Piratpartiet vs. gammelpartierna, Kap. XXIV

Det har skrivits spaltkilometer om vad det är som skiljer piratpartiet från alla övriga partier. En enorm skillnad som framför allt yttrar sig i medlemstillströmningen. Inte bara i Sverige utan även i resten av världen har de politiska partierna samma problem — de klarar inte av att nyrekrytera.

Så vad beror det då på att just piratpartiet växer så att det knakar. Vi har nu fler medlemmar än alla andra partier i Sverige utom två. Och då är ändå de flesta medvetna om att alla övriga partier har minst sagt suspekta medlemssiffror. Piratpartiets ungdomsförbund UP har för länge sedan akterseglat alla andra ungdomsförbund och är nu större än de flesta av de vanliga partiernas moderpartier!

Till att börja med så kan man ju inte annat än beklaga gammelpartierna. De har spenderat hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar på att försöka vända den negativa trenden i olika “demokratifrämjande” projekt, men misslyckats totalt. Precis — för övrigt — som pirathatarna i de USA-styrda mediabolagen har misslyckats med att behålla sina kunder; och av exakt samma skäl — de har inte fattat någonting, de har inte hängt med i utvecklingen.

Hur kan det då komma sig att gammelpolitikerna så fullständigt misslyckats med att följa med i utvecklingen? En liten aha-upplevelse fick jag när jag via Copyriot läste vad en av de mest prominenta företrädarna för gammelpolitiskt bakåtsträvande, nämligen Karin Pilsäter (fp), tydligen har twittrat ur sig. Nämligen att på internet är vi alla konsumenter, det är konsumentregler som skall gälla där.

Men duh alltså?!

Kan det vara här som förklaringen ligger? Gammelpolitikerna har alltså fått för sig att internet är en marknadsplats där det gäller för lagstiftarna att säkerställa konsument-producent-förhållandet? Att det är “förstärkt konsumenträtt och bättre konkurrensredskap i telekomsektorn” vi behöver på internet?

Snälla lilla Karin, och alla andra stofiler i olika lagstiftande församlingar, här har du en avgrundsdjup skillnad mellan dig och oss piratpartister. Du förstår, vi anser att internet är en ny allmänning som vi plötsligt har fått tillgång till. En allmänning som saknar alla de gamla vanliga kommersiella och politiska regelverken och där samtliga människor är medborgare, inte konsumenter. Medborgare med exakt samma rättigheter som alla andra, oavsett religion, hudfärg, sexuell läggning, politisk åskådning, ålder, utseende och så vidare. En underbar, enorm, mestadels outforskad, vildmark som bara väntar på att utforskas och avnjutas.

Internet är en allmänning där vi piratpartister till varje pris vill förhindra att den går samma öde till mötes som de övriga kontinenterna när européerna “upptäckte” dem i förra årtusendet. Asien, Amerika, Afrika, Australien. Alla gick de samma öde till mötes. Imperialisterna/kolonisterna utropade allt territorium som varande deras, och började omedelbart införa sina egna regler — obekymrade om att det överallt redan bodde en urbefolkning.

Nej, det förefaller uppenbart att fjällen numera faller från svenska folkets ögon som snö i en januaristorm. Alltfler börjar inse vilka oerhörda rikedomar vi kan förvänta oss från denna nya allmänning. Inte rikedomar i form av pengar, utan i form av allt det där som inte går att köpas för pengar. Och alltfler börjar inse varför en handfull miljardindustrier lägger ner så mycken möda och prestige på att tvinga till sig dessa enorma rikedomar.

När resten av oss har utvandrat till våra underbara, jungfrueliga marker, så kan de gamla, trötta stofilerna sitta där i sina gammelmarker och slåss om vem som har rätt att få betaaaalt. Vi andra bara njuter i fulla drag av vad miljardtals generösa människor delar med sig av, och de gör det enbart av det skälet att de är mänskliga. Det ligger nämligen närmare det mänskliga kynnet att dela med sig än att tjäna pengar. Sorry alla girigbukar, men det är faktiskt ett genetiskt faktum.

Glöm nu för all del inte bort att det, som sagt, bara finns ett enda politiskt parti som har en ideologi som värnar om vårt internet. Alla andra partier är ständigt beredda att kompromissa bort dessa de viktigaste av alla frågor mot några procent hit och dit på skatten, a-kassan, kommunal utjämning, you name it. Endast vi i piratpartiet säger rakt ut vilken ideologi vi har — och vi lovar dessutom att den står fast, den är icke förhandlingsbar!

Kan du få samma löfte från ditt gamla parti så skall du rösta på det partiet. Om inte så kanske du borde fundera på om du, likt Karl-Oskar för 100 år sedan, skall utvandra till det nya “amerikat” — internet — med resten av oss.

Tags:

15 Responses to “Piratpartiet vs. gammelpartierna, Kap. XXIV”

 1. Marcus Says:

  Lysande analys! Finfint formulerat! Insiktsfullt inlägg!
  Jag tror du har hittat en viktig poäng. Jag ser fram emot nästa inlägg på din sida!
  Mvh/Marcus Dahlman
  vice Valkretsledare i Bohuslän för Piratpartiet

 2. Matthias Anderson Says:

  Vänta bara, det tar nog inte många inlägg förrän det dyker upp ett troll här och skriker: -”Jaha, det är ju precis vad vi alltid har sagt. Ni vill bara ha gratis! Jävla tjyyyyyyvarr!” (ursäkta svordomen)
  Till detta (ganska troliga) annalkande troll säger jag bara: -”Det finns massor med gratis som är FULLSTÄNDIGT LAGLIGT att ladda ner, använda, förändra och distribuera vidare. Program, operativsystem, musik, film och gud vet vad. Och ej förglömma, information i tonvis. LAGLIGT!! Hörde du det troll? LAGLIGT!!!!”
  (ja, jag är lite irriterad idag, märks det?)

 3. Martin Lidebo Says:

  Alla tiders “analys”.
  När det gäller Internet så har väl gammelpolitikerna/partierna “Framtiden bakom sig”.

 4. Niclas Thunberg Says:

  “På internet är vi alla konsumenter, det är konsumentregler som skall gälla där.”
  Det e snarare så dom vill ha det än hur det är.
  Än är internet fritt så vi kan ha nöjet o läsa en insiktsfull text som detta, o så ska de oxå förbli.

 5. Jesper Says:

  Strålande skrivet!
  Parallellen till kolonialismen är betydligt mer träffsäker än när t.ex. Hanne Kjöller jämförde Somalia- med nätpirater…

 6. Jesper Says:

  Strålande skrivet!

  Parallellen till kolonialismen är betydligt mer träffsäker än när t.ex. Hanne Kjöller jämförde Somalia- med nätpirater…

 7. Anders Troberg Says:

  Egentligen så tror jag att det var ett misstag att släppa in kommersiella tjänster på nätet. Jag hoppas att nästa fight, efter att vi vunnit den här, blir att slänga ut dem. Vill de ha ett nätverk så får de bygga ett eget, inte parasitera på vårt.

 8. Björn Felten Says:

  Helt rätt, Anders! Vi måste göra som Jesus, driva ut månglarna ur templet.

  Det började ju med att några stora USA-företag fick hela A-nät. Varför då frågar man sig? Nästan 17 miljoner adresser till ett enda företag? Obegripligt. Ungefär som när några europeiska kejsare/kungar delade upp hela kontinenter mellan sig.

  Nä, ropen skalla, ut med dem alla! :)

  För övrigt måste jag tacka för alla positiva kommentarer!

 9. Thomas Tvivlaren Says:

  Tokbra inlägg Björn. Den här passagen och historiska återkopplingen var fullkomligt briljant:

  “Internet är en allmänning där vi piratpartister till varje pris vill förhindra att den går samma öde till mötes som de övriga kontinenterna när européerna “upptäckte” dem i förra årtusendet. Asien, Amerika, Afrika, Australien. Alla gick de samma öde till mötes. Imperialisterna/kolonisterna utropade allt territorium som varande deras, och började omedelbart införa sina egna regler — obekymrade om att det överallt redan bodde en urbefolkning.”

 10. Björn Felten Says:

  *blush*

  Tack Thomas (och som du ser så fixade jag din kommentar).

 11. Beelzebjörn Says:

  Good stuff, som vanligt.

  Jag noterade lite roat att du citerades av SD:s representant i debatten på TV4 häromdagen, ang något på PPforum.  Jag missade exakt vad som citerades, men hajade till vid ditt namn. Säkert “hets mot ärkenöt”, eller något? Sverigedemokrater är ju hemskt diskriminerade…

  Intressant att de följer oss så noga. ^^

 12. Björn Felten Says:

  Jo, jag hörde det (om TV4). Tydligen uttalade han mitt namn fel, men visst är det hedrande att vara måltavla för de där typerna — det måste ju betyda att jag åtminstone har gjort något rätt? :)

  Det kan kanske rent av innebära en start för en ny politisk uppgift för PP: Vi skall börja tävla med de andra partierna om vem som är mest emot SD, och vem som var först och bäst på detta, nu när de andra partierna har börjat tävla om vem som är mest för våra frågor och vem som var först med dem. 

 13. Anaïs Says:

  Tack för dina fina ord om mig på (PP)s forum! Mycket smickrande och glädjande. (Jag länkades dit från ett kommentatorsfält hos den franska sajten Numerama, av “it” som du pratade med i forumet.)
  Jag ville bara säga att La Quadrature har en del material översatt till engelska. De har ett engelspråkigt tillval:
  http://www.laquadrature.net/en
  Tack än en gång!
  Anaïs

 14. Björn Felten Says:

  Ingen orsak, Anaïs, du förtjänar allt beröm för din stenhårda kamp för att hålla oss uppdaterade om vad som händer i ett av de ledande länderna i EU.

  Jag ser att min vän It nu har lagt in mitt stolta budskap till våra franska vänner, i sin signatur. Underbart att se.

 15. Jon Andersson Says:

  Fantastiskt bra skrivet!

Leave a Reply