De verkliga tjuvarna avslöjade

Länge har den USA-baserade kopieringsrättsmaffian ägnat sig åt att smutskasta alla, som de anser inkräktar på deras monopol på att exploatera världens alla upphovsmän. Att kopiera för eget bruk är “stöld” och innebär att de stackars fattiga kulturskaparna blir utan sin rättmätiga lön. Långt allvarligare än simpelt snatteri, som på sin höjd kan ge dagsböter — att “stjäla” från kopieringsrättsinnehavarna ger numera ett års fängelse och 30 miljoner i böter i Sverige.

När så kopieringsrättsindustrin ertappas med fingrarna djupt nere i syltburken, så blir det naturligtvis extra härligt för oss som kämpar för att upphovsmännen skall få sin rättmätiga andel utan att miljardindustrin i USA skall kunna utpressa sig till mer än 90% av den andelen.

Läs gärna Rick Falkvinges skrämmande (och så vitt jag kan bedöma helt korrekta) bild av hur det gick till när USA valde att plötsligt sälla sig till övriga världens upphovsrätt.

Lägg till det det faktum att USA inte förrän 1989 (för 20 år sedan!) insåg att de nog borde ratificera Bernkonventionen eftersom de annars hade svårt att få igenom sina egna drakoniska idéer på området “Intellectual Property”.

Men nu visar det sig alltså att den där USA-baserade kopieringsrättsindustrin struntar fullständigt i att själva följa de “regler” som de genom ekonomisk och militär utpressning har pådyvlat resten av världen de senaste 30 åren. Att ge ut samlingsalbum — ett bra alternativ när man inte längre klarar av att producera något nytt som kulturkonsumenterna är beredda att betala för — är billigt och bra. Om man dessutom struntar i att betala upphovsmännen vad som dem rätteligen borde tillkomma, så blir det naturligtvis extra lönsamt.

Fy Fabian säger jag bara! Är det fortfarande någon som inte inser att här måste ske en snabb förändring? Så här kan vi ju bara inte fortsätta, eller hur? Jag blir mer och mer övertygad om att den övervägande majoriteten av alla i riksdagen behöver bytas ut i september 2010. Piratpartiet kan utgöra ett bra alternativ, givet att rätt personer hamnar på valbar plats naturligtvis.

Tags:

4 Responses to “De verkliga tjuvarna avslöjade”

 1. The good guys ain’t that good, pt II « Ett Otygs funderingar och betraktelser Says:

  [...] som skriver: Falkvinge Felten Joshen [...]

 2. Rutros Says:

  Det glädjer mig oerhört att du har förstått att vad Rick skriver om handlar om Upphovsrätt och varumärken. Det är ju självklart föresten eftersom USA kommer att få betala mer för sina patent licenser än vad man tjänar inom en 40 års period. Det är orimligt till och med för en amerikan att tro att man med sin 5% av jordens befolkning skall kunna uppfinna mer än de övriga 95%

 3. Thomas Tvivlaren Says:

  @Rutros: “Det är orimligt till och med för en amerikan att tro att man med sin 5% av jordens befolkning skall kunna uppfinna mer än de övriga 95%”
  Samtidigt måste man komma ihåg att det inte är befolkningens storlek som avgör utan befolkningens tillgångar. Egentligen ända sedan 70-talet har USA lagt mer fokus på vad jag kallar juridisk tillväxt, dvs att man använder advokater och jurister istället för ingenjörer för att åstadkomma/garantera sin tillväxt. Man köper/stjäl på detta sätt innovationer istället för att framställa dem själv. Bilindustrikraschen i synnerhet i USA är en konsekvens av att man där levt gott på att under decennier använt betydande lobbyism och smörjt politiker som sedan godkänt lagstiftning som - på kort sikt - gynnat den amerikanska bilindustrin.

 4. astrid boman Says:

  Tack vare piratpartiet har folket fått insyn om vad det handlar om. Vi brukar träffas ett gäng äldre ett par gånger i veckan och dricka kaffe och prata. Äldre män som jag trodde var socialdemokrater av gammal hävd visade sig rösta på piratpartiet. Så det är inte bara ungdomar. Det gladde mig.

Leave a Reply