Tjäna pengar på gratis

Den gamla trötta mediaindustrin fortsätter oförtrutet med att lobba för hårdare lagar och mer resurser till samhällets våldsmonopol för att tvinga människor att köpa deras usla och fantasilösa produkter.

Enbart i USA räknar man med att närmare en halv miljon människor har blivit stämda för “brott mot upphovsrätten”, det vill säga fildelning. Nyutvecklingen av nya tjänster är mer eller mindre lamslagen, eftersom varje försök att göra musik, film och annan kultur lättillgänglig ständigt hindras genom drakoniska lagar och aggressiva advokater.

Att den gamla förlegade industrin förlorar kunder i strida strömmar skylls på “pirater”. Inte riktiga pirater alltså, utan fildelare — människor som nästan alltid delar med sig utan att tjäna ett öre. Att anledningen till industrins stagnation skulle bero på att de kränger produkter som allt färre människor är intresserade av, är uppenbarligen inget som de kan föreställa sig.

I takt med att nya, spännande artister och andra kulturskapare ständigt dyker upp på nätet, så inser alltfler människor att musik som hela tiden följer samma mönster — halvnakna bimbos som behöver digital röstbehandling för att sjunga rent — eller ideliga uppföljningar till gamla biosucceer, helt enkelt inte räcker längre för att vara intressant.

Ett exempel på något helt nytt är Park Jae-Sang, eller Psy som han kallar sig, och hans numera världsberömda hästdans, Gangnam Style.

Enligt Computer Sweden har Jae-Sang tjänat omkring 50 miljoner kronor på sitt Youtube-klipp. Det går alltså utmärkt att tjäna rejält med pengar, om man bara är tillräckligt nyskapande. Detta utan att försöka tvinga folk att betala ockerpriser för det man gör, eller att stämma människor, som förser kulturälskare över hela världen med effektiva sökmotorer, på 47 miljoner.

Tags:

2 Responses to “Tjäna pengar på gratis”

 1. Pst Says:

  Har du läst artikeln du refererar till?
  Är det nyskapande att skaffa spons eller att sälja via iTunes? Inget av detta är väl Psy direkt först i världen med?
  Det fiffiga med upphovsrätt är att man får bestämma själv hur man vill göra med sitt arbete. Som Psy har gjort. Men det är knappast längre “nyskapande” att sprida sin musik viralt, eller att skaffa spons, eller att sälja via iTunes.

 2. Björn Felten Says:

  Varför tror du att jag inte läst artikeln? Självklart har jag läst den, annars hade jag inte ägnat en massa tid åt att blogga om den. Duh!

  Och sedan kan du ju försöka hävda att Gangnam Style inte är nyskapande. Jag vill å andra sidan hävda att närmare 100 miljoner Youtube-klickare håller med mig om att du har fel.

  Summan av kardemumman är emellertid att det går att tjäna pengar utan att utnyttja våra tama politikers våldsmonopol, bara man har något att erbjuda, som världens befolkning tycker är värt något.

  Vad har du att erbjuda, som är värt 50 miljoner kronor…?

Leave a Reply