FRA-grodorna hoppar fram i oförminskad takt

Så “de 14 tunga moderaterna” som sällade sig till den överväldigande majoritet(?) av svenska folket som föredrar att kalla saker vid sina rätta namn — exempelvis massavlyssning för massavlyssning och signalspaning för signalspaning — har nu fått allt förklarat för sig i ett snabbutskick från HQ.

Men dessvärre för moderaterna så har inte den ansvariga skribenten blivit uppdaterad med de senaste versionerna av argument, hon förefaller att köra på med samma gamla trötta argument som man försökte med i början av sommaren, och som sågats jäms med fotknölarna ungefär femtioelva gånger.

Jag skall inte ens ge mig in i polemik med det tramsiga och häpnadsväckande okunniga brevet, utan bara ta fasta på en analogi som moderaterna verkar ha förälskat sig i, men som nu kommer i en ännu dummare version från Sofia Krigsman(!), sakkunnig på försvarsdepartementet.

– Man kan likna det vid trafikkontroll vid en motorväg. Det är endast bilister som kan utgöra fara för andras säkerhet som kontrolleras, övriga bilister kan åka vidare, säger Sofia Krigsman till Expressen.se.

Snälla lilla Sofia! Normalt genomför man faktiskt inte trafikkontroller vid motorvägar. Det är nämligen stoppförbud på dessa, så polisen skulle inte ha någon möjlighet att kontrollera några syndare närmare. Men alldeles bortsett från detta, så kunde det kanske vara bra att förklara vilken sorts trafikkontroll det rör sig om? Nykterhet, hastighet, skatt&försäkring, överlast, trafiksäkerhet, bältesanvändning, eller vad? Kanske någon kombiversion? Emellertid är det svårt att se att en enda av dessa kontroller kan genomföras utan att kontrollera samtliga fordon för att se vilka som “kan åka vidare”.

Och, lyssna nu noga Sofia, det är just detta det hela rör sig om! Alla blir föremål för kontrollen oavsett hur många som sedan blir föremål för närmare granskning. Att detta skall vara så svårt att begripa. “Alla skall med” helt enkelt, nu i nya moderaternas version.

7 Responses to “FRA-grodorna hoppar fram i oförminskad takt”

 1. opassande » Blog Archive » FRA(m) blir baklänges Says:

  [...] Felten (pp) tar sig för övrigt an ett annat exempel av hur katastrofalt dålig information det är som cirkulerar bland de som är satta att försvara [...]

 2. Trottens Betraktelser » M-ledningen kräver rättning i ledet Says:

  [...] Opassande, Mina Moderata karameller, Blogge Bloggelito, Politikerbloggen, Sagor från livbåten, Felten, Elisabeth, Björn Wadström, Deep Edition, Esbati Andra bloggar om: FRA, FRA-lagen, Övervakning, [...]

 3. Patrik Says:

  Och hur vet man vilka trafikanter som är en fara, genom att bugga bilen? Jäkligt bra lösning… Blir så arg!

 4. Björn Felten Says:

  I och för sig så skulle man nog kunna begränsa antalet trafikbrott rejält genom att förse varje fordon med en Galileo-sond (EU:s uppdaterade version av GPS) som i varje ögonblick övervakas. Frågan är ju bara om vi anser att det är värt priset, eller om vi hellre tar det lilla svinn som blir följden av att vi får behålla vår frihet från Storebrors Vakande Öga.

  När det gäller de påstådda “yttre hot” som de där uppe i Babels Torn envisas med att vinka med, så är ju definitivt FRA-priset alldeles på tok för högt i förhållande till förväntat resultat. Ett politiskt mord mindre på 20 år är liksom inte värt en halv miljard om året — även om man bara ser rent krasst ekonomiskt på det hela alltså. Och sedan kommer ju hela integritetsköret på toppen av det hela, det köret går ju knappt att värdera i pengar över huvud taget.

 5. Bloggsam » Blog Archive » Redan splittrade moderater sågas Says:

  [...] de tycks lyckas uppnå är att återigen sågas i media och bloggosfären, om och om och om och om [...]

 6. Mary Says:

  Ja, vad ska man säga… orden tryter.

  PS. Björn - apropå längden på orden man måste skriva in i kommentarsfältet så verkar det som om det slumpar sig hur många bokstäver det blir - jag har hållit ögonen påde t där nu på olika bloggerbloggar… DS.

 7. WysiWyg Says:

  Hennes liknelse fungerar faktiskt, om man drar den till sin spets. Liknelsen skulle alltså vara att alla stoppas och får visa körkort och blåsa, för att sedan släppas vidare om det visar sig vara okej.

  Visst, liknelsen faller väl lite på att det skulle stoppa en hel motorväg medan FRAs övervakning inte ska påverka hastigheten för oss andra. Men å andra sidan så tror jag att jag hellre skulle sitta still i en kö en hel dag än att låta regeringen övervaka vad jag skriver på nätet.

  Det är också en sak som jag tycker folk verkar ha glömt bort; lagen är utformad så att regeringen styr och ställer utan riksdagen, vilket innebär att de kan beordra övervakning av vem/vad som helst utan att någon får veta det. Särskilt som de som ska övervaka det hela också utnämns av regeringen, inte sant?

Leave a Reply