“Släng övervakningsförslaget i papperskorgen, Odenberg!”

Som framgår av namnet Odenberg, så är detta ett mer än ett år gammalt citat. Gissa vem som skrev så här?

Släng övervakningsförslaget i papperskorgen, Odenberg! Försvarsminister Mikael Odenbergs nygamla förslag att ge Försvarets radioanstalt fria händer att avlyssna vanliga människors dagliga telekommunikation är lika nyskapande som dåligt. Uppenbarligen bryter förslaget mot regeringsformens och Europakonventionens krav. Vi vet också att all övervakning riskerar att medföra missbruk och läckage, en risk som ökar dramatiskt med försvarsdepartementets förslag. Därför bör förslaget, som är tänkt att diskuteras vid dagens regeringssammanträde, omedelbart hamna i papperskorgen.

Tja, flitige tipsaren Johan T från kommentarerna på bloggen opassande vet det naturligtvis. Det är ännu en gång tack vare Johan, som jag hittar ytterligare ett guldkorn på webben.

Det rätta svaret är, att det var ingen mindre än den moderate ledamoten i riksdagens konstitutionsutskott Henrik von Sydow som uttryckte sig så kategoriskt mot FRA-lagen i ingressen till en debattartikel på DN för ganska exakt ett och ett halvt år sedan.

Men tydligen räckte inte denna hans starka övertygelse längre än den gjorde för exempelvis ett par centerpartister med lika hög svansföring, när det väl kom till kritan. Även Henrik valde den breda vägen till slut. Han kvittade inte ens ut sig utan tryckte verkligen på JA-knappen.

UPPDATERING: Oops! Innan jag skrev det här inlägget så rapporterade DN:s usla hemsida en (1) enda blogglänk från Twingly. Nu står det helt plötsligt 28 där, så uppenbarligen var inte Sydows artikel så bortglömd som det först verkade. Kan det ha varit min länk som plötsligt fick DN:s hemsida att uppdatera länkrapporten? Nåväl, det skadar inte att fortsätta att påminna om riksdagsledamöternas dubbelmoral — om och om igen!

Leave a Reply