Rednex gör en omvänd U2

Det ursprungligen helsvenska, numera halvsvenska, bandet — eller projektet som de föredrar att kalla sig — Rednex gör precis tvärtemot vad Bono just gjort å U2:s vägnar. I stället för att ställa sig på den döende skivindustrins sida, så väljer Rednex musikkonsumenternas sida. Och sin egen, skall kanske tilläggas.

De går öppet ut och proklamerar att de numera samarbetar med The Pirate Bay för att få ut sin senaste skiva, och sedermera sitt senaste album, och att de från och med nu ger De Fyra (skivbolagsoligopolet) fingret.

Men bäst av allt är att de författat en 28-sidig pamflett (PDF), som verkligen är läsvärd, och som visar att de inte bara försöker rida på TPB-vågen, utan att de faktiskt förstått precis vad hela det här så kallade piratköret är fråga om.

Nästan varje mening i den (i alla fall sidorna 5-13) är så bra skriven, att man nästan skulle vilja citera och kommentera den. Men i stället ber jag er alla att läsa själva. Bättre kan inte piratideologin uttryckas, än vad det göres där. Enbart den där pamfletten är värd en femtiolapp i donation IMHO…

Tags: ,

10 Responses to “Rednex gör en omvänd U2”

 1. Karlsan Says:

  Inte något fan direkt av Rednex musik, men det är ändå hedervärt att se denna form av samarbete. Hoppas fler hoppar på framöver. :)

 2. Pelle Says:

  Fast samtidigt stämmer de Annika för att hon använt namnet Rednex…. dvs snyltat på någon annans rättigheter….
  Fast det är klart; vända kappan efter vinden är enkelt.

 3. Björn Felten Says:

  Likt Karlsan är jag inget större fan (även om jag mer än en gång trallat med i CEJ), så jag skall inte påstå att jag vet någonting om den där Annika-affären, men vet du vilka “de” är som stämt henne? Det brukar ju vara skivbolagen och inte artisterna som sysslar med sådant.

  Samtidigt kan det ibland vara en hårfin skillnad mellan “att vända kappan efter vinden” och “att följa med i utvecklingen”. Det är därför jag tycker att det är så viktigt att läsa deras vidhängande pamflett, för att se att det inte verkar vara ett lycksökande hugskott det är fråga om.

 4. Anders Troberg Says:

  Det är också en skillnad mellan att sprida kultur och att använda någons namn. Fri kultur är bra, men naturligtvis ska det framgå tydligt vem som gjort vad.

 5. Bono har rätt om fildelarjakten « Christian Engström, Pirate MEP Says:

  [...] bloggar, Ipse Cogita, Fröjdpunktse, WalterNaeslund, Silkeshandskar I/O, Skriet från vildmarken, Björn Felten, Johan Linander, Lizzie, Kvalitetsbloggen, [...]

 6. Björn Felten Says:

  Ahhh! Bra påpekat Anders!

  Just upphovsrätten (till skillnad från kopieringsrätten) är ju något som vi i piratpartiet anser bör skärpas. Den gamla devisen “äras den som äras bör” är inget som vi någonsin tänker göra avkall ifrån, utan, som sagt, snarare tänker se till att den skärps.

  Och det slumpar ju sig faktiskt så, att min motion om en moderniserad upphovsrättslagstiftning faktiskt åstadkommer just den kraftiga stärkning av upphovsrätten, som alla upphovsmän (till skillnad från alla upphovsrättsinnehavare) så innerligt väl behöver för att kunna hävda sig gentemot det, mestadels USA-baserade, döende oligopolet.

 7. Två gammelmusiker som förstår det nya landskapet | Rick Falkvinge (PP) Says:

  [...] utspel från Rednex’ sida, utan Edenberg har verkligen satt sig in i situationen. Via min kollega Björn Felten så hittar jag till Rednex’ folder om det hela, och sidorna 5-22 (!) som beskriver bakgrunden [...]

 8. Rednex släpper ny singel, men vad gäller? – Johan Bakke Says:

  [...] bloggar, om samma ämne: Opassande, Rick Falkvinge, Felten fabulerar, Medborgarperspektiv, Marcin de [...]

 9. T. Rollbacken Says:

  Björn det är Ranis som äger rätten till namnet Rednex och det har han utnyttjat maximalt genom att byta medlemmar i gruppen fram och tillbaks, så till den grad att han skickat ut medlemmar som aldrig sjungit/spelat in en ton Rednex-musik, så det är väl han som stämt Annika.
  Ranis och Rednex är nog ingen bra representant för er piratkopierare. Snarare så är Rednex mer som en trojansk häst fast från en liten by i USA..

 10. Rednex släpper ny singel, men vad gäller? - Johan Bakke Johan Bakke Says:

  [...] bloggar, om samma ämne: Opassande, Rick Falkvinge, Felten fabulerar, Medborgarperspektiv, Marcin de [...]

Leave a Reply