Gammelmedias kritiska granskning

I morse var det nog en och annan som satte kaffet i vrångstrupen, när de på SvD:s hemsida kunde läsa, i en artikel med rubriken Medlemsökning i flera partier, att

“Allra mest ökar dock ett parti utanför riksdagen - Sverigedemokraterna. Förra året hade Sverigedemokraterna en medlemsökning på 23 procent.”

De som följt med i samhällsdebatten vet säkert att det finns ett parti utanför riksdagen som ökade betydligt mer än så, nämligen piratpartiet.

I ett snabbt improviserat svärmarbete startade nu, i en Skypekanal, en liten bakgrundskontroll av hur SvD kunde få till det så fel.

Först av allt letade Staffan ’saffecool’ Jonsson fram de exakta siffrorna för piratpartiet:

2009-01-01 00:00 9153
2010-01-01 00:00 48523

430% alltså, och än viktigare, 39370 i absoluta tal. Ett parti som går från exempelvis 100 till 200 medlemmar växer förvisso med 100%, men det är nog trots allt inte så intressant.

Efter detta var det främst Hans Johansson som kämpade mest. Han ringde helt enkelt upp först SvD och undrade hur de tänkte. Svaret blev att artikeln kom från TT, SvD har bara släppt igenom den direkt. De lovade att kolla och dessutom att skicka ett mail till TT direkt.

Därefter var det TT som fick en påringning från Hans. Närmare bestämt Peter Brandelius. Han säger att

ursprunget till nyheten kommer från tidningen “Dagens Samhälle” därför “bör du tala med dem”.

Men där ljuger Peter Brandelius! För läser man artikeln på Dagens Samhälle, så står där

“Snabbare tillväxt än något av riksdagspartierna har Sverigedemokraterna. Förra året blev det en 23-procentig ökning. “

Detta är ju något helt annat än vad TT, och därmed SvD, skriver. Ovanstående påstående är ju helt korrekt. Läser man sedan igenom hela artikeln på ser man ju ganska tydligt att hela artikeln handlar om partier som finns representerade i kommuner och landsting, så att de inte nämnde piratpartiet i sin artikel är inget att undra över.

Men att TT kan vinkla en uppsnappad artikel på det vis som de gjort, och att SvD sedan utan att ens kontrollera (eller länka till) den angivna källan, Dagens Samhälle, är det riktig journalistik det? Bland annat Jan Guillou hävdar ju att gammelmedias journalister är de riktiga journalisterna, till skillnad från oss usla bloggare.

Avslutningsvis kan jag kanske nämna att den ökning som TT fann så uppseendeväckande, att de ägnade ett av de två styckena i telegrammet åt det, nämligen SD:s, var på hela cirka(!) 790 stycken; ifrån 4094, något som också framgår om man läser den ursprungliga artikeln på DS.

Tags: , ,

10 Responses to “Gammelmedias kritiska granskning”

 1. David Bergström Says:

  Piratpartiet existens hotad av utfrysning i media? Knappast! Men orättvist? Ja!

 2. Tor Says:

  Hur kan en 23-procentig medlemsökning hos ett så litet parti vara en nyhet? (även utan felvinklingen)
  Märklig nyhetsvärdering tycker jag.

 3. Björn Felten Says:

  Javisst är det, Tor. Bättre och intressantare hade väl annars varit att ta upp att gammelpartierna har så förtvivlat svårt att plocka fram exakta medlemssiffror.

  De tar ju betalt för medlemsskapet (vilket de är noga med att påpeka vid varje jämförelse med PP), så då är det ju bara till att gå in i senaste bokslutet, leta reda på posten Betalda medlemsavgifter och dividera med avgiften, så får man fram en betydligt exaktare siffra än att, som nu, förlita sig på medlemsregister som är hopplöst dåligt underhållna, och som det kan ta åratal innan man blir avförd ifrån.

 4. Björn Odlund Says:

  Om man startar ett nytt parti och därmed som första medlem gör så att partiet går från 0 till 1 medlem ökar man med ganska många procent. ;-)

 5. pipatron Says:

  Jag tycker inte att du skall vara så snabb med att försvara Dagens Samhälle. De skriver uttryckligen i artikeln: “Allra mest ökade dock ett parti utanför riksdagen: Sverigedemokraterna.”. Det framgår dessutom aldrig att artikeln skulle tala om partier ur något kommunpolitiskt perspektiv, utan alla medlemstal redovisas ju nationellt. Nej, Dagens Samhälle tycker jag verkar vara minst lika skyldiga till detta. Till deras försvar kan man kanske lägga att de inte har behövt bry sig om PP innan, eftersom vi inte ställt upp i vare sig kommun eller landsting.

 6. Björn Felten Says:

  Jovisst har du rätt i att DS hade kunnat vara tydligare. Och det hade de säkert varit också om de hade vetat att de skulle få en massa läsare som inte tillhör deras målgrupp (vilken framgår av deras logotyp).

  Lite grand som att vi exempelvis, i svenska media, kan påstå att försvaret kostar si och så många miljarder kronor om året utan att närmare specificera att det är det svenska försvaret vi avser.

 7. Peter Andersson Says:

  Om det inte har gjorts av illvilja mot PP utan av slarv/inkompetens så är det ju ännu värre!

  Gamla etablerade nationella nyhetsnationalscener som DN, SvD, DS och TT borde ju om några vara de som har koll på att PP existerar och frodas, vi kom ju trots allt in i EU med 7 procent (!!!) av rösterna. Reportrar som inte känner till PP borde byta jobb.

 8. Medlemssiffror är inte det lättaste | Sagor från livbåten Says:

  [...] Björn Felten läser jag om Svenska Dagbladet, TT:s och Dagens samhälles förmåga att tillsammans producera [...]

 9. Thomas Tvivlaren Says:

  Bra spanat och kul svärmarbetat!
  För övrigt känner jag att det kvalitativa jag normalt förknippar med förkortningen TT nu urholkats å det grövsta. *personligt förolämpad*

 10. Thomas Tvivlaren Says:

  En spaning på samma tema:
  Gammelmedia totalmissar granskning av Reinfeldts påståenden.

Leave a Reply