Den Goda Staten tappar masken

En anställd på Bayerns justitieministerium blev rätteligen upprörd när han upptäckte att ministeriet hade tagit fram en trojan, som bland annat var tänkt att göra det möjligt att avlyssna Skype-samtal på de datorer där trojanen installerats. Spridningen av trojanen skulle bland annat ske via e-mail.

Eftersom Tyskland, som så ofta anförts som försvar för FRA-lagarna, redan har lagar som tillåter massavlyssning utan brottsmisstanke — om än i en betydligt restriktivare form än den luddiga svenska versionen, något som inte lika ofta anförs — så bedömde den anställde att det var alldeles för riskabelt att vända sig till massmedia med sitt sensationella avslöjande. Meddelarfriheten med efterforskningsskydd är ju som bekant bland det första som får stryka på foten när allmän avlyssning införs.

I stället vände den anställde sig till de enda han i dagens samhälle litar på, det tyska piratpartiet.

Precis som FRA-chefen, efter vissa avslöjanden om oegentligheter, så blev den bayerska delstatsregeringen mäkta förgrymmad över att de hade en intern läcka. Men till skillnad från FRA-chefen så kunde delstatsregeringen utnyttja statens våldsmonopol.

Den 11 september (!) slog ett antal poliser till hemma hos talesmannen för tyska piratpartiet, och hotade med att tömma hela hans lägenhet om han inte avslöjade namnet på sin hemlige informatör. Samtidigt gjorde man husrannsakan hos en annan partiarbetare, där en server beslagtogs. En server som dessbättre påstås vara hårt krypterad, och att pressa ur någon ett lösenord med hjälp av tortyr är väl inte aktuellt. Ännu…

Är det förresten någon som tror att en sådan här razzia hade varit möjlig mot något av de större, tyska partierna?

Och så var det det där med rent mjöl i påsen… Men sådant här är vi ju tvungna att vänja oss vid i framtiden. Från att tidigare vara sådant som man bara trodde var möjligt i de vidrigaste av diktaturer så har det nu blivit vardagsmat. I USA har det sedan länge varit fullt lagligt. I Sverige har det ju förekommit minst en gång tidigare (när polisen den 31 maj 2006 rensade en hel serverhall — trots att den var skyddsklassad).

Som pressmeddelandet från PiratenPartei så fint uttrycker det avslutningsvis:

Kampen mot kriminalitet vinner man bara med hjälp av medborgarnas förtroende och samarbete.

Läs mera på:

TorrentFreak
Slashdot
Golem.de
PiratenPartei

3 Responses to “Den Goda Staten tappar masken”

 1. Thomas Tvivlaren Says:

  Det enda som är förvånande med den globala ändamålsglidning som sker inom området mänskliga rättigheter är inte att det sker utan att det sker så förbannat fort!

 2. Björn Felten Says:

  Förvånande och skrämmande.

  När man dessutom läser den fantastiska artikeln som Fokus just publicerat, så är man ju nästan redo att ge upp. Nog för att vi lite till mans fattat att de flesta av de som röstade ja till FRA-lagen inte hade en aning om vad de röstade ja till, men att de som verkligen fattade så brutalt hindrades från att rösta över sin egen övertygelse, det var ju nästan mer än man kunde ana.

  Undrar just hur det fåtal riksdagsledamöter, som så ivrigt försvarat FRA-lagen, nu känner sig när de får reda på hur brutalt de blivit våldtagna. Fast de lär väl inte fatta det ens nu… :(

 3. Broberg Says:

  “brutalt hindrades”? Nädu, det var ingen som hindrade dem, de kunde mycket väl ha tryckt på nej-knappen. Vad du behöver inse är att tyrannen i grunden är en smilfink, en som omger sig med ja-sägare som är beredda att lyda dem i allt, alternativt om de själva har behov, ödmjukar sig och gör vad som helst för att tillfradställa sina begär, men när de väl fått som de ville, stå de där som kompletta främlingar. På arbetsplatser känner vi egen dem som de som sparkar nedåt och slickar tungan brun uppåt, och karaktären är långt vanligare än vad folk tror. Deras “övertygelse” väger mycket lätt i förhållande till deras begär, så är den tyranniska beskaffad, och har i alla tider varit, inget nytt under solen på den fronten inte.

Leave a Reply