FRA-lagen — för och emot

Det börjar bli dags att försöka summera argumenten för respektive emot den snart genomförda FRA-lagen. Sorry, men jag delar inte den optimism som framskymtar på olika håll, även om jag naturligtvis skulle bli överlycklig om jag har fel.

När det gäller all lagstiftning och övriga, statliga ingrepp i den personliga sfären, så finns det i de flesta demokratiska samhällen ett proportionalitetskrav. Det skall med andra ord hela tiden finnas en avvägning mellan vad samhällsnytta ett statligt övervåld på samhällsmedborgarna innebär jämfört med att de håller tassarna borta.

I många fall finns det ett konsensus när det gäller sagda inskränkningar. Om det är nödvändigt för att hävda äganderätt, rätten att vistas fritt i samhället utan att bli överfallna eller trakasserade, med mera, så är vi beredda att ge upp en del av våra fullständiga rättigheter att göra vad vi vill. Men hela tiden måste dessa begränsningar relateras till de “kostnader” i form av allmänt reducerade, mänskliga rättigheter det innebär.

Och allt detta har ett stort antal kloka tänkare, under flera sekel, tänkt ut åt oss. Dessa tankar har sedan gett upphov till mängder av internationella traktat — såsom FN:s och EU:s deklarationer om de mänskliga rättigheterna, och därmed i viss mån även vår svenska grundlag.

Hur har då våra svenska politiker resonerat när de kommit fram till att FRA-lagen faktiskt klarar ovan nämnda proportionalitetskrav? Här ett försök att sammanfatta alla PLUS och MINUS som framskymtat i den offentliga debatten:

EMOT (aka rösta NEJ till förslaget)

MORALEN
Här finns det inte mycket att säga. Våra folkvalda har redan, med önskvärd tydlighet, redovisat att deras moraliska skyldighet inskränker sig enbart till att följa partilinjen. Eller, som Johan Pehrson vid upprepade tillfällen påpekade i en radiodebatt nyligen: “Jag representerar folkpartiet och ingenting annat”. Att han skulle representera de väljare, som han får furstligt betalt av, är uppenbarligen helt främmande för honom, och tydligen för resten av de 349 personer som vi betalar för att företräda OSS.

JURIDIKEN
Samtliga (som i ALLA, 100%) remissinstanser med åtminstone elementär juridisk kompetens har totalsågat detta lagförslag jäms med fotknölarna. Det finns inte ens rimligt tvivel om att detta är totalt förbjudet! Skulle lagen trots allt piskas igenom, så är det bara en tidsfråga innan EG-domstolen kommer att döma ut den och ge Fredrik R. & Co. en rejäl knäpp på näsan. Så vad i hela friden tror sig karlen kunna vinna med detta?

EKONOMIN
Redan har Google aviserat att de lagt alla planer på att öppna en server i Sverige på is. Hur länge vågar Volvo, Ericsson, SKF, ABB, IKEA med flera svenska multinationella företag ha kvar någon form av verksamhet inom landet, när de vet att all deras internettrafik kopieras till en myndighet, som i ett halvt sekel gjort sig skyldig till brott mot i stort sett alla lagar och förordningar som existerar?

Och naturligtvis kommer inget företag med minsta tanke på nätverkssäkerhet att ens överväga att etablera sig i ett Sverige med dess totala övervakning i en skala som det aldrig tidigare har skådats maken till.

Hur mycket kommer det för övrigt att kosta att bygga upp ett parallellt bredbandsnät för att slanga över all trafik, från alla kablar som passerar landets gränser från norr till syd, upp till FRA i Stockholm? Hade inte detta nya, kraftigt utbyggda nätverk kunnat tjäna svenska folket betydligt bättre än staten?

FÖR (aka rösta JA till förslaget)
Här har jag bara kunnat hitta en enda punkt: Att skydda Sverige från yttre hot. Märkligt nog får vi aldrig veta exakt — eller ens ungefär — vadi detta yttre hot består. Gång på gång reses frågan. VAD I HELA FRIDENS NAMN ÄR DET FÖR HOT NI PRATAR OM??? Svaren uteblir varje gång fullständigt, eller ersätts i bästa fall med rena sandlåderesonemanget “jag vet minsann något som inte du vet — men jag får inte berätta det”.

Om man nu väger ovanstående för och emot mot varandra, så skall vi alltså tro på att det där “yttre hotet” väger så mycket tyngre än alla moraliska, juridiska och ekonomiska invändningar, att vi måste acceptera denna massövervakning av landets samtliga medborgare. Och detta utan att ens få öppna den hemliga lådan som ligger i JA-skålen? Puleeezzz, gimme a fucking break will’ya!

8 Responses to “FRA-lagen — för och emot”

 1. Mary Says:

  För tidigt att ropa hej innan man är över bäcken kanske… Men man får förstås inte ge upp innan man i alla fall försökt komma över den. Härlig kämpaglöd här i bloggosfären…

 2. Björn Felten Says:

  Kämpaglöd är bara förnamnet. För en (snart) 60-årig gammal gubbe som jag, så är det rent av ståpälsframkallande att se hur den nya generationen engagerar sig. När vi i piratpartiet var mitt uppe i valspurten 2006, så påpekade jag, att om det var något vi lyckades åstadkomma, så var det att engagera ungdomarna i det politiska spelet.

  Vi såg ju att valdeltagandet ökade efter att ha varit stadigvarande i nedgång, och att det var framförallt förstagångsväljarna som i ökande grad tog sig till valurnorna. Jag tror att det finns gott hopp om att de generationer som du och jag lämnar efter oss kommer att väl tillvarataga sitt politiska ansvar. Detta oavsett hur det går den 18:e, som för övrigt råkar vara min namnsdag… :)

 3. I huvudet på Svenssons! » Jonas: Uppmaning till alla bloggare angående FRA..!! Says:

  [...] är ju klappad och klar, Brandvägg åt alla…, Reinfeldt sågade Carlgrens järnvägar, FRA-lagen - för och emot, FRA och bloggosfären, FRA anklagas för olaglig datalagring, Än lever hoppet om att FRA-lagen [...]

 4. opassande » Blog Archive » 2 dagar kvar tills riksdagen kan stå upp för svenska folket Says:

  [...] Svensson, Drottningsylt, Erik Hultin, Mina Moderata Karameller, BetaAlfa, ProjO, Herr Klokbok, Felten fabulerar, andra sidan, I huvudet på Svenssons, Åsiktstorped, piratjanne, Seo-Sem, Ur Hjärtat, Nalles [...]

 5. Varför ska vi jaga spöken som inte finns? « WitchBitch Says:

  [...] Svensson, Drottningsylt, Erik Hultin, Mina Moderata Karameller, BetaAlfa, ProjO, Herr Klokbok, Felten fabulerar, andra sidan, I huvudet på Svenssons, Åsiktstorped, piratjanne, Seo-Sem, Ur Hjärtat, Nalles [...]

 6. Enligt Min Humla » Mörk materia Says:

  [...] Svensson, Drottningsylt, Erik Hultin, Mina Moderata Karameller, BetaAlfa, ProjO, Herr Klokbok, Felten fabulerar, andra sidan, I huvudet på Svenssons, Åsiktstorped, piratjanne, Seo-Sem, Ur Hjärtat, Nalles [...]

 7. Birgitta Ohlsson röstar | El Rubio talar Says:

  [...] Alexandersson, Svensson, Drottningsylt, Erik Hultin, Mina Moderata Karameller, ProjO, Herr Klokbok, Felten fabulerar, andra sidan, I huvudet på Svenssons, Åsiktstorped, piratjanne, Seo-Sem, Ur Hjärtat, Nalles [...]

 8. LindaLundahl Says:

  Läste precis ett inlägg som löd “Stekare mot FRA - utläggningen” WTF?! Det verkar vara rätt seriöst dessutom. Kolla själva: [url=]http://www.finest.se/userBlog/?uid=6&beid=1009278 [/url]

Leave a Reply