Gästbloggare: Mattias “MAB” Bjärnemalm

Med illa dold stolthet lämnar jag härmed över ordet till dagens gästbloggare, ingen mindre än Mattias Bjärnemalm. // Björn Felten

……………………………………………………..
Mattias Bjärnemalm

Det här är åttonde dagen i min gästbloggsturné som jag kör fram till valet hos olika pirater runtom i landet.

Det har gått en hel vecka sedan jag satte igång den här gästbloggsturnén och det känns som att jag börjar bli varm i kläderna. När jag satte igång med det hela visste jag inte riktigt vad det var jag ville föra fram, eller till vem, men nu tycker jag mig ha hittat en form jag är nöjd med. Om även mina läsare är nöjda har jag lite svårt att uttyda, för antalet kommentarer på de flesta av mina inlägg har varit väldigt lågt. Men jag inbillar mig att det är för att alla är för upptagna med att gå ut och applicera det jag skriver för att hinna kommentera något. Skulle det trots allt vara så att du har lite tid över, och anser att det jag skriver är läsvärt, så kan det vara värt att veta att jag inte blir det minsta ledsen om du skriver en kommentar på något av mina inlägg. Jag försöker läsa alla kommentarer som dyker upp, och svara om det kommer några frågor.

Men vilken är då min målgrupp för det jag skriver? Jag tänker mig att läsarna av mina inlägg främst är personer som redan är engagerade i piratpartiet. Antingen som funktionärer någonstans eller som aktivister. Och främst riktar jag mig till dem som inte har varit med om en valkampanj tidigare. Det gör att en del av det jag skriver kanske framstår som självklart om du som läsare istället tillhör partiets veteraner, men förhoppningsvis ska även sådana läsare kunna fånga upp ett och annat tänkvärt i mängden. Eller åtminstone känna igen sig i det jag skriver.

Skälet att min målgrupp blivit just nya funktionärer och aktivister är helt enkelt att jag tror att det är genom att skriva för den gruppen som jag gör mest nytta. Alla som varit med om två valkampanjer redan i partiet har all kunskap som de behöver för att göra ett bra jobb. Och har de inte det vet de vem de ska vända sig till. Men nya funktionärer har inte alltid den lyxen. Vår ad hoc-organisation gör att det lätt uppstår luckor och vakanser, och att kunskap som en gång byggts upp försvinner när en aktiv drar sig tillbaks från sin post. Ofta får man som kommunledare nästan ingen styrning alls från valkretsledaren, och valkretsledaren sällan särskilt mycker mer styrning från distriktsledaren.

Även om det för många är befriande att jobba i en så pass flexibel organisation (själv stortrivs jag i den) så kan det samtidigt vara påfrestande att inte ha tydliga direktiv för hur man bör jobba. Så där hopppas jag kunna fylla en funktion genom att komma med tydliga råd och tips om vad som bör göras mellan nu och valdagen. Gillar man inte det jag skriver är det bara att ignorera det och göra som man själv vill istället (eller ännu bättre: skriv en egen text med dina egna, bättre, idéer och lägg ut på en blogg). Men för den som saknar styrning och inte tycker mina tankar verkar alltför tokiga så finns de där att använda.

Och för att göra mina texter än mer behovsorienterade tänkte jag även efterlysa förslag från er läsare om vad ni vill att jag ska ta upp framöver. Sålänge ni föreslår något som jag faktiskt kan något om, och som kan vara nyttigt att veta för den målgrupp jag identiferat ovan, så ska jag göra mitt bästa för att få ihop en text om de ni ber mig om.

Förslag lämnas i kommenarsfältet här, eller ges till mig på vilket annat sätt ni tror kan vara lämpligt.

Imorgon fortsätter min gästbloggsturné på Mikael Hedbergs blogg. Håll utkik efter mig där!

Tags: ,

8 Responses to “Gästbloggare: Mattias “MAB” Bjärnemalm”

 1. Twitter Trackbacks for Felten Fabulerar » Blog Archive » Gästbloggare: Mattias “MAB” Bjärnemalm [yi.org] on Topsy.com Says:

  [...] Felten Fabulerar » Blog Archive » Gästbloggare: Mattias “MAB” Bjärnemalm felten.yi.org/blog/?p=191 – view page – cached Med illa dold stolthet lämnar jag härmed över ordet till dagens gästbloggare, ingen mindre än Mattias Bjärnemalm. // Björn Felten Tweets about this link [...]

 2. Kristofer Pettersson Says:

  Kul att läsa dina inlägg Mattias!
  Jag tycker det är fantastiskt viktigt att vi har någon som visar intresse för det vardagliga och stundom slitsamma partiarbetet. Det finns redan för många som vill skriva sensationellt och för få som begriper att det krävs långsiktigt tänkande och hårt arbete.

 3. HugeHedon Says:

  (Det vore trevligt om det fanns någon lista över dessa gästblogginlägg, kanske på din egen blogg eller så. Det är lite svårt att hitta dem så här i efterhand.)
  Förslag: Har du några tankar om affischering, så dela gärna med dig. Jag tycker det verkar som att PP-affischer rätt snabbt blir nedrivna (åtminstone i Stockholms innerstad). Kanske “småklistermärken” på lämpliga ställen vore bättre? Man kan å ena sidan tycka att sådana småklistermärken inte innehåller tillräckligt med information. Men å andra sidan är poängen kanske snarare att visa att “PP är med i matchen, vi satsar i det här valet, ta en titt på oss” — än att förmedla innehållet i politiken.

 4. infallsvinkel Says:

  Jag har läst samtliga dina gästblogginlägg och tycker att de har varit enastående bra!

 5. Björn Felten Says:

  HugeHedon:

  Klicka på första länken här uppe (”gästbloggsturné”) så kommer du till första gästbloggningen, den hos opassande. Under den artikeln finns trackbacks till alla i serien. Så fiffigt har MAB ordnat det. :)

 6. HugeHedon Says:

  Aha! Jag borde ha anat att det var nåt fiffigt i görningen :-)

 7. Gästblogg: Mattias Bjärnemalms bloggturné // Skivad lime Says:

  [...] fick en förfrågan om att skriva lite kring affischering i en kommentar på mitt inlägg igår. Och när jag nu bett om uppslag att skriva om vore det ju en smula förmätet om jag inte följde [...]

 8. Gästbloggare: Mattias Bjärnemalm | Sagor från livbåten Says:

  [...] Tovhult, Sandra ”Terobi” Grosse, Fredrik Holmbom, Tess ”Tsim” Lindholm, Björn Felten, Mikael Hedberg, Mikael Nilsson, Victoria Westberg, Hanna Dönsberg, 2022, Johanna Julén, Emil [...]

Leave a Reply