Kanelbullens dag — den 4 oktober

Kanelbulle. När du hör det ordet, vad tänker du då? Själv får jag associationer till friluftsdagar med skidåkning i Skatås (Göteborg), på 1960-talet, och sedan het choklad med kanelbulle i Bertilssons stuga. Och som alla andra nostalgiker så kommer jag såklart att påstå att inga kanelbullar smakar lika bra som de som jag åt som ung där? Fel!

Söker man i kokböcker eller på internet efter recept på kanelbullar, så kan man hitta de mest märkliga recept. Många av dem ger något som inte ens ytligt liknar det vi förväntar oss att få när vi köper kanelbullar i affären. Och de flesta av recepten har mängder med omotiverade exter (tm Gbg — ungefär konstigheter) för sig.

Men att baka riktiga, klassiska kanelbullar är egentligen otroligt enkelt, och kräver bara ett drygt halvdussin ingredienser. Förutsättningen för att det skall bli riktigt enkelt är att man har två apparater i köket: bakmaskin och elektronisk hushållsvåg. Har du det, så snor du ihop dina kanelbullar på näst intill nolltid, effektiv arbetstid.

Recept:

 • 500 g vetemjöl
 • 300 g mjölk
 • 100 g smör
 • 100 g socker
 • 30 g ml (2 msk) kanel
 • 1/2 påse torrjäst för söta degar
 • pärlsocker och ägg eller mjölk för “garneringen”
 • 1. Smält smöret i mikron. 30 sekunder på full effekt brukar vara nog.

  2. Mät upp mjölk, mjöl, 50 g av det smälta smöret, 50 g av sockret och jästen i bakmaskinens behållare.

  3. Sätt bakmaskinen på programmet Deg och kör igång den.

  4. Blanda resten av sockret i det smälta smöret (50 plus 50 g alltså) samt kanelen. Rör ihop ordentligt och ställ åt sidan.

  5. När bakmaskinen är klar kavla ut degen i en så exakt fyrkant som möjligt, ungefär 30×40 centimeter.

  6. Bred ut smör-socker-kanel-blandningen så jämt som möjligt på degen, men lämna ett par centimeter längs ena långsidan. Om blandningen stått för kallt och väntat, så underlättar det att köra den i mikron ett tiotal sekunder.

  7. Rulla ihop degen så att de “tomma” centimetrarna kommer ytterst. Nyp ihop skarven ordentligt och placera rullen med skarven nedåt.

  8. Med vass kniv, sköljd i kallt vatten, dela rullen på mitten fyra gånger så att du får 16 bitar, drygt två centimeter breda.

  9. Nu börjar det bli dags att sparka igång ugnen. Sätt den på 185 grader.

  10. Lägg de uppskurna bitarna på ett en bakplåt. Täck med handduk och ställ plåten på spisen så att bullarna kan utnyttja värmen från ugnen för att jäsa i en timme ungefär.

  11. Pensla bullarna med mjölk eller uppvispat ägg (valfrítt) och strö över rikligt med pärlsocker.

  12. In i ugnen med plåten. Timern på 10 minuter, tag ut efter ytterligare 20 minuter, låt svalna under handduk i 30 minuter.

  Frys in de bullar som du inte äter direkt. Efter 30 sekunder i mikron smakar de frysta bullarna nästan som nybakat!

  9 Responses to “Kanelbullens dag — den 4 oktober”

  1. Lisa Says:

   Hej, det var länge sen! Varför smälter du smöret till bulldegen? Jag tycker att det blir mkt bättre att arbeta in det rumsvarmt.

  2. Björn Felten Says:

   Allt för att förenkla så mycket som möjligt, Lisa. Eftersom jag ändå smälter smöret för fyllningen, för att kunna röra ut socker och kanel riktigt ordentligt, så…

   Dessutom brukar bakmaskinen ha problem med att hinna baka ut allt smör helt och hållet om det inte är smält.

   Naturligtvis ligger det inga obskyra kemisk/tekniska sensationsteorier bakom, jag försäkrar! :)

  3. Lisa Says:

   Det blir nämligen mycket bättre om du inte smälter smöret enligt omfattande rapporter. Saftigare och bättre konsistens. Det är ju inte så svårt att låta bli att smälta smöret och det är inga som helst problem att knåda in ett mjukt smör.

   Att smälta smöret är en förlegad metod. Här hittar du den vetenskapliga förklaringen. Härlig läsning för nördar som herr Felten.

   http://kortomgott.taffel.se/2007/12/12/varfor-det-blir-bast-med-rumsvarmt-smor-i-bulldegen/

  4. Björn Felten Says:

   Hahaha! Jag visste väl att vi skulle sluta i en dispyt. :)

   Nåja, de där 2,5 procenten större volym betvivlar jag att man märker. Särskilt inte jämfört med att jag jäser bullarna en timme i stället för den (oftast) rekommenderade halvtimmen.

   För övrigt är det lättare att väga upp 50 g smält smör än fast dito. Och hög repeternoggrannhet är ganska viktig när man bakar.

   Ibland ställer jag, när smöret stått och blivit hårt under natten, hela smörbyttan några sekunder i mikron innan jag smörar en brödskiva. Vi sänker nämligen temperaturen till 16 grader i köket under natten för att spara energi både för uppvärmning och nedkylning (kyl & frys).

   Underlättar fantastiskt — men det är ju en helt annan sak…

  5. Lisa Says:

   Jag kan faktiskt inte förstå varför det skulle vara lättare att väga upp flytande än fast smör. Och den repeternoggrannheten spelar nog mindre roll än om man väljer smält eller fast smör.

   Rumsvarmt smör ger i degen bättre resultat även i blindtester. Volymvidgningen (som ju innebär att bullarna innehåller nästan 5% mer luft) är bara en av många saker som ändras. Luftbubblorna blir fler vilket förändrar konsistensen. Bullarna blir saftigare och mer hållbara.

   Men gillar man sina bullar lite torra så kan man ju fortsätta med den traditionella metoden. Min mormor lät sina bullar ligga framme i en vecka och kallade dem lejonbullar. Jag var lite svag för dem också. Godaste bullarna gjorde farfar som rörde samman riven mandelmassa, smör och kanel till fyllningen … Åh, barndomsminnen!

   Är du säker på att det ska vara ungefär 1/2 dl kanel i receptet. (1 1/2 påse) ? Jag är bara nyfiken. Jag älskar kanel men skulle nog inte våga mig på mer än en knapp matsked till en liten sats kanelbullar.

  6. Björn Felten Says:

   Att bullarna skulle bli saftigare med fast smör än med smält tillåter jag mig att tvivla starkt på. Och att den 2,5% större volymen (enligt din egen länk — inte 5%) skulle märkas, i jämförelse med de 100% eller så som jäsningen ger, likaså. Naturligtvis.

   Däremot har du rätt vad gäller kanelen. Jag var så inne på att ett gram motsvarar en milliliter att jag missade där. Tack för påpekandet, nu rättat. För övrigt köper jag inte kanel i småpåsar om 20 g, men det är ju en annan sak…

  7. Lisa Says:

   ja, om man är vetenskapsfientligt inställd kan man ju strunta i blindtester av bullarna och bilderna som visar tydliga strukturskillnader i bullarna. De är säkert lika fejkade som bilderna på yetin on Nessie. :-)

   För övrigt ÄR ökningen av luftinnehållet ungefär 5% medan den totala volymen är 2,5% större).

   Men det är inte därför jag är här tänkte bara meddela att jag gärna använder ditt fina recept på sushiris på taffels kökstips som kommer snart. receptet är nämligen jättebra trots en del oklarheter i resonemangen runt om ;-)

   Jag är för övrigt jätteknäckt efter en del nya rön om torkade vs färska lagerblad som snart kommer att delges på bloggen. Trevlig helg, vännen!

  8. Björn Felten Says:

   Väldigt roligt att mitt sushiris uppskattas, Lisa. Kör så att det ryker! :)

   Det skulle vara väldigt intressant att få reda på hur du får ihop det där med luftinnehåll vs. volymen, men jag misstänker att du inte kommer att förklara det närmare. Det är ju till exempel koldioxid man får vid jäsningen, inte luft…

   Det där med lagerbladen låter oroväckande. Hoppas att knäcken inte är för allvarlig bara utan att du åtminstone reser dig upp innan tio.

  9. Anna Says:

   De gick att äta :-)

  Leave a Reply