Jesus gillar bröstförstoring?

Det har skrivits en hel del om 11-åringen som blev dömt att betala 1,9 miljoner i skadestånd till ett försäkringsbolag. Det mesta är redan sagt, så jag har inte särskilt mycket att tillägga.

Möjligen då ett lyft ögonbryn inför kostnaden för att åtgärda rök- och vattenskador. I de flesta delar av Sverige får man ju faktiskt en helt ny villa för 1,9 miljoner, men strunt samma, vi vet ju alla(?) hur byggföretag saltar sina räkningar när det gäller försäkringsfrågor.

Men när jag skummade igenom Aftonbladets artikel om det hela, så föll min blick på en blogg-kommentar som fick mig att omedvetet resa ragg.

Låt mig till att börja med påpeka att jag verkligen försöker vara förstående när det gäller de stackars personer som fortfarande använder sig av religion som snuttefilt. De där personerna har naturligtvis sin rätt att tro vad de vill. Precis som exempelvis de som fortfarande tror att Jorden är platt. Bara de inte försöker pracka på andra människor sina irrläror.

Men den här Jesus-bloggen tog nog nästan priset. Dock blev det trots allt lite humor i det hela — och här kommer anledningen till rubriken — när jag noterar en av reklamblafforna som syns uppe till vänster:

Jesus gillar bröstförstoring?

PS. Ni vet väl att det går att hålla Ctrl nere och med hjulet på musen zomma in och ut? Detta då ifall ni inte kan läsa vad det står i bilden ovan.

6 Responses to “Jesus gillar bröstförstoring?”

 1. astrid Says:

  Hej Björn.
  Jag har inte läst vad du tyckte men känner jag dig rätt tyckte du rätt om skadeståndet. En nioåring är inte ansvarig för sina handlingar, Ungar förtsår inte alltid konsekvenserna. En av mina ungar gjorde en brasa i klädkammaren medan jag var i lagårn ett äldre syskon släckte. Det behövde ingen Jesus för att förlåta den synden. Tänk om ungarna brunnit inne. jag fick aldrig reda på vem det var förrän de uppnått vuxen ålder. Jag lovprisar deras solidaritet mot varandra. Något har dom väl lärt sig och den ansvarige för eldsvådan lärde sig säkert konsekvenserna av att leka med tändstickor. Det barnet blev ingen rökare kanske berodde det på branden.

 2. Björn Felten Says:

  Nja, jag har alltid förordat att barn redan från unga år skall få lära sig att ta ansvar för sina handlingar. Men det skall naturligtvis ske på mikronivå, det vill säga ansvaret är gentemot familjen. “Så här blir resten av oss i familjen lidande om du gör på det viset…” ungefär, alltså.

  Att pådyvla dem ett makroansvar redan tiotalet år innan de ens haft en teoretisk chans att hinna lära sig vilka spelregler som gäller — såsom skett i det här fallet — är naturligtvis fullkomligt skogstokigt. Gärna skrämma upp dem genom att en vänlig polis med låtsad stränghet förklarar vad fängelse med mera innebär, men inte på det här viset.

  Sedan att försäkringsbolagen skall kunna stämma sig tillbaka sina utgifter? Naturligtvis skall rena bedrägerier lagföras, men 1,9 miljoner för vad jag misstänker var en lyxrenovering, det är definitivt inget jag anser vara rätt. De kräver redan in premier i rena ockerklassen, det borde tammesjutton räcka och bli över.

 3. astrid Says:

  Ja visst måste ungarna lära sig ansvar men med rimliga mått. Jag måste bara få berätta om min yngste son. Jag “polisanmälde” honom när han var 14 år och kom hem lätt berusad. Jag predikade om åldersgräns och langning o.s.v. Sedan ringde jag upp receptionisten på polisstationen och berättade att min son kommit hem berusad och att han nu själv skulle berätta var han fått tag i sitt alkohol. Hon förstod att det handlade om uppfostran och talade med honom. Han berättade bredvilligt allt för henne som han inte berättade för mig och han gjorde banne mig aldrig om det. På det sättet kan myndigheter hjälpa till med uppfostran men försäkringsbolag ska banne mig inte kunna stämma en liten unge på miljonbelopp. Varför betalar man till försäkringsbolagen? Går pengarna endast till VD:arnas feta bonusar? Däremot de tonåringar som tänder eld på skolor och privat egendom ska kunna ta ansvar. Åtminstone de som inte lider av psykiska handikapp och inte förstår sambandet mellan handling och konsekvens.

 4. Björn Felten Says:

  Se där ja, då har du lyckats hitta din “vänliga polis med låtsad stränghet”. :)

  När min lillebror var i 7-8-årsåldern råkade han krossa en fönsterruta. Och det var ingen vanlig fönsterruta, utan ett enormt skyltfönster på omkring fem gånger två meter. Jag vill minnas att det kostade 1.700:- vilket var en smärre förmögenhet då, på 1950-talet. Närmare ett års hyra för vår tvåa i Biskopsgården, till exempel, eller 3,000 liter bensin.

  Naturligtvis gick det på hemförsäkringen (drulleförsäkringen som det kallades då), och inte tusan stämde försäkringsbolaget min lillebror. Det är helt klart annorlunda tider nu…

 5. Björn O Says:

  tja… Skönhetsmissen: Bibeln tillåter bröstimplantat ;)

 6. Björn Felten Says:

  AHHHH!!!! Underbart researchat Björn! :)

Leave a Reply