Fildelning och LCHF — två ärtor i samma skida?

Ofta när jag försöker få vänner och bekanta att inse, att vi alla under fyrtio års tid har blivit förledda att förstöra våra kroppar tack vare ett statligt verks “rekommendationer” så får jag höra kommentar i stil med “ja, ja, var och en blir lycklig på sin tro”. Att dessa förlegade rekommendationer förorsakar 350.000 människor (enbart i Sverige) med diabetes onödigt lidande är ju förstås inget någon borde “bli lycklig” över.

När jag försöker förklara för sagda vänner och bekanta, att fildelning inte alls innebär “stöld” utan fastmer att vi åstadkommer en kostnadseffektiv reklam för det vi fildelar, så får jag höra samma sak: “ja, ja, var och en blir lycklig på sin tro”.

Religiösa fanatiker har i alla tider (ungefär sedan de kristnas messias föddes för 2000 år sedan) burit sig åt som just fanatiker. I två tusen års tid har alla opponenter behandlats på de mest vidriga sätt — tortyr, omänsklig förnedring och ibland avrättning, You Name It, They Did It.

Min gamle vän, Rickard Falkvinge, som bildade det första Piratpartiet för sju år sedan, har skrivit en hel del om hur svårt det är att informera den stora allmänheten om vad som gäller. Det må vara om LCHF eller fildelning, samma sak.

Vi må alla — LCHF-frälsta såväl som piratpartister — betraktas som religiösa fanatiker av alla dem som ännu inte har sett ljuset. Och jag har full förståelse för alla dem, som vägrar att låta sig tvångsmatats med “Den Rätta Vägen”.

Men, som Rick påpekar, om vi bara kan övertyga två människor var, så tar det inte så många exponenter innan vi har tryggat vår bas. Och det gäller såväl copyrightfrågor som kostfrågor…

Tags: , ,

4 Responses to “Fildelning och LCHF — två ärtor i samma skida?”

 1. Peter Andersson Says:

  Hej Björn! Jag äter själv LCHF men har tidigare skojat om den nästan religiösa inställningen hos vissa proselyter, t.ex var det någon mamma som började skicka med sina barn små bregottpaket i snören runt halsen när dagiset vägrade att servera annat än skräpmargarin.

  Nu har jag dock börjat fundera på om inte just religion är den enda säkra vägen att gå för att försäkra sig om att med hänvisning till sina religiösa rättigheter få riktig näringsriktig mat när man blir gammal och hamnar på sjukhus/institution/hemtjänstens klor. Kan Kopimistsamfundet så kan väl LCHF-rörelsen tänker jag…

 2. Björn Felten Says:

  Great Minds Think Alike (GMTA) är en sådan där gammal klassisk bokstavskombination, som så många av oss gamla rävar har vant oss vid.

  Jomenvisst! Nog borde det gå att fixa en religiöst förankrad dogm, som gör att vi som sett LCHF-ljuset skall kunna slippa alla vidriga kolhydrater.

  Lite grand som att vissa religiösa sekter slipper fläskkött.

  Med en uppskattad grund på två miljoner anhängare enbart i Sverige, så borde vi enkelt kunna registrera vår “religiösa rörelse” tycker jag.

 3. Per "wertigon" Ekström Says:

  Just vad gäller mat så finns det en universiell sanning - att vissa dieter fungerar bättre än andra. :)
  Personligen så tvivlar jag inte en sekund på att vissa personer mår dåligt av att följa livsmedelsverkets råd, och jag håller definitivt med om att vi som samhälle idag äter för mycket kolhydrater. Min inställning är att mat skall vara god och nyttig och man bör främst titta på sin livsstil.
  Med det sagt så såg jag nyligen en dokumentär om den s.k. 2/5 dieten som går ut på att fasta (ät 1/4 av ditt vanliga kaloriintag) två dagar i veckan och sedan äta vad du vill de andra fem… :)

 4. Peter Andersson Says:

  Alternativt får man väl vid eventuell sjukhusinläggning i framtiden be att få dela rum med en muslim - så kan man byta 50/50 patienterna emellan - hen får mina kolhydrater och jag får hens fläskkotletter. :-)

Leave a Reply