FRA:s USA-spår

Ännu en gång är det efter ett tips från en kommentator hos opassande som jag hittar ett verkligt guldkorn på internet. Nämligen i Jan Sjöholms kommentar den 28 juni 5:42 pm (när nu det är — jag har aldrig brytt mig om att lära mig det där pm/am-köret som jänkarna envisas med, snälla Emma, fixa 24h-klocka :) ) till det här inlägget, där han nämner en “Rapport till Journalistfonden för vidareutbildning” av Martin Jönsson 2005-02-07.

Denna rapport, som går att läsa här (PDF) är nästan att betrakta som den felande länken när det gäller varför inte bara en utan två regeringar har varit så kåta på att få igenom den synnerligen märkliga FRA-lagen. Rapporten är så uppseendeväckande, att jag vill uppmana alla som har engagerat sig i FRA-frågan att läsa den. Inte bara skumma igenom den alltså, utan att studera den som komme det en tenta på den om en vecka.

Uppdatering:

Via Lakes lakonismer (ännu en gång) hittar jag följande briljanta teckning av Mathias S. Besök gärna hans blogg Knölföda för en dos satiriska teckningar av högsta klass.

Spin-occio av Mathias S

15 Responses to “FRA:s USA-spår”

 1. Thomas Tvivlaren Says:

  Herre jävlar vilket historiskt sprängstoff med tanke på innehållets aktualitet!

 2. Björn Felten Says:

  Ja just det där med aktualiteten slog mig också. Jag var flera gånger tvungen att gå tillbaka till försättsbladet för att bekräfta att rapporten verkligen publicerades den 7 februari 2005 och inte i år.

  Sedan gillar jag ögonöppnaren i början, den spännande historien om när Sverige blev utsatt för ett eget Watergate redan år 1942. Snygg öppning.

 3. Thomas Tvivlaren Says:

  Yepp, riktigt intressant och en hel del klockrena poänger att hämta därifrån. Lite kul att läsa om att Ingvar Åkesson redan då visade på konsten att svamla med mediafolk (hänvisandet till Telia som inte haft någon verksamhet på plats sedan ett antal år).

  Över lag ett riktigt viktigt dokument. Frågan är hur länge vår kära regering anser sig ha rätt att tiga still? Lite skrämmande egentligen…

 4. Mathias S. Says:

  Den rapporten (hittade den också på “Svensson”) borde också läsas av varenda journalist som skriver om detta. Det är precis denna typ av grävande, djupare forskning som behövs
  för att få en underbyggnad i argumentationen. Kanske inte gjort i en handvändning men ändå. Och hade någon liten journalistjäkel börjat förra året när Bodström hade det uppe så hade de haft tid på sig…(#%*!) (Man kanske skulle maila runt länken till SvD , DN etc…) Kul att du använder teckningen, förresten!:)

 5. Björn Felten Says:

  Ja just det ja, Mathias, jag ser nu att du bloggade om rapporten redan den 22:e juni. Accompanjerad av ytterligare en suverän teckning för övrigt.

  Skrutt också att man inte hinner läsa alla intressanta bloggar. So much to read, so little time to spare — webben i ett nötskal.

 6. Jan Sjöholm Says:

  Tackar för ditt beröm!
  På din inrådan läste jag “Rapport till Journalistfonden…” lite nogrannare, whoaa, jag postade ett inlägg på
  http://rickfalkvinge.se/2008/07/01/vart-privatliv-saldes-for-drinkar/#comments

  Hoppas att någon tar upp några av punkterna med Tolgfors på chatten 15:00.

 7. Björn Felten Says:

  Tillsammans skulle nog ett gäng bloggare gemensamt kunna sammanställa en rapport, som skulle innehålla mer sprängstoff än någonsin de “terrorister”, som regeringen tror sig se vid riksgränsen, skulle kunna frambringa.

  Tyvärr fick Tomhylsan komma undan med att återigen läsa från de que cards som FRA har försett honom med. Till och med det pinsamma knarksmugglingskortet använde han sig av.

  Synd att inte Expressens moderator hade bättre fingertoppskänsla, annars hade det varit lätt att tvinga Tomhylsan att verkligen svara på många av de bra frågor som ställdes, och inte låta honom slingra sig undan genom att svara på helt andra frågor.

  Men det är så det går till hos gammelmedia. En riktig IRC-chatt hade varit rolig att skåda, men det lär vi inte få se på denna sidan en svensk revolution.

 8. Jan Sjöholm Says:

  Han gav faktiskt 2 svar som borde bemötas på något sätt.

  Frank: har kritiken mot FRA överraskat dig?

  StenTolgfors: Nej, det är bra med en vital debatt. Däremot är det lite annorlunda att debatten kommer efter det att riksdagen stiftat lagen och att debatten delvis bygger på missförstånd om vad lagen omfattar.

  Kan kopplas till
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/06/15/moderaterna-hotar-dissidenter-med-uteslutning/
  Det har kommit till min kännedom (via kontakter inom riksdagens väggar och i Stockholms överklass) att den moderata partiledningen/riksdagsgruppsledningen hotar de som är mot FRA-lagen med uteslutning ur partiet om de inte följer partilinjen.

  Dessutom har jag för mig att jag har läst någonstans att en högt uppsatt person inom moderaterna har sagt någonting i stil med “det där skall ni/du inte bry er om” till en person från ett annat aliansparti långt innan den 18 Juni. Jag kommer bara inte ihåg var jag såg det eller vilka det var.

  Sen svarade han på en fråga från mig.
  http://rickfalkvinge.se/2008/07/01/pps-envetna-kampanj-for-ratten-till-privatliv/#comment-6189
  Och jag tyckte att svaret var lite undanglidande speciellt med tanke på det tryck som partierna satte på medlemmarna, kan man nog ifrågasätta hur riksdagen fungerade den dagen.

  Men man skall inte vara snarstucken, men visst är det lite underligt att dom inte verkar kunna svara på en enda “besvärlig” sakfråga?
  Man börjar så smått att undra hur det dagliga arbetet går till för våra 50k+/mån riksdagsmän.

  Jag fortsätter att tjata om att vi är i skriande behov av en “författningsdomstol”!

  Bor du i stockholm kan vi mötas den 3:e och börja att författa en rapport.

 9. Betraktelse över FRA-lagen. « Jan Sjöholm’s Weblog Says:

  [...] http://felten.yi.org/blog/?p=57#comment-1493 Samtliga kommentarer —————————— Övrigt http://opassande.se/index.php/2008/06/27/centerbekymmer-hysteriska-svenskar-och-kreativt-motstand-mot-fra/ Henrik Holst säger: June 28th, 2008 at 9:41 pm [...]

 10. Björn Felten Says:

  Ack nej, Jan, jag bor på framsidan. :)

  Men jag hoppas ändå att våra vägar korsas någonstans, inom en inte alltför avlägsen framtid.

 11. Lisa Says:

  Hjälp, så var den här semestern förstörd för nu ska här pluggas ;-)

 12. Blubb Says:

  Jan, tack igen för att du gjort oss alla uppmärksamma på Martin Jönssons rapport. En av de mest skrämmande sakerna i den tycker jag är just på sida 7:

  “Björn Eklind var förste analytiker på försvarets underrättelsetjänst och när Sverige storsatsade på signalspaningsfartyget Orion blev det Björn Eklind som fick befälet.

  Eklind var marinofficer och tillhörde alltså inte FRA.”…”Och genom sitt arbete på Orion fick han en unik inblick i hur FRA arbetade och han menar att samarbetet med USA ofta var viktigare än svenska intressen.”…

  “Han berättar om en upptäckt han gjorde i FRA:s datorer på fartyget: ”De hade viktig information som de inte delgav oss. Vi höll på att utveckla motmedel mot sovjetiska sjörobotar för att skydda våra fartyg. FRA hade då detaljerad information om de robotarna. Info de förmodligen fått från amerikanerna. De gav oss inte den och det var för att skydda källan, NSA alltså. Viktigare att skydda den utländska samarbetspartnern än svenska liv och intressen.”

  FRA undanhöll alltså information från det svenska försvaret, enligt Eklind. Information som kunde räddat svenska liv i ett skarpt läge. Informationen skulle FRA fått i ett utbyte med USA. Och Eklind menar att man bör betrakta FRA som en del i en internationell koncern, snarare än som en svensk myndighet.”

 13. anna Says:

  Några små funderingar…

  Det är något som inte stämmer här. FRA- lagen är inte i första hand till för att jaga “terrorister”. Jag antar att terrorister använder sig av betydligt mycket mer softa metoder, speciellt som att övervakningssystemen över Europa och borta över Atlanten offentliggjorts i media…. ;-)

  FRA- lagen är helt enkelt till för att övervaka dig och mig och alla andra vanliga människor.

  För när folket i EU länderna inser vad som hänt i och med att Lissabonfördraget klubbats tror jag att makteliten är rädda för oroligheter och upplopp. Eftersom EU vill spela ut arbetare och löntagare mot varandra på en gränslös marknad. Då kan lönerna pressas ned ännu mer…
  Jakten på “terrorister” används som en förevändning för att EU- makten,
  helt enkelt vill kontrollera massan… ( Det där förslaget om att registrera bloggare ingår också i denna strategi).
  Plus för att bygga upp en stämning för att invadera Iran.

  (Lissabonfördraget innebär bl. a sammanslagning av alla länder i EU, utsuddande av nationsgränserna, en slags superstat, med gemensamt försvar, gemensam polis och rättsväsende. EU är tätt lierade med USA. Folket borta i USA är trötta på krig)…

 14. Björn Felten Says:

  Självklart är det något som inte stämmer — i alla fall om man väljer att lyssna på politikerna. Frågan är bara om våra svenska, helylle-genomsnälla politiker verkligen kan vara så illvilligt beräknande som det förefaller, eller om de helt enkelt är så otroligt dumma, som det enda återstående alternativet innebär.

  Själv tror jag på det senare alternativet. Den politiska miljö med politikerbroilers, som aldrig har haft eller ens skulle kunna få ett riktigt jobb på den öppna arbetsmarknaden, har nu blivit legio i stället för som tidigare ett pittoreskt inslag i maktens korridorer.

  Det är ju faktiskt inte så länge sedan vi hade en finansminister, som blev kuggad i studentexamen med osannolikt usla BC i matte och engelska — perfekt kandidat till högste ekonomiskt ansvarige just när vi gått med i EU och behöver språkkunniga representanter, med andra ord? I don’t think so…

  När jag var ung en gång i tiden, för ett halvsekel sedan, så brukade vi skämta om att vi inte skulle vara dumma mot den som var sämst i klassen, för i morgon kunde han vara vår chef. Idag är det värre än så, för i morgon kan han vara din statsminister.

 15. Felten Fabulerar » Blog Archive » Försvar och signalspaning — att ha eller inte ha. Says:

  [...] vi i stället för att sälja ut våra internetförbindelser med Ryssland till USA, satsade på att göra dem ännu säkrare, så att inte ens snokande [...]

Leave a Reply