Höger/vänster sitter fortfarande hårt rotat

Visst är det väl märkligt hur fast till och med vissa piratpartister, som påstår sig stå över det förlegade H/V-tjaffset, sitter i dessa gamla myter om vänster mot höger, arbetare mot kapitalet.

Själv kommer jag i så fall från högerkanten. Högutbildad. Egenföretagare hela mitt vuxna liv (förutom ett par år i början av min yrkesverksamma karriär). Ägare av flera hyresfastigheter och aktiebolag. Borgerlig väljare det första halvdussinet av de 13 val jag nu hunnit med. Men ändå påstås jag vara mer eller mindre extremvänster.

För en gammal gubbe som jag, som i alla år varit otroligt intresserad av politisk ideologi, är det sorgligt att se hur solidaritet och social empati — grundpelare i ett mänskligt samhälle — har degraderats så till den milda grad, som begrepp, på bara några decennier, att man nu inte ens kan diskutera den vertikala axeln på den politiska kompassen utan att bli “anklagad” (som om det vore något fult och suspekt) för att vara vänsterextremist på den horisontella.

Jag är fortfarande fullt övertygad om att en kliniskt kall ideologi, som enbart fokuserar på en — om än aldrig så viktig — teknologisk nisch, aldrig kommer att ha en chans att gå vidare. Det behövs så otroligt lite för att släppa hörnflaggan nere vid integritets-kortlinjen och ge sig ut på planen tillsammans med de andra spelarna.

Jag rubricerade mitt tidigare inlägg “den som sig i leken ger…“. Fortsättningen lyder alltså “… den får leken tåla“. Om vi vill ge oss in i den här leken, det här spelet, så måste vi spela enligt reglerna. Alla reglerna, det vill säga även de vi ogillar.

Att försöka protestera mot dumma regler genom att vägra följa dem ger inga vinster. Säger reglerna att man får spela med en målvakt och tio utespelare, så skall man väl för Böfvelen inte ställa upp med enbart tre anfallsspelare och inget mer? Då hjälper det inte att det är fråga om så namnkunniga spelare som Integritet, Kultur och Kunskap.

Tags:

16 Responses to “Höger/vänster sitter fortfarande hårt rotat”

  1. Twitter Trackbacks for Felten Fabulerar » Blog Archive » Höger/vänster sitter fortfarande hårt rotat [yi.org] on Topsy.com Says:

    [...] Felten Fabulerar » Blog Archive » Höger/vänster sitter fortfarande hårt rotat felten.yi.org/blog/?p=211 – view page – cached Visst är det väl märkligt hur fast till och med vissa piratpartister, som påstår sig stå över det förlegade H/V-tjaffset, sitter i dessa gamla myter om vänster mot höger, arbetare mot kapitalet. Tweets about this link [...]

  2. Mippe Says:

    Är det inte detta som är PPs stora problem? Att inte finna någon tillhörighet utifrån blockpolitiken!
    Att kunna identifiera sig med en ideologi är av största betydelse för de flesta människor. Det handlar egentligen inte om höger eller vänsterpolitik utan där man känner att man hör hemma.
    Att bara stampa vidare i samma spår känns rätt så döfött.
    PP måste finna en väg som inte är en återvändsgränd. Ska jag vara med o driva detta som en bricka i mängden behövs det mer än idag
    I’m still beleiving

  3. Jesper Says:

    En kritik mot det inlägget kan väl snarare vara att ju mer man lägger i begreppet pirat, desto mer distanserar man sig från andra. Och jag skulle nog gissa att din tolkning sticker ut en del.
    Om man skall lära sig något om Sd:s framgånger så är det att det är bättre ju luddigare man är. De vann ett val på att man skall begränsa invandringen på något obestämt sätt med högst oklara definitioner av invandrare samt att man skall främja svensk kultur utan att det gick att få någon representant för Sd att förklara vad de menade med svensk kultur utan att det blev ofrivillig lyteskomik.
    Kort sagt: om folk uppfattar dina förslag som extremvänster, så är de för specifika för PP, oavsett hur väl du tycker att de passar in i piratideologin.
    Själv tyckte jag vissa av förslagen var lite kul, andra kanske lite orealistiska och slutligen några som jag inte alls håller med om.

  4. Björn Felten Says:

    Underbart sammanfattat, Mippe!

    Visst är det precis som du säger, det känns så jäkla tomt och innehållslöst alltihop.

    Vi må skrika oss blåa i ansiktet om att våra frågor är så viktiga att de överskuggar alla andra frågor, men då glömmer vi att det bara är för oss redan frälsta som det måhända kan vara så.

    Har man bara en chans vart fjärde år att påverka, så är nog de allra flesta väldigt tveksamma till att ge PP sin röst hur sympatiskt inställda de än må vara till vår ideologi.

    Vi må vara grundläggningsspecialisterna men man behöver ju faktiskt inte låta sådana specialister vara med under hela bygget. Det räcker att kalla in dem som entreprenörer när man känner att de behövs.

    Om vi lägger om rodret och på så vis tappar en del sympatisörer, så — vadå? Vi har tappat nästan alla “sympatisörer” vi hade i EUP-valet 2009 och är nu tillbaka på 2006 års nivå igen.

    Vilka sympatisörer är det vi är så måna om att behålla, att vi är beredda att strunta i alla dessa redan tappade?

  5. Björn Felten Says:

    Bra analys av läget, Jesper.

    Och att jag anser att vi borde överge pirattemat hoppas jag framgår av ett tidigare inlägg här.

    Din jämförelse med SD är klockren. De har spelat enligt reglerna och har nått framgång. De sitter nu i den vågmästarroll som vi hade hoppats sitta i just nu. Men eftersom vi satte oss på våra höga hästar och vägrade befatta oss med den sortens smutsiga agerande, så är det nu främlingsfientlighet i stället för värnandet om allas våra grundlagsfästa rättigheter som under de kommande fyra åren skall ligga i vägmästarskålen. Vad har vi vunnit på det?

    Kul att du i alla fall tyckte att några av mina förslag var värda att åtminstone diskutera. Vilka då? Själv tror jag att 10k/månad i grundavdrag hade kunnat vara en block buster.

    Det skulle ge så otroligt många mer tusenlappar i månaden till alla de som bäst behöver det — och marginell skillnad för de som är i minst behov av det. Det samhällsekonomiskt mest lönsamma beloppet är förvisso 8.550:- i månaden just nu, år 2010, men viss framförhållning är aldrig fel.

    Och det är en självfinansierande reform, jag lovar. Jag har förmodligen ägnat mer tid åt vår statsbudget än vad som är nyttigt, men jag kan presentera kalla fakta som bevisar detta. Undrar just hur mycket kalla fakta de 20 SD-clownerna har i sina portföljer…

  6. Jesper Says:

    Nja, jag tycker not att vi borde ha allt fokus på pirattemat, det är väl liksom det som är syftet med piratpartiet?
    Stort grundavdrag verkar bra, kärnvärme verkar svårt, jag antar att överföringsförlusterna i en 400KV-ledning är mindre per överförd effektenhet än i ett trycksatt vattenrör med 120-gradigt vatten?

  7. Björn Felten Says:

    Jo, jag vet att ett stort problem jag har med mitt kärnvärmeförslag är att alla “vet” att vattnet kallnar så fort i varmvattensröret. Men det är helt enkelt inte sant att det måste göra det.

    De totala överföringsförlusterna i elnätet (från generator till förbrukare) ligger på 8-10%. Förlusterna i en väl designad varmvattenskulvert är försumbara i jämförelse. Empiriskt bevisat på exempelvis Island.

    Med koncentriska, välisolerade rör, där varmvattnet går i innerröret och returvattnet i yttre röret, ligger förlusterna på 2-3% även vid åtta-tio mils överföring (som Ringhals till Gbg och Forsmark till Sthm via Uppsala).

    Och till skillnad från förlusterna i elnätet, som bara går upp i rök, så kan förlusterna i varmvattennätet användas för att exempelvis hålla våra motorvägar snö- och isfria, om man i huvudsak förlägger kulvertarna där.

    Från Barsebäck till Norra hamnen i Malmö är det 13 km längs havsbotten, där rör det sig om mindre än 1% i förluster. Totalt! Det finns helt enkelt ingen annan energiomvandlare som ens kommer i närheten av den verkningsgraden.

    Men det är ju framför allt övergången från 32% till 100% när det gäller varmvattenberedaren i sig som är den största vinsten. 32% minus 8% är alltid mycket mindre än 100% minus 2%. :)

  8. Mippe Says:

    Släpper detta nu..
    Anser att PP måste bredda sig i ngn form annars är det tack o gonatt!

  9. P.Manlig Says:

    Man funderer lite smått om det är så att liberala människor (PP har ju en hel del sådana) helt enkelt har svårt att organisera sig och fungera som grupp? Det är ju rätt så grundläggande i liberal filosifi att alla skall kunna välja att gå sin egen väg, så det är ju inte konstigt om människor som är egensinniga och inte vill lyssna på andras åsikt betecknar sig som liberala.
    Min inställning till det är att man helt enkelt inte kan tillfredsställa alla. Det är ingen mening att lyssna på t.ex. en människa som skriver att statliga lösningar är vänsterpolitik och som hotar med att gå ur partiet på sekunden om det skulle bli PPs officiella politik. Jaja… Vilket parti skall de annars rösta på?
    Jag tycker att det är rätt så tydligt att PP skall befinna sig mitt i den traditionella höger-vänster-skalan och långt åt det liberala hållet på skalan auktoritär-liberal. Per definition innebär det att vi tycker att det är OK att staten reglerar företags verksamhet, men inte att staten reglerar enskilda medborgare mer än absolut nödvändigt. Vi är INTE marknadsliberala extremister som vill avreglera allt, så det bör vara helt OK att diskutera statliga lösningar.

  10. Gunnar Says:

    Att lyfta fram alla de många frågor där integritet, kunskap och kultur är viktigt och kan förändras till det bättre är ok.

    Om PP börjar med energipolitik och ha åsikter om villaskatter och dagisavgifter så är det tack och hejdå för min röst.

    Bredd = tvingas kompromissa = gammelpolitik = då kan jag lika gärna rösta på valfritt etablerat parti som påstår sig vara för integritet. Det blir ju ändå bara lotto vilka punkter som går igenom när man har en heltäckande agenda.

    Och är man villig att offra allt annat i sitt heltäckande program för de nuvarande kärnfrågorna så är det bara ohederligt att lova saker inom övriga områden till att börja med.

  11. klara Says:

    Gunnar: Grejen är den att inget parti kan lova. Politiken fungerar inte så att man automatiskt får genom saker för att man vill. Man kan endast lova att försöka.
    Felten: What can I say, snacka om att du slår huvudet på spiken. Fortsätt för jisse namn, vi behöver både politiker och ideologer som vågar tänka utanför boxarna.
    Jag kommer inte heller bli en som tänker innanför boxen, var så säker :)
    För övrigt drar jag på munnen igenkännande när jag läser vad P.Manlig skrivit :D

  12. Jonas Says:

    Problemet är väl snarare att vissa människor inte har något bättre för sig än att skita ur sig bloggkommentarer på rad. De som inte har en fullt lika svartvit syn på världen har, av olika anledningar, liv att leva.

  13. M.K. Says:

    Jag föreslår att PP skrotar vågmästarstrategin och istället lovar att alltid slaviskt piratkopiera C:s voterande i riksdagen i alla frågor utom PP:s kärnfrågor. PP blir då “det PÅ RIKTIGT integritetsvärnande Centerpartiet”* och blir då väldigt attraktivt för de många C-väljare som hittills varit starkt missnöjda med C:s hantering av medborgarnas personliga integritet och den överdrivna jakten på fildelare men som hittills upplevt PP som ett alltför osäkert kort i övriga frågor. Tänk t.ex. på Centerupproret efter att FRA-lagen klubbades igenom, tänk på att väldigt många C-väljare var förbannade på de C-riksdagsledamöter som sade sig vilja värna integriteten men ändå vek sig för Storebror.
    Med tanke på att S en gång i tiden hade ett nära samarbete med C, tror jag att PP genom att lova att “piratkopiera C i alla icke-PP-kärnfrågor” skulle kunna få över på sin sida även många av de inte alltför vänstervridna av sossarna i S-falangen “Sossar mot Storebror” som kan tänkas värdesätta ett stopp för marschen mot storebrorssamhället högre än huruvida de ger sin röst åt en S-politik eller en C-politik. Tänk på hur oerhört många icke-piratpartister som var kraftigt emot FRA-lagen när den klubbades igenom: en massa journalister på dagstidningarna, journalistförbundet, advokatsamfundet, nästan alla riksdagspartiers ungdomsförbund, etc. Inte en bråkdel av dessa människor vågade rösta på PP i riksdagsvalet 2010, av ett enda skäl: de kan inte lita på PP i andra frågor än PP:s egna. Låt dem då kunna det! En jättestor andel av journalisterna i vårt land är sossar. En del av dem röstar på C ibland, de står någonstans däremellan. Den lilla skillnad mellan S och C som finns kan de nog strunta i om de känner att de kan veta att de genom att rösta på PP får “blockpolitiskt sett typ mittenpolitik, lagom av det mesta, ungefär som tidigare, med den viktiga skillnaden att FRA-lagen rivs upp och att den oroväckande marschen mot alltmer Storebrorssamhälle i största allmänhet får ett stopp snart”.
    Som ett andra alternativ föreslår jag att PP lovar att alltid piratkopiera S:s voterande i riksdagen i varje fråga utom PP:s kärnfrågor. För de flesta Piratpartister spelar det nog ingen avgörande roll om PP piratkopierar C eller S; vilket som helst är bra så länge det får in PP i riksdagen 2014. Frågan är alltså bara vilket parti PP ska piratkopiera. Jag tror att PP bör piratkopiera C eller S eftersom dessa partier torde skrämma bort färre av väljarna på ett avgörande sätt med sin position på höger-vänster-skalan än vad mer renodlade höger- respektive vänsterpartier torde göra. Eller med andra ord: PP bör lägga sig i mitten av höger-vänster-skalan eftersom de flesta svenskar tycker att lagom är bäst och eftersom fildelare och övervakningsmotståndare finns utspridda över hela skalan.
    De som ogillar tanken på att PP lägger sig i mitten blockpolitiskt, de ogillar den tanken eftersom de ser sig som vänster eller höger i frågor som inte rör PP. Frågan är hur många av dessa väljare som är mer villiga att rösta på ett vågmästarstrategi-PP. Inte tillräckligt många, visade det sig. PP har nu prövat att vara blockpolitisk obundet. Den strategin fungerade lysande i EU-valet, men uselt i riksdagsvalet. Det får vi ta lärdom av, och ändra vår strategi när det gäller riksdagsval. Jag föreslår att vi ändrar den till en piratkopiering av C eller S i alla frågor utom PP:s kärnfrågor.
    *) Jag inser att risken med att piratkopiera C är att både C och PP hamnar under 4-procentspärren, t.ex. med 3 procent var. Men C var ju ändå inte mycket till integritetsvärnare att hänga i julgran visade det sig ju, och att PP kan dra ned C under 4-procentspärren är ju just ett sådant hot som PP ska utöva på de sittande partierna och som kan få dessa att skärpa till sig på integritetsområdet så att PP inte behövs. Om å andra sidan PP kommer över 4-procentspärren men C hamnar under den, ska PP hålla sitt löfte att piratkopiera C i alla frågor utom PP:s kärnfrågor (givet att PP i sin valkampanj gett detta löfte). I ett sådant läge får C i fyra år helt enkelt sufflera PP från sin läktarplats utanför riksdagen. Om PP lyder det sufflerandet och sköter sin piratkopiering av C:s vilja bra, vågar allt fler C-väljare gå över till att rösta på PP, tills C endast består av Maud Olofsson som ensam står kvar på läktaren och sufflerar PP (utom i PP:s kärnfrågor alltså). ;-)

  14. Mippe Says:

    Björn din senaste bloggpost har satt griller i huvudet på mig. Det jag skrev igår var spontant o rakt av vad jag kände.
    Har insett att jag bara kan vara passiv så länge som jag egentligen inte vet något om vad som händer i PP.
    Att skriva en bloggpost, lägga ut en valutvärdering på forumet, inte svara på frågor ställda via Facebook får mig att tappa tron.
    Känns som PP i ett nötskal just nu…Reinfeldt har varit tyst men han har iaf satt ihop en regering. När får vi vanliga dödliga veta vad som händer i PP just nu?

  15. Uno Hansson Says:

    Detta enkla exempel som piratpartiet kanske bör påtala och uppmärksamma är från min egen vardagsverklighet AFK. Jag äter nästan varje dag på Röda Korsets matservering några hundra meter från min bostad. Det är mest samma pensionärer varje dag. En lunch med hemlagad husmanskost kostar 55 kr för oss pensionärer och 65 för andra.

    Detta låga pris fungerar för att det är en enda anställd chef - de övriga som jobbar där är själva pensionärer utan lön. För några dagar sedan fick jag ett kvitto när jag betalade och anmärkte att det var väl önödigt. Då berättade Marie att de tvingats skaffa ny kassaapparat och lämna kvitto! “Men inte bara det”, sa hon, “utan nu måste jag sitta och bokföra varje kväll!”

    Då undrar jag varför i så fall inte skatteverket samtidigt kunnat programmera och gratis dela ut helt kompletta program till alla små ideella ekonomiska föreningar, så när summan slås in på kassaapparaten så går den helt automatiskt in på Maries dators bokföringsprogram!

    Detta är kanske något som Piratpartiet bör påtala! Om nu riksdagen bestämmer att skatteverket skall öka sina kontroller, så bör detta väl inte drabba var och en av alla dessa ideella verksamheter med helt onödiga kostnader och obetalda arbetsinsatser.

  16. Björn Felten Says:

    @Mippe:

    Tro mig, jag förstår din vånda alltför väl. Tyvärr har jag ingen lösning att erbjuda, bara rådet att vänta och se. Och så kan du ju alltid göra din stämma hörd här på den här bloggen. En och annan piratpartist brukar faktiskt regelbundet hitta hit. :)

    @Uno:

    Tack för den inblicken i den svenska vardagen!

    Och, jovisst, du har alldeles rätt. För varje ny kontroll som myndigheterna pådyvlar alla produktiva människor, som bara vill ägna sin tid åt att förgylla tillvaron för sina medmänniskor, så borde det vara lag på att myndigheten förser dessa människor — de må vara idealister eller småföretagare som försöker förtjäna sitt uppehälle — med alla de verktyg de behöver för att tillfredsställa myndigheternas nya jippon.

    Men det är precis på detta vis som beslutsfattarna löser den omöjliga ekvationen som jag tog upp beträffande mitt krav på en rejäl, och sedan länge behövlig, arbetstidsförkortning.

    Genom att pracka på alla produktiva människor i samhället ständigt nya byråkratiska arbetsuppgifter, så tvingas vi ständigt att anställa nya tjänstemän som utför icke produktivt arbete.

    På 70-talet, då jag påbörjade min bana som egenföretagare, så var det närmast ett axiom att man kunde ha max 20% administratörer i en verksamhet för att få den lönsam. Idag är det snarare legio med 80% administratörer och övriga mellanhänder och 20% som utför det produktiva arbetet.

Leave a Reply