Pontén gråter ut på SVT Opinion

I en debattartikel (om man nu kan kalla det så) på SVT Opinion gråter Henrik Pontén, jurist hos Antipiratbyrån, ut. Han påstår att “För mig har hatmejlen och telefonsamtalen från de mest militanta piraterna blivit en del av vardagen.” Och inte nog med det, utan också att “Tidvis har det även riktats hot mot min familj och andra i min närhet“.

Detta är ju synnerligen allvarligt. Olaga hot är ett brott, och sådana skall stävjas av våra rättsvårdande myndigheter. Men trots att dessa hot med mera tydligen sker nästan dagligen, så har Pontén inte polisanmält det hela. Märkligt. Normalt borde ju polisen, kanske med hjälp av FRA, kunna avslöja identiteten bakom åtminstone något av dessa hot, och sedan lagföra det i vanlig ordning.

Men när man läser vidare i Ponténs “debattartikel” så blir man lite konfunderad. Han har nämligen upptäckt att även Mikael von Knorring (v) ägnar sig åt personangrepp på stackars Pontén. Närmare bestämt i den här debattartikeln.

Och visst omnämns Pontén där. Närmare bestämt exakt två (2) gånger, här:

Steget från att Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén ser en IP-adress på nätet till att slå fast att en viss person har lagt ut en viss fil är mycket långt.

och här:

I teorin ska åklagarens utredning vara opartisk, i teorin ska det vara otänkbart att Henrik Pontén på Antipiratbyrån får läsa dina kärleksbrev, men praktiken ser helt annorlunda ut. Svenskt rättsväsende är inte kapabelt att hantera de befogenheter de har, och det är ett bra skäl att inte ge dem fler.

Båda dessa avsnitt refererar till faktiska händelser, sådant som vi som varit med i piratrörelsen ett tag känner igen mycket väl, och som vi — i likhet med MvK — reagerat mycket starkt på.

Men om detta tycker alltså Pontén:

I von Knorrings debattartikel den 24 oktober fokuserar han på ett märkligt sätt på mig som person och gör en mängd grova och felaktiga påståenden om vad jag som person kan och vill göra.

Nu ställs helt plötsligt de Ponténska, påstådda “dagliga hoten” i en helt annan dager. Om ovanstående två korta stycken, i en i övrigt ganska fyllig debattartikel, rubriceras som “en mängd grova och felaktiga påståenden” med mera (hela Ponténs skrift handlar om hur förorättad han blivit av von Knorrings artikel), så får man nästan lite vargen kommer-vibbar. Detta är alltså vad som föranleder Pontén att utbrista i ett “Vänsterpartiet bidrar till hatstämningen”, som rubriken lyder.

Snälla Pontén, du har nog inte riktigt samma definition på hatstämning som de flesta av oss andra. Om de hot du påstår dig få så ofta, att de blivit en del av vardagen, är i paritet med ovanstående, så förstår jag att du inte polisanmält. Eller kanske du har det? Vad sade i så fall Farbror Blå efter att han skrattat färdigt?

3 Responses to “Pontén gråter ut på SVT Opinion”

 1. opassande » Blog Archive » Kom ihåg den femte november Says:

  [...] bemöts väljare oftast med öronbedövande tystnad, eller rent av arrogans. Inte sällan anses en kritisk eller motstående synpunkt vara aggressiv eller rent av hotfullt dessutom, som om att inte hålla [...]

 2. Thomas Tvivlaren Says:

  Man häpnar onekligen… Ännu ett flagrant exempel på hur upphovsrättslobbyn tillåts fara med osanning som säkert sväljs med hull och hår av våra kära folkvalda. Snart dags för terroristklassning av “piraterna”?

 3. Björn Felten Says:

  Ja, terroristlagarna skulle säkert vara en våt dröm för UHR-maffian, om de finge använda sig av den. Omvänd bevisföring och knappast ens behov av rättegångar. Iväg till Guántànamo med hela högen! Med lugnande stolpiller, blöjor, oranga overaller och hand- och fotfängsel.

  Det värsta är att många som läser och hör Ponténs ständiga litanior, om hur hotad han blir av de usla, kriminella piraterna, får en kortvarig, inre minnesbild som sedan sitter kvar, och därmed kommer ordet “pirat” att vara besudlat med just en blaffig terroristfläck för deras vidkommande.

Leave a Reply