När skall gammelpartiernas valfläsk om modernisering av upphovsrätten infrias?

En av de absolut viktigaste och äldsta av piratpartiets ideologiska kärnfrågor är, och har alltid varit, en modernisering av vår upphovsrättslagstiftning. Den utlösande faktorn för bildandet av piratpartiet den där nyårsnatten 2006 var faktiskt just den häpnadsväckande förändringen av lagen som röstades igenom av en majoritet i riksdagen 2005.

Med en enda knapptryckning bevisade majoriteten av de 349 av landets skarpaste hjärnor, som vi väljare förväntar oss att se i riksdagen som våra demokratiskt valda representanter, och som vi därför är beredda att betala professorslöner till, att de inte hade fattat ett jämrans skvatt av vad de röstade om.

Resten är, som man brukar säga, historia.

I och med att piratpartiet fick mer och mer uppmärksamhet, så började gammelpolitikerna dra öronen åt sig. Plötsligt “upptäckte” de att de minsann var lika mycket piratpartister som piraterna själva, och att de minsann hade drivit dessa viktiga framtidsfrågor redan innan PP kom in på scenen.

“Vi skall naturligtvis inte jaga en hel ungdomsgeneration” utropade de båda statsministerkandidaterna i korus inför valet 2006. Och klarade sig undan med blotta förskräckelsen, bara för att direkt börja lagstifta om att just denna ungdomsgeneration skulle jagas ännu hårdare än tidigare.

Fortfarande envisas gammelpartierna med att de minsann håller med om att upphovsrättslagarna måste moderniseras, men naturligtvis visar det sig direkt efter valet att det bara är en massa snack och obefintlig verkstad. Nu är det samma gamla trötta hundralappar hit eller dit i olika punktåtgärder, för att försöka lösa de problem som deras tidigare idiotbeslut har skapat, som är det allenarådande mantrat.

Hur vore det om alla satte sig och förutsättningslöst diskuterade den nuvarande horribla upphovrättslagstiftningen?

Varför inte börja med att, i lagen, kalla saker vid sitt rätta namn?

Upphovsrätten: “Äras den som äras bör”. Behöver inte ens lagstiftas om egentligen, den är så djupt förborgad i folksjälen att ingen kan bryta mot den utan att göra sig till allmänt åtlöje. Att stämma någon för att han eller hon exempelvis påstår sig ha målat Mona Lisa eller skrivit Hemsöborna, hur skulle det se ut? Och vad skulle det resultera i?

Kopieringsrätten: Här håller jag fullt och fast med bland annat Rick Falkvinge som alltid påpekar att det inte är en rätt utan ett förbud. Det lagstadgade kopieringsförbudet mot allt utom sådan kopiering, som framför allt de stora multinationella företagen från Det Stora Landet i Väster godkänner, måste omedelbart rivas upp och få en modernare utformning.

Patenträtten: Även detta är ett kopieringsförbud som omedelbart måste kallas vid sitt rätta namn i lagstiftningen och naturligtvis gå under samma moderniseringsreform som ovanstående kopieringsförbud.

Tags:

3 Responses to “När skall gammelpartiernas valfläsk om modernisering av upphovsrätten infrias?”

 1. Twitter Trackbacks for Felten Fabulerar » Blog Archive » När skall gammelpartiernas valfläsk om modernisering av upphovsrätten infrias? [yi.org] on Topsy.com Says:

  [...] Felten Fabulerar » Blog Archive » När skall gammelpartiernas valfläsk om modernisering av upphov… felten.yi.org/blog/?p=209 – view page – cached När skall gammelpartiernas valfläsk om modernisering av upphovsrätten infrias? Tweets about this link [...]

 2. Thomas Tvivlaren Says:

  Yepp, i mångt och mycket är en förutsättning för vidare diskussion och debatter att man insett och anammat det du så eminent presenterar i inlägget.

  Det är en märklig tid vi lever i när historisk revisionism är förbjuden (som i Tyskland) och konstant verklighetsförnekande har lagskydd.

 3. Björn Felten Says:

  Du är som vanligt klok som en uggla, Thomas, och sätter som vanligt obevekligt fingret på den känsliga punkten.

  Revisionismen i Tyskland (förbjudet att ifrågasätta något nazi-relaterat) är ju bara vår svenska undfallenhet att ta debatten med kvasinassarna i SD i en annan skepnad.

  Likaså förbudet mot att diskutera det turkiska folkmordet på armenier i Frankrike eller att skriva positiva saker om homosexualitet i Litauen.

  Attans alltså, så väl vi lyckats med att montera ner yttrandefriheten över hela västvärlden. Terroristerna har segrat, men det var inte av egen kraft utan det var aningslösa politiker runt om i världen som lämnade walkover och därmed lät dem segra.

Leave a Reply