Efter The Pirate Bay, Mininova

Bara några veckor efter att grabbarna bakom The Pirate Bay tröttnat, och lade ner sin tracker, så kommer nu beskedet att Mininova beslutat sig för att radera alla torrentfiler som länkar till “olagligt” material.

Bakgrunden är att den nederländska antipiratbyrån BREIN drog Mininova inför domstol i somras. Jag har inte orkat tröska igenom alla tröttsamma lögnaktigheter i stämningsansökan, men man kan väl förmoda att BREIN i vanlig ordning drog snyftvalsen om hur många miljooooner de stackars artisterna förlorade på Mininovas “stölder”. Att BREIN inte drar sig för att ljuga inför domstol vet vi ju sedan tidigare, för övrigt.

Men trots att domstolar i allmänhet brukar fara fram som elefanter i en porslinsaffär när det gäller sådana här mål, så slog faktiskt domstolen fast att Mininova inte gjorde sig skyldiga till något brottsligt. Men! De uppmanades ändå, mot vite om 5 miljoner Euro (!!) att ta bort alla torrents, som alltså inte var olagliga, men som BREIN ändå ville ha bort. En ganska typisk reaktion från gamla stofiler med domarperuker på huvudet, med andra ord: “Du har visserligen inte gjort dig skyldig till något brottsligt, men du skall ändå göra som mediamogulerna vill, annars får du böta”.

Utan tvekan så kommer nu nederländska BREIN att vara de nya hjältarna bland isterbukarna som tjänar miljarder på att suga ut artisterna. Och förmodligen kommer BT-trafiken — via de mätbara punkter som står till buds — att visa en markant nedgång. Men kommer fildelningen att gå ner? Nej, naturligtvis inte. Fildelningen är här för att stanna, det går inte att trycka in tandkrämen i tuben när den väl sluppit ut.

Vad BREIN och deras miljardärer till uppdragsgivare inte kommer att berätta är hur Mininovas pensionering påverkar försäljningen av de plastbitar som de förra kämpar så förtvivlat för att hålla uppe. Alla opartiska undersökningar visar ju att fildelarna spenderar mer pengar på sitt kulturella intresse än den genomsnittliga medborgaren, vilken nöjer sig med årsgamla filmer och TV-serier i reklamstyckad direktsändning på tider som de själva inte kan bestämma.

Musik fildelas knappast längre, de flesta intresserade har redan all bra musik som givits ut på sina hårddiskar, och den nya musiken som tillkommer är det inte så många som är intresserade av — det mesta är rena rama skiten och/eller uppenbara plagiat, och då hjälper det inte hur mycket Nyhetsmorgon i TV4 eller SVT:s Landet Runt pluggar för de senaste plastbitarna.

I början av förra seklet så försökte USA, efter påtryckningar från Den Moraliska Majoriteten, att förbjuda alkohol. Resultatet av detta monumentala misstag känner vi alla till, bland annat genom otaliga filmer och TV-serier. Alkoholförsäljningen gick helt enkelt under jorden, och förde med sig en explosion av våldsbrott och korruption. På samma sätt gick det när USA förklarade “krig mot narkotikan”. Och i Sverige försöker vi förbjuda köp av sexuella tjänster. När skall politikerna äntligen lära sig av de misstag som gjorts tidigare?

Nu kommer fildelningstekniken att gå mer och mer under jorden, under radarn för övervakningssamhället. Och samtidigt följer naturligtvis de riktiga brottslingarna efter längs de stigar som fildelarna skapar. Och det innebär, lika naturligtvis, i sin tur att det blir allt svårare att beivra verkliga brott. Är det verkligen värt detta, herrar och fruar lagstiftare, bara för att hålla en döende industri i USA under armarna?

Kom ihåg, allihop, att det finns för närvarande bara ett enda politiskt parti, som kan sätta stopp för alla dessa vansinnigheter: piratpartiet.

Tags: , , ,

Leave a Reply