Primärvalet — min ouppnåeliga 10-i-topplista

I stället för att lista mina favoriter bland befintliga kandidater, så tänkte jag här i stället lista de kandidater som jag aldrig kan få se på tio-i-topplistan.

1. Christian Engström.

Redan hans fingertoppskänsla vad gäller valet av assistenter visade från dag ett vilken skicklig politiker han är. Och från allra första början har hans enträgna arbete nere i Brüssel visat vilken ovärderlig ambassadör för piratpartiet han är. Tyvärr kan vi inte klona vare sig Christian eller hans två assistenter, så vi tvingas acceptera att han inte kommer att hamna i riksdagen efter det här årets val.

2. Marie “emma” Andersson.

Om det är något en piratpartistisk riksdagsgrupp kommer att behöva, så är det en sammankallande kraft som kan hålla ihop alla människor med starka, egna viljor. Och jag tror att de flesta som följt piratpartiet mer än några år, är medvetna om att om det finns någon som klarar av detta, så är det Emma. Ända sedan partiets grundande har hon kämpat med att gjuta olja på stormiga vågor — och nästan alltid lyckats. Utan någon av Emmas kaliber i riksdagsgruppen finns det stor risk att vi går samma väg som tidigare NyD och JL på politikens himmel.

3. Oscar Swartz.

Innan piratpartiet ens existerade, så hade Oscar bloggat om piratfrågorna i flera år. En av grundarna av Bahnhof, och en regelbunden kolumnist på sista sidan av Computer Sweden, och dessutom dokumenterat skicklig på att rota fram relevanta dokument. Vad mer kan man begära av sin riksdagsman?

4. Karl Sigfrid.

Den moderate riksdagsledamoten som lyckades bli utnämnd till hederspirat av piratpartiet (år 2007 om jag minns rätt). Förutom hans värdefulla erfarenheter av riksdagsarbete, så har han ständigt visat att han befinner sig i total harmoni med piratpartiet och våra värderingar.

5. Marcus Fridholm.

Egentligen skulle jag här vilja ha ett teamwork mellan Marcus och Göran Widham, men eftersom jag måste välja en enskild person så väljer jag Marcus, eftersom det — så vitt jag minns — var han som började med bloggen “Sagor från livbåten”, en av de mest läsvärda och prominenta bloggarna, som avhandlar PP-frågor, som står att finna på webben.

6. Lars-Erick Forsgren.

CenterFolkpartisten som samtidigt valde att bli Guldpirat. Enligt gängse pensionsregler, så har han redan passerat bäst-före-datum för flera år sedan, men han bevisar om och om igen, såväl på sin egen blogg som i diverse kommentarer på andras bloggar, att han har mycket kvar att tillföra vår “rörelse”.

7. Isobel Hadley-Kamptz.

Oförtröttlig ledarskribent på Expressen, och flitig bloggare. Naturligtvis ännu en person som i varje skrivet ord visar att hon är helt och hållet i harmoni med piratpartiets ideologi. Huruvida hon klarar av att fylla en riksdagsledamots taburett är kanske okänt, men hon har i alla fall gång på gång visat att hon har den elefanthud och den orädsla som krävs för att representera PP.

8. Leif Nixon.

Bloggar inte, och kommenterar inte heller på andras bloggar, riktigt lika flitigt numera som tidigare, då han var en ständig källa till eftertänksamhet med alla sina faktagrundade artiklar och kommentarer. Besitter en formidabel kunskap om internet, som en piratpartistisk riksdagsgrupp skulle ha ett stort behov av och därför borde värdesätta enormt.

9. Anders Mildner.

Journalisten från Malmö, som skriver för bland annat Expressen, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan. Alltid uppvisande formidabel förståelse för informationspolitiken i allmänhet, och de delar av den, som vi i piratpartiet anser vara viktigast, i synnerhet.

10. Henry Rouhivuori.

Min Dark Horse och något av en ouppskattad doldis i PP-organisationen. Ingen blogg att hänvisa till, men mängder av inlägg på vårt forum, och likaså mängder av kommentarer på massor av bloggar. Har för länge sedan hunnit fylla 40 år, och kan alltså uppvisa just den mängd livserfarenhet som man, enligt mitt förmenande, bör kunna kräva av sin riksdagskandidat. Om Emma är den sammanhållande kraften i ovanstående riksdagsgrupp, så är Henry den oförtröttliga blåslampan som aldrig låter kandidaterna slå sig till ro och anse att de gjort sitt för tillfället.

Tags:

13 Responses to “Primärvalet — min ouppnåeliga 10-i-topplista”

 1. Marcus Fridholm Says:

  Nu blev jag riktigt rörd!

 2. Björn Felten Says:

  Väl bekomme, Marcus! Du vet säkert sedan länge att jag rankar din och Görans blogg — och därmed era bidrag till “rörelsen” — till den absoluta toppen.

  Utan era bidrag hade vi helt enkelt haft ett stort hål i hela den ideologiska kontinuiteten.

 3. Göran Widham Says:

  Fina ord som Marcus verkligen förtjänar! I den mån de spiller över på mig så tackar jag och bockar.

 4. Anders Says:

  Intressant lista. Jag håller med om flera av dem men inte alla. Christian och Emma är grymma!

 5. HR Says:

  Tack. Ser fram emot att komma med ett blogginlägg om valresultatet i primärvalet. Skall man göra det ena får man göra det andra.

 6. Werner Says:

  Intressant att det finns pirater som inte dyrkar Rick Falkvinge och Mikael Nilsson. Just dom två gör att jag tappat förtroende för PP.
  Rick känns för “oseriös”. Ogenomtänkta uttalanden, svartvitt tänkande, inget djup i analyser etc. Det är något lika mellan honom och andra populister som Jeltsin och Chavez. Hans knulljakt på facebook ger honom inte ett seriösare intryck.
  Mikael Nilsson ger ett karriärpsykopatpolikerns intryck. Han ger ett väldigt osympatiskt intryck som person. Inte olikt en kårpolitiker som fått smaka på pytttelite makt och tillgång till andras pengar.
  Båda dessa har utan tvekan gjort ovärdeliga insatser för piratrörelsen, men de är kanske inte de som är de mest lämpade att föra partiet in i riksdagen.
  Anna Troberg hade nog jag haft med på listan dock.

 7. HR Says:

  Mikael Nilsson hamnade på en sämre plats än jag trodde på Östra Distriktets valberedande grupps framtagna lista.

 8. Dennis Nilsson Says:

  @Werner
  Hade det inte varit för Falkvinges intitiav att grunda Piratpartiet så hade varken du eller jag kunnat föra denna diskussion, för den hade inte funnits. Enda alternativet till etablissemangets lismande partier hade då varit SD, det är inget för mig, och förmodligen detsamma för flertalet som läser och skriver på denna blog.
  Det är alltid en massa snack på folk, men när det gäller att göra något, att engagera sig, då drar sig majoriteten undan. Det är ju vktigare med golfen, TV-spelet och allt annant man företar sig.
  Jag har varit engagerad i föreningslivet i många år och fått se detta utspela sig år efter år.
  Heder åt Falkvinge, Mikael Nilsson och alla andra som valde att göra något istället för att bara förbli snackpellar. Demokratin i ett samhälle blir inte bättre än dess engagerade medborgare.
  Att bli svartmålade av sådana snackpellar som “Werner” är något man, som engagerad, får vänja sig vid. Avundsjuka är en av människans mindre positiva egenskaper.
  Jag förmodar att flertalet av de som är på Felten’s lista inte kommer att sitta med armarna i kors. Det går att styra ett skepp även om man inte är dess kapten. :-)

 9. emma Says:

  Verkligen, stort tack Björn, det värmer oerhört.

 10. Anders Troberg Says:

  “Anna Troberg hade nog jag haft med på listan dock.”

  Fast hon ställer ju faktiskt upp i valet, så hon platsar inte på den här listan.

  Några fler namn som jag tror skulle suttit bra, men som inte verkar ställa upp:

  * Jon Karlung. Står definitivt på vår sida, och har en bakgrund som framgångsrik företagsledare och IT-personlighet.
  * Jonas Birgersson. Annan framgångsrik IT-personlighet med piratsympatier. Har också en gedigen erfarenhet av framgångsrikt organisationsledande, både som företagsledare och som ordförande i Sverok.

  Båda dessa är bra debattörer och deras bakgrund gör att argument som “men tänk på företagen” inte biter, de kommer från den världen och tänker på företagen. Det skulle göre det möjligt att dels avväpna lobbyn lite, dels tala med personer som annars inte skulle lyssna.

 11. Björn Felten Says:

  Ah yes, såväl Jon Karlung som Jonas Birgersson skulle vara oerhört värdefulla att ha med oss i riksdagen.

  Det börjar luta åt att jag behöver utöka min tio-i-topp till en full valsedel om 22 ouppnåeliga önskekandidater. :)

   

 12. Nixon Says:

  *rodnar*

 13. Björn Felten Says:

  Nåja, Nixon, nog har du väl så mycket skinn på näsan att den där rodnaden knappast märks?

  Jag glömde för övrigt att poängtera att du troligen skulle kunna tillföra piratpartiet en ovärderlig språklig kunskap tack vare dina anglosaxiska anor. Am I right or am I right? :)

  Vara hur det månde vara med detta, men om du känner för att hugga in på konsultbasis när väl vi i PP kommer in i riksdagen, så hoppas jag att du ställer upp.

Leave a Reply