Razzian som glömdes bort

I Sverige har det skrivits spaltkilometer om razzian mot The Pirate Bay i maj 2006 och den därpå följande skandalrättegången i februari 2009. Hela detta juridiska spektakel blev så besvärande, för framför allt regeringen, att hovrättsförhandlingarna, där den överklagade domen från 2009 skall avhandlas, förlades till några dagar efter valet. Alla misstankar om ministerstyre av vårt rättssystem är naturligtvis bara sedvanliga konspirationsteorier från piratsidan…

En razzia, som på många sätt och vis är betydligt allvarligare, och som dessvärre tappats bort i den allmänna debatten, var den som USA:s regering utförde för några månader sedan.

Men först lite bakgrundsförklaring.

ICANN — Internet Corporation for Assigned Names and Numbers — har det yttersta huvudansvaret för IP-protokollen, adressrymden som finns i IP-protokollen, DNS med mera. Fram till juli i år gällde dessutom att ICANN inte arbetade med att kontrollera datainnehållet på Internet, till exempel skräppost och bedrägerier.

Men dessvärre är ICANN rent fysiskt beläget i USA. Närmare bestämt i Marina del Rey, Kalifornien. När således USA:s regering, med vicepresidenten Joe Biden, mannen som klart och tydligt har deklarerat att “Piracy Is Theft, Clean and Simple”, i spetsen beordrar ICANN att hoppa, så frågar de bara “hur högt?”. Utan att blinka lämnade ICANN över sju domäner till USA:s regering.


Seized Notice

Surfar man idag in på någon av de sju sajterna TVShack.net, Movies-Links.TV, FilesPump.com, Now-Movies.com, PlanetMoviez.com, ZML.com eller ThePirateCity.org så möts man av ovanstående bild.

Samtidigt, i samma razzia, så beslagtogs alla tillgångar i 15 bank-, PayPal- och andra investerings- och reklamkonton. En fotnot: Tänk på det, alla som använder PayPal. De är USA-baserade och frågar också bara “hur högt?”, aldrig varför, när husse knäpper med fingret.

Så här långt har det alltså gått. Den enda återstående supermakten, som prackat på världen alltmer drakoniska lagar för att skydda sin media- och övriga industri, har nu till och med gett sig på själva internets fundament för att tvinga igenom sin vilja.

Egentligen var det nio domäner som skulle kapas med ICANN:s hjälp. En av de återstående två var thepiratebay.org. Men eftersom den ligger under svensk administration(?), så var de kanske tvungna att begära hjälp av Sveriges regering? Den Nederländska regeringen som var tvungna att lämna godkännande i några av de sju lyckade kapningarna hade i alla fall redan gett sitt godkännande.

Men här stötte man tydligen på patrull. Kan man tänka sig att Fredrik & Co var livrädda för den debatt som annars hade blossat upp så nära inpå valet? Men vänta bara gott folk, nu är valet avklarat, så nu kan Fredrik lugnt fortsätta med TPB-rättegång, datalagringsdirektiv, och till och med lämna klartecken till svenska ICANN-filialen IIS att tillmötesgå USA:s begäran.

Nå, detta sista var rena rama spekulationer från min sida, och jag är övertygad om att jag i kommentarerna kommer att få höra hur fel ute jag är där. Men någonstans har i alla fall kapningen av TPB stött på patrull. Om tillfällig eller ej återstår att se…

Tags: ,

10 Responses to “Razzian som glömdes bort”

 1. SBJ Says:

  Då får man hoppas att 4chan gör ett liknande tillslag mot USA’s regerings sidor som dom har gjort mot MPAA och deras indiska internet torpeder.

 2. Twitter Trackbacks for Felten Fabulerar » Blog Archive » Razzian som glömdes bort [yi.org] on Topsy.com Says:

  [...] Felten Fabulerar » Blog Archive » Razzian som glömdes bort felten.yi.org/blog/?p=200 – view page – cached I Sverige har det skrivits spaltkilometer om razzian mot The Pirate Bay i maj 2006 och den därpå följande skandalrättegången i februari 2009. Hela detta juridiska spektakel blev så besvärande, för framför allt regeringen, att hovrättsförhandlingarna, där den överklagade domen från 2009 skall avhandlas, förlades till några dagar efter valet. Alla misstankar om ministerstyre av… Read moreI Sverige har det skrivits spaltkilometer om razzian mot The Pirate Bay i maj 2006 och den därpå följande skandalrättegången i februari 2009. Hela detta juridiska spektakel blev så besvärande, för framför allt regeringen, att hovrättsförhandlingarna, där den överklagade domen från 2009 skall avhandlas, förlades till några dagar efter valet. Alla misstankar om ministerstyre av vårt rättssystem är naturligtvis bara sedvanliga konspirationsteorier från piratsidan… View page Tweets about this link [...]

 3. Björn Felten Says:

  Nja, SBJ, det hoppas i alla fall inte jag. Att sabotera vårt internet är inte riktigt My Cup Of Tea.

  Kan man inte övertyga, och vinna över, motståndarna utan att ta till våld — även om det råkar vara virtuellt sådant — så får man helt enkelt sätta sig och fila vidare på sina argument.

 4. Anders Troberg Says:

  Nja, jag ser de här attackerna snarare som en avskräckande manöver, ungefär som det gamla ordspråket “Sie vis pacem para bellum” (vill du ha fred, rusta för krig). Man visar att det sitter en prislapp på dåligt beteende, och hoppas därmed avskräcka från det.

  Den enkla lösningen på de här problemen ligger dock antagligen i att införa ett parallellt och oberoende domännamnssystem, utanför statlig kontroll. Tekniken är enkel, det är samma underliggande teknik som dagens DNS, det är bara att man tillåter fler domäner.

  Se tex på denna wikipediasida om alternative DNS-rötter:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Alternative_DNS_root

  Kanske något för PP att sätta upp?

 5. HugeHedon Says:

  Hmm, jag kan inte låta bli att sympatisera lite med 4chan.. I och för sig kan man tycka att beteendet är allt för ociviliserat, ungefär som stenkastning inom stenkastarvänstern liksom.. Å andra sidan var det väl “de andra” som började kasta den här gången..?
  Det är som om polisen stog och kastade sten på ungdomar hängde på torget och rökte gräs och bytter musikfiler med varandra. Stenarna viner. Jaha, då är det liksom inte helt lätt att kritisera ungdomarna för att de börjar kasta tillbaka efter några veckor. Jag har lite svårt att förhålla mig till det där..
  Men det var off-topic. Tack för bra artikel som vanligt! Det skall bli intressant. Det är nästan så att jag hoppas lite — sur och bitter som jag är.. Några rejäla tillslag och rättsövergrepp. Vrålböter till någon ensam mamma vars tonårsdotter oskyldigt misstänks för att delat med sig av nån skitfilm.

  Och så lite skön ny åsiktsregistrering uppdagat och lite sånt. Då kan vi stå där och säga “oj då, vad synd, skulle gärna hjälpa men vi är inte så aktiva längre - det här var ju inte så prioriterat för svenskarna“.

  Sa jag nåt om att jag är sur och bitter? :-)

 6. HugeHedon Says:

  Dessutom är det ju inte poliser som står och kastar sten på ungdomarna - utan agenter från den amerikanska underhållningsindustrin. Typ, vafan alltså. Eller är jag ute och cyklar lite tro?
  Intressant tanke från Anders också.

 7. xor Says:

  Det är väl inte helt orimligt att de hinner trasa sönder internet på 4 år, nu när det inte ens finns en opposition?

 8. xor Says:

  Anders Troberg: Telecomix satte upp en alternativ DNS-root för ett par dagar sedan.

  http://cryptoanarchy.org/wiki/DNS
  http://dns.telecomix.org/

 9. Anders Troberg Says:

  xor: Åh fan, det visste jag inte. Great minds think alike.

 10. Björn Felten Says:

  Först TPB sedan Wikileaks och nu…? Alternativ DNS-root?

  PP lär kunna ge så gott skydd från klåfingriga politiker och andra UhR-lakejer som någon. Det politiska priset torde vara ganska högt.

  Med PP i 47 länder runt om i världen, så borde vi kunna uppnå tillräckligt momentum för att få till stånd något sådant, tycker jag.

  Kul med Telecomix där, xor!

Leave a Reply