FRA borde dela ut nya cue cards

På wikipedia hittar man följande inledning till artikeln om cue card:

Cue cards, also known as note cards, are cards with words written on them that help actors and speakers remember what they have to say.

Att FRA-förespråkarna har fått ett antal cue cards att läsa ur när de får besvärliga frågor verkar uppenbart. Att de har lyckats memorera dem innebär ingen egentlig skillnad. Vi har lagt märke till det om och om igen. I riksdagsdebatter, i massmediaintervjuer — ja till och med i vad som kallas chatt av vissa organisatörer.

Nu senast noterar jag det i en intervju med moderaten Enström i Expressen. För har vi inte hört exempelvis “allt från terrorism och grov gränsöverskridande brottslighet, IT-angrepp och spridning av massförstörelsevapen” ett otal antal gånger tidigare? Jag menar alltså just den exakta ordalydelsen. Till och med papegojor brukar ju kunna variera sig lite.

Mitt tips till FRA är alltså att författa ett antal nya cue cards att dela ut till det tjog eller så personer, som ständigt knuffas fram för att övertyga svenska folket om FRA-lagens förträfflighet, med lite nya ordalydelser. Gärna med lite högre teknisk nivå på texterna. De nuvarande må ha fungerat på riksdagsledamöter och andra teknikimbecilla människor i maktens korridorer — för den publik ni nu ställts inför har de enbart ett löjets skimmer över sig.

Och snälla FRA, glöm det där med det nyspråkliga ordet “signalspaning”, det är det ingen som går på hur ofta det än sägs. Kalla åtminstone massövervakningen vid sitt rätta namn.

Leave a Reply