Tryckkokarens lov

Ojdå, det var ganska länge sedan jag skrev något här på min blogg. Visserligen lovade jag att skära ner på det politiska till förmån för matlagningen, men aldrig hade jag väl trott att det skulle ta så lång tid innan jag var beredd att öppna upp mitt kök igen.

Alltnog och emedan, härmed vill jag sjunga tryckkokarens lov. Denna tidigare så populära matlagningsapparat, som de senaste decennierna verkar att ha förpassats till den sophög där andra fantastiska maskiner, såsom bakmaskinen, har hamnat.

Tryckkokare

Att laga mat i tryckkokare innebär att man höjer kokpunkten med upp till 40 grader. Potatis, till exempel, kräver mer än 92 grader för att bli väl kokta. Således tar det ganska lång tid vid de 100 grader man har till buds när man kokar dem med öppet lock. I en tryckkokare kokas potatisen på cirka 10 minuter.

Och ännu större blir skillnaden när man kokar bönor (bruna bönor) eller ärtor (ärtsoppa). I stället för två timmar pratar vi plötsligt om 15-20 minuter.

Dessutom behöver man inte täcka allt med vatten. Vare sig stek, potatis, morot eller blomkål. Tre-fyra deciliter i botten räcker, och kan sedan utgöra bas för en fantastisk sås (se min tidigare såsguide).

Plommonspäckad fläskkarrè. Underbar svensk husmanskost. Bryn den plommonspäckade karrén i het stekpanna, koka upp fyra deciliter vatten i en vattenkokare och häll i tryckkokaren. I med steken och på med locket, och efter 25 minuter är det hela klart.

Om du någonsin funderar på att köpa till något till din nuvarande köksutrustning, så rekommenderar jag varmt en tryckkokare.

Tags:

5 Responses to “Tryckkokarens lov”

 1. Mumfi Says:

  Jag älskar min tryckkokare. Tyvärr är det stört omöjligt att få tag på de sega framdelsbitarna eftersom ingen annan har tryckkokare. Jag har också lagt märke till att köttet släpper ifrån sig sitt insprängda fett på ett helt annat sätt än vid långkok. Det händer även något med fettet, det blir väldigt lättflytande på något sätt. jag brukar därför satsa på magert kött och skära bort så mycket fett som möjligt, vilket jag inte gör med långkok.
  Frånsett det, plötsligt blir långkok vardagsmat även för oss stressade heltidsarbetande småbarnsföräldrar! Och godare kokta potatisar än de som är gjorda i tryckkokare får man leta länge efter!
  I förgår kokade jag dock kalops på det traditionella sättet, länge, och det blev helt annorlunda än när man gör det på 20 minuter. Sedan kan var och en välja om man har två timmar att lägga på att koka kalops…

 2. anna Says:

  Håller helt med!! alla - speciellt barnfamiljer - borde ha en tryckkokare!

 3. Björn Felten Says:

  @Mumfi:

  Intressant observation där, med fettet. Jo, den högre temperaturen gör att fettet reagerar annorlunda.

  Att bryna köttet ordentligt innan koket hjälper en aning, men alls inte fullt ut, så man bör nog, som du påpekar, vara observant på det när man handlar.

 4. Martin a.k.a. Otyg Says:

  Min pappa köpte en tryck-kokare på loppis när jag var liten och jag minns fortfarande när han sprutmålade köket hemma med hammgjord nyponsoppa, inte bara en gång utan två gånger, med ett leende på läpparna (trots den uppenbara faran med både varm nyponsoppa och en relativt tung säkerhetsventil som kom farande).
  Hursomhelst så tror jag att tryck-kokaren är påväg tillbaka nu när det är aktuellt att spara energi i hushållen.
  Anledningen till att mer fett frigörs är (gissningsvis) att fettet i sig inte har en bestämd smältpunkt (jämför äkta smör, bregott och margarin när det värms i stekpannan), och eftersom tryckkokaren kommer upp i högre temperaturer så smälter fettdelar med högre smälttemperatur än vad man “kommer åt” vid vanligt kok.

 5. Björn Felten Says:

  LOL! Synd att inte Youtube fanns på den tiden, det hade varit något att se, när din far kokade nyponsoppa. :)

  Och jo, jag tror att dina teorier beträffande fettet stämmer ganska bra. Å andra sidan så hamnar ju fettet i buljongen, och sedermera — förhoppningsvis — i den underbara såsen, så det går ju inte till spillo.

Leave a Reply