till val på? Stora, viktiga frågor? Tre? Fyra? Jag kan inte tro att det var fler än fem i alla fall, för det hade folk aldrig klarat av att hålla ordning på.

  Piratpartiet har ju tre frågor på sitt program om man skall vara petig. Tre feta, viktiga frågor.

  När det kommer till kritan är alla partier mer eller mindre enfrågepartier. Det är helt enkelt omöjligt att få valet att handla om så många fler frågor än ett fåtal. Det gäller bara att göra sina frågor till valfrågor och där tror jag att riksdagen just gjorde det hela betydligt mycket enklare för oss, mitt i all misär.

 2. Björn Felten Says:

  Mycket bra invändningar. Viktigare än hur många frågor man går till val på borde vara hur bergfast man kommer att försvara den eller dem. Det har ju om inte annat aktualiserats just nu, när förment liberala partier är så oliberala man någonsin kan bli.

 3. Lisa Says:

  Trevlig midsommar!
  För jävligt med FRA, jag var och demonstrerade och satt på läktaren.
  Kram

 4. Björn Felten Says:

  Lisa, jag tyckte jag såg dig i talarstolen, men det var bara Karin Pilsäter (ni påminner faktiskt utseendemässigt om varandra :) ).

  Trevlig mid- såväl som matlagningssommar på dig Lisa!

 5. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats Says:

  Timbuktu tillrättavisar totalitära…

  Väl talat Timbuktu! När får vi se en protestyttring från Gessle m.fl.? Eller kan vi bara räkna med protestyttringar från det hållet när det handlar om att kopiering - “fildelning” - och andra naturliga fenomen hörande till informationseran g……

 6. Joshua_Tree Says:

  Det må så vara att Piratpartiet är ett enfågeparti. Det är Kristdemokraterna också. Kd bryr sig huvudsakligen om “etik och moral” och får igenom en del av sina hjärtefrågor, förmodligen för att de är beredda att “ge upp” andra frågor. Miljöpartiet har nog haft lite samma sits, men svårare eftersom sossarna varit starka även när de suttit i minoritetsregeringar. Får man in en fot i en koalitionsregering kan man förmodligen spela lite på att regeringen måste se enad ut.

 7. IT-människor | Sanningen som jag ser den Says:

  [...] Propagandalänkar för Piratpartiet: Bli en vinnare i valet!, Kasta inte bort din röst – rösta på Piratpartiet!, Två skäl att inte rösta på piratpartiet [...]

Leave a Reply