Ny konfliktunge i piratpartiet.

Det har blossat upp en smärre konfliktunge i piratpartiet, via ett gästinlägg på Beelzebjörns blogg. Det gäller en aktion för att ordna mer representativa fotografier av våra kandidater, tydligen först och främst inför den pressrelease som kommer att gå ut när primärvalet är klart. Och de som sett de foton som idag finns på kandidaterna är säkert på det klara med att det kan finnas ett behov av detta.

Men tydligen har ett rykte uppstått; ett rykte som gör gällande att det bara är vissa kandidater som skall fotograferas (underförstått att organisatörerna av fotosejouren redan vet hur primärvalet skall sluta). Och ett rykte gör rentav gällande att det är 30 toppkandidater som blivit ombedda att resa till Stockholm för att bli fotograferade.

Även jag har blivit uppringd och fått erbjudandet om fotografering. Men jag fick då ingen känsla av att det skulle vara några få utvalda förunnat, snarare tvärtom eftersom den mobila fotostugan kommer, med tåg, till Göteborg efter att dessförinnan ha varit i Malmö (om jag minns rätt).

Sedan undrar jag vad Da Big Fuzz is all about. OM det nu hade varit så att Rick och Anna hade känt till ställningen i primärvalet i förtid, på vad sätt skulle de då kunna påverka den slutliga utgången? Genom att uppmana fler personer att rösta är väl i så fall det enda jag kan tänka mig att de kan göra, och det är väl bara bra? Att Rick och Anna blivit något slags valkontrollanter är naturligtvis synnerligen olyckligt (det har jag bloggat om tidigare), men att för den sakens skull ta på sig foliehatten och anklaga dem för otillbörlig påverkan av valet är väl ändå lite väl magstarkt?

Jag trodde att vår viktigaste målsättning var att komma in i Riksdagen, inte vilka enskilda pirater som kommer in där — under förutsättning naturligtvis att partiets medlemmar förmått sålla agnarna från vetet, men det är jag övertygad om att majoriteten av dem har — så pass måste vi väl ändå kunna lita på alla våra partivänner? Förvisso är det många som röstar enbart på kompisar och vänner, och sådana som de gillar privat, men med 50.000 medlemmar finns det gott hopp om att tillräckligt många vet vad som verkligen krävs av en riksdagsledamot, och röstar därefter.

Tags:

11 Responses to “Ny konfliktunge i piratpartiet.”

 1. E-mannen Says:

  OM det nu hade varit så att Rick och Anna hade känt till ställningen i primärvalet i förtid, på vad sätt skulle de då kunna påverka den slutliga utgången?”
  Ja, varför redovisas inte valresultatet varje dag? Det skulle ha kunnat postas en gång om dagen på http://www.piratpartiet.se att “Just nu leder Falkvinge smått före Felten! Vi får se hur det går imorgon! Glöm inte att rösta!”.
  Om Anna+Rick inte röstar förens sista dagen, är det kanske så att de undviker att “slänga bort” sin röst på en kandidat som uppenbarligen inte har en chans? Borde inte vi alla ha den chansen isåfall, eller är våra röster värda att slänga bort?
  Det minsta man kan begära är att det är icke-kandidater som gör det jobb/kontroll som Rick+Anna nu uppenbarligen gör. Vad vi har nu är något som liknar en jävsituation. Åtminstone en misstänkt jävsituation. Känns det igen? Tänk hur dialogerna hos domstolarna gick under TPB-rättegången: “Jag trodde att vår viktigaste målsättning var att sätta dit TPB, inte vilka på vilket vis vi gör det.”
  För ett parti som så prompt tjatar om jäv, öppenhet och en riktig demokrati så är det fan skandal att Rick+Anna har tillgång till valresultat innan röstningen är avgjord. Hur hade det sett ut på riksdagsvalsnivå t.ex? Nog finns det en tid och plats för pragmatik, men nog fanken hade vi skrikit högst om det i riksdagsvalet visar sig att Fredrik Reinfeldt ska sitta och titta på poströsterna innan valet är avgjort???!?

 2. Björn Felten Says:

  Nja, du missar nog den springande punkten här, E-mannen.

  Men visst har du rätt i att det borde ha varit oberoende personer som agerade valkontrollanter. Vi borde ju inte ens ha samma VD som styrelseordförande (för att dra paralleller med företagsvärlden), och definitivt inte låta dessa dubbelroller agera trippelrollerna “valkontrollanter”.

  Men, som sagt, oavsett hur fel vi gjort detta, hur mycket kan detta fel påverka primärvalsutgången, det är den springande punkten.

 3. Schkeptiska jag Says:

  @ E-mannen.

  Så då menar du att genom att kontrollera röstningen så manipulerar de den?
  Det du säger kan bara tolkas i mina ögon som anklagelser om valfusk. Hade de både suttit i en valberedning så hade det varit en annan sak och dessutom så är ingen röst som lagts en bortkastad röst. Jag tycker mera det verkar vara mediamaffiasabotage på g om jag ska vara lite paranoid.

  Både jag och sambon har kandiderat men inte fasen står vi och gastar om jäv bara för att vi är tämligen säkra på att ingen av oss kommer med på listan. Det hela väcker lite av löjets skimmer överalltihop och jag kan bara gissa att huvudsyftet är att flytta fokus från det som är viktigt, något som mediamaffian är ruggigt bra på.

 4. Mab Says:

  Diskussion om Ricks och Annas tillgång till valresultatet löpande förs även här i forumet http://forum.piratpartiet.se/Topic191479-69-1.aspx

 5. Björn Felten Says:

  Nåja, Mab, fortlöpande kan du väl ändå inte kalla det, med tanke på att den senaste kommentaren där verkar vara mer än en vecka gammal? Detta är alltså, ifall du har missat det, fråga om nya saker som ploppat upp.

 6. Att sopa rent framför egen landgång // Skivad lime Says:

  [...] även hand om, och tillgång till, rösterna och nuvarande ställning. Detta har varit föremål för en hel del [...]

 7. Riksdagsgruppen presenteras, listorna likaså « Stormhierta – utveckling NU Says:

  [...] först: Anna Troberg, Gustav Nipe, Björn Feltén, Marie Axelsson, Joshen, Terobi (Sandra Grosse), Carl Rehbinder, Rick Falkvinge, Farmor Gun, Stefan [...]

 8. anonym Says:

  Det hela vore så enkelt. Om öppenhetens parti slutade smussla om allt i interna hemliga kanaler och faktiskt körde med öppenhet själva så hade det inte varit några problem. I alla fall inte länge.

 9. Man är alltid störst för sig själv « MMN-o Says:

  [...] tro ligger i praktisk aktivism, inte att ha riksdagen som mål. Vare sig det är genom Piratpartiet, något annat parti eller ens politiskt i första början. Vi [...]

 10. Piratpartiets primärval slutar ikväll – Mab Says:

  [...] valet skulle gå till, och den utdragna processen gick nog folk på nerverna och fick en hel del konflikter att bubbla upp till ytan. Att handhavandet av valet inte sköttes på bästa tänkbara sätt gjorde [...]

 11. Konflikt i Piratpartiet? På en torsdag? jaja.. – Mab Says:

  [...] kommentar, som jag till stor del instämmer i. Saken har uppmärksammats på andra bloggar och Björn Felten och Emil Isberg har bägge bloggat om [...]

Leave a Reply