Nej, jag kan inte lova 1500:- mer i plånboken varje månad

… men däremot kan jag lova betydligt mer än så, om bara piratpartiet får tillräckligt många mandat av väljarna i det nu pågående valet.

I Sverige har vi under cirka 40 år sakta men säkert avvecklat den tillverkningsindustri som under större delen av 1900-talet byggde upp vårt nuvarande välstånd.

Varvsindustrin, TK-industrin, skoindustrin, ja, de flesta av de gamla grottekvarnarna där människor användes som umbärliga maskiner, vilka kunde slängas på soptippen när de blivit utslitna, och lätt kunde ersättas med nya, har vi lyckats avveckla. Numera utförs alla dessa sysslor i länder som sakta men säkert försöker ta sig upp till den nivå som den rika västvärlden befann sig på för ett halvsekel sedan.

Naturligtvis kan man anföra moraliska invändningar mot att vi således exporterar alla gamla arbetsskador, med mera, till utvecklingsländerna, men eftersom det trots allt innebär att människorna i dessa får ta del av den välsignade utveckling som vi själva fick åtnjuta för ett halvsekel sedan, så kanske vi skall sinna oss i vår moraliska indignation?

Vad vi i västvärlden i allmänhet, och Sverige i synnerhet, skall konkurrera med på världsmarknaden är naturligtvis inte med att vi är extremt duktiga på att montera ihop stora plåtschabrak, utan att vi har ett enormt försprång när det gäller högteknologisk utbildning.

Således: IT är vår framtidsbransch, inte förlegad bilindustri eller dylikt. Men för att vi skall kunna rätt dra nytta av det globala försprång, som vi faktiskt fortfarande (om än det sakta slarvas bort av inkompetenta beslutsfattare) har, så krävs det att vi har beslutsfattare som faktiskt inser detta — och som framför allt förstår sig på det nya IT-samhället.

Då duger det inte med gamla stofiler, som inte ens har lärt sig hur e-post fungerar, på beslutsfattande positioner. Det krävs en helt ny kader av beslutsfattare över hela linjen. Från riksdagsledamöter via tjänstemän i regeringskansliet, och hela vägen ner till minsta lilla tjänsteman i kommunal verksamhet.

Gammelpolitikerna må käbbla om 150:- hit eller dit för “särskilt utsatta grupper”, men faktum är att om vi inte snarast möjligt vänder den svenska skutan rätt, och sätter kurs mot framtiden i stället för att cirkla runt i kölvattnet av vår egen skuta, så kommer vi att sakta men säkert köra den svenska ekonomin på grund.

Och för närvarande finns det bara ett enda parti att rösta på, om du verkligen tror på framtiden. Jag skall inte avslöja vilket, utan det får du försöka komma underfund med själv.

Tags:

5 Responses to “Nej, jag kan inte lova 1500:- mer i plånboken varje månad”

 1. Twitter Trackbacks for Felten Fabulerar » Blog Archive » Nej, jag kan inte lova 1500:- mer i plånboken varje månad [yi.org] on Topsy.com Says:

  [...] Felten Fabulerar » Blog Archive » Nej, jag kan inte lova 1500:- mer i plånboken varje månad felten.yi.org/blog/?p=190 – view page – cached … men däremot kan jag lova betydligt mer än så, om bara piratpartiet får tillräckligt många mandat av väljarna i det nu pågående valet. Tweets about this link [...]

 2. Caspian Rehbinder Says:

  ”Jag skall inte avslöja vilket, utan det får du försöka komma underfund med själv.

  Tags: Piratpartiet”

  Ganska lätt att gissa, ja :)

 3. Björn Felten Says:

  Ajdå! En helt oavsiktlig ledtråd. Slarvigt av mig. :)

 4. Beelzebjörn – out and proud: Ofiltrerade eftermiddagstankar | Piratkopiering Says:

  [...] Jag har skrivit om Datalagringsdirektivet tidigare, och om hur Alliansen försöker mörka det tills efter valet av rädsla för en debatt om det i valrörelsen. Dokumentet läckte ut via Wikileaks i den vevan, och det var lite av en cirkus. Direktivet är ännu ett utmärkt exempel på ändamålsglidning. Det kom till efter terrordåd Spanien, och var ursprungligen tänkt att användas för att spåra och bekämpa terrorister, men ändrades snabbt till att innefatta bredare och bredare kategorier. Thomas Bodström var en av dem som lobbade för förslaget, och detta och några av hans andra käpphästar var orsaken till att Oscar Swartz myntade uttrycket ‘Bodströmsamhället‘, som Alliansen sade sig vilja stoppa i valrörelsen 2006. (Tack för rättelse, Björn Felten.) [...]

 5. Bwana Bengtsson Says:


  Korrekt noterat. Det råder en kontinuerlig förflyttning av industrijobb till de som kan göra det billigare. Det vi måste göra är att hela tiden lyfta  oss i håret och satsa på kunskap och systemtänkande, det vi är bra på, där vi fortfarande har ett försprång.
  Jobbar själv i telco-branschen där man har en uttalad strategi redan när ett system konstrueras, att det ska skickas för underhåll till det billigare utlandet så fort det nått en stabil funktionalitet. kanske redan efter 3 till 4 år.
  Alltså måste vi satsa på att ligga först i kedjan, där vi har en möjlighet att konkurrera, kunskap, kreativitet, erfarenhet och systemtänkande i kombination.

Leave a Reply