Staten, det är jag

L’état c’est moi. Det berättas att Ludvig XIV av Frankrike (solkungen) ska ha uttryckt sig på det sättet. För detta saknas emellertid historiska belägg.

Men en av de mest rabiata FRA-kramarna, Karin Enström, anser tydligen i alla fall att “Staten, det är vi”. Det vill säga regeringen. Via eminenta bloggen Tankar från rooten — undrar hur många utan erfarenhet av unix eller liknande operativsystem som förstår hur fyndigt det bloggnamnet är? — hittar jag en artikel undanskymd i lokalblaskan Nerikes Allehanda, en av de där gammel-gammel-media, som tydligen ännu inte hittat blogglänkningsfunktionen, av sagda Karin.

Redan i första meningen hävdar hon att En av statens absolut viktigaste uppgifter är att skydda medborgarna från yttre hot.

Staten är faktiskt ett helt och hållet virtuellt begrepp, ett begrepp som kan definieras på en mängd olika sätt. Men alla har alltså det gemensamt att staten inte är något som kan uppfattas av våra fem sinnen, och alltså därför, per definition, inte existerar i sinnevärlden. Det är en virtuell entitet. Således kan den varken ha tankar eller ambitioner, och definitivt inte ha någon uppgift. Staten kan som mest existera, inget annat.

Sedan fortsätter Karin och misshandlar det svenska språket. Nixon på Tfr kallar det nyspråk, jag vet inte om man kan kalla hennes förvirrade begrepp något sådant fint. Hon har helt enkelt “haft otur när hon tänkte”.

Vi arma samhällsmedborgare skall enligt Karin, av vår kloka regering, skyddas från förutom militära hot, (…) terrorgrupper som inte drar sig för att slå mot civila mål, hot mot den svenska IT-infrastrukturen samt grov organiserad brottslighet. Jovars, visst har vi hört den mantran förut?

Men snälla Karin, när du sedan säger att När regeringen gör säkerhetspolitiska bedömningar är man beroende av att ha en bra bild över hur det globala säkerhetsläget ser ut. hur tänker du då? Ni bryr er ju uppenbarligen inte om att tillgodogöra er all den information som finns helt öppet överallt. Exempelvis en brottsstatistik som visar att, om man skalar bort diverse förvirrade rasister som försöker kasta brandbomber, Lasermannen, olika utländska attentat mot utländska beskickningar och så vidare, så får man gå ända tillbaka till Amaltheadådet för 90 100 år sedan (tack för rättelsen, Rick!) för att hitta något som åtminstone liknar ett svenskt terrordåd.

Vi svenska medborgare löper alltså mindre än en tiotusendel så stor risk att skadas eller dödas i en terroristattack än i exempelvis en drunkningsolycka. Om du verkligen vill värna om vår säkerhet, så vore det väl bättre att satsa åtminstone en liten bråkdel av den (snart) en miljard kronor om året som ni slösar ut på FRA, på att ge simskolorna de resurser de hade för bara något decennium sedan, så att vi återigen kan uppnå högst simkunnighet i världen?

Sedan var det ju inte direkt oväntat att du skulle komma dragandes med Afghanistanargumentet igen. En annan viktig anledning till att vi bedriver signalspaning är att vi vill ge de svenska män och kvinnor som är ute på olika internationella insatser ett så gott skydd som möjligt. Snälla Karin, tror du verkligen, på fullt allvar, att FRA genom att övervaka alla svenska medborgares internettrafik verkligen kan skydda de människor du skickar ut att kriga vid sidan av USA?

Har du någonsin lyssnat på vad Kungen säger vid riksdagens högtidliga öppnande? För det gör han väl fortfarande — jag har inte hängt med i nedmonteringen av denna öppning? Tidigare brukade han i alla fall alltid påpeka att “Sveriges förhållande till främmande makt är gott”. Och, vet du vad, anledningen till att det kunde vara så var att vi i de tidigare generationerna offrade enorma resurser för att Sverige skulle förbli alliansfritt, och därmed kunde stå neutrala vid olika konflikter.

Detta, min kära Karin, är det i särklass bästa skyddet mot terrordåd. Ju snabbare du och dina kollegor fattar detta, desto säkrare kommer vi att känna oss. Alldeles utan politiskt sanktionerad och bekostad massövervakning av hela svenska folket.

Och nu får du ursäkta mig, Karin, men jag orkar faktiskt inte läsa längre i din gallimattias. Jag tror för övrigt att du, i likhet med nästan alla dina 348 kollegor, är bortom all rim och reson, och aldrig kommer att fatta vad alla vi utanför ert lilla kotteri har att säga, så det är bara bortkastad tid att ens försöka. Det enda som kan hjälpa Konungariket Sverige ut ur den misär du och dina kollegor har förorsakat, är att byta ut er allihop.

Piratpartiet ställer upp i såväl EU-valet om 100 dagar som riksdagsvalet 2010.

Tags: ,

6 Responses to “Staten, det är jag”

 1. Rick Falkvinge (PP) Says:

  Välskrivet.
  Men jag reagerade på en sak jämfört med min egen retorik och var bara tvungen att kolla: Amaltheadådet var 1908 — alltså för över hundra år sedan.

 2. Rick Falkvinge (PP) Says:

  Jag har mer tokigheter om Louis XIV som måste ut ur fingrarna, festligt att du nämnde just honom…

 3. Björn Felten Says:

  Shit, du har helt rätt. 100 år sedan med råge. Tack för påpekandet!

   

 4. Björn Felten Says:

  På tal om citat i serien “det har jag aldrig sagt”, så är en av mina favoriter den där om “Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det” som så ofta tillskrivs Voltaire.

  Inte heller sant, det var i en bok som kom ut ett par år innan Amaltheadådet, som författaren (Evelyn Hall) hävdade att Voltaire hade den inställning som framgår av citatet.

 5. DonT Says:

  Jätte bra det du skriver här. Men varför jag dök in på din sida var att jag såg i en kommentar för 1år sedan där du kommenterat en annan blogg att det 20 största trålarna rensar östersjön på Torsk och att de kommer från fiskebäckskil. inte ett ord av det är rätt. Jag är själv yrkesfiskare och ja stör mig på folks okunskap….

 6. Björn Felten Says:

  Välkommen, DonT!

  Du får hemskt gärna vidareutveckla dina tankar om fisket i den här tråden om du vill. Jag är alltid lika intresserad av att ta del av åsikter som inte stämmer med mina.

  Själv minns jag ännu den sköna känslan av att, på 60-talet, stå på bergsklipporna på Öckerös västkust och spinnfiska efter torsk. Numera är det ju meningslöst eftersom all torsk är borta.

  Och fiskemaffian i Fiskebäckskil är väl tämligen väl kartlagd? En familj av nolltaxerare som håvar in miljoner i olika stöd för att kunna bedriva sitt industrifiske, samtidigt som de fiskare som försöker bedriva kustnära, ekologiskt fiske konkurreras ut.

   

Leave a Reply