FRA:s superhemliga spionstation

År 1907 planerade Telegrafstyrelsen att upprätta en station på västkusten och efter en tid anlades en station tillsammans av Marinen och Telegrafverket. Stationen vid Gnistängen i västra Göteborg öppnades för prov 1910. ”Nya Varfvets trådlösa telegrafstation” blev det första namnet som sedan ändras till ”Gnist Signalstationen Göteborg/ GSG”. Telegrafverket har då inte hunnit utbilda några egna telegrafister så Marinen lånade ut ”gnistmän”. 1911 öppnades ”Göteborgs Gnisttelegrafstation” för trafik med allmän korrespondens till fartyg. 1912 övertogs stationen helt av Telegrafverket och 1913 blev stationssignalen SAB samt 1916 ändrades namnet till Göteborg Radio.

Så börjar historien om Göteborg Radio på Radiomuseets hemsida, där det för övrigt finns en hel del godis för radiointresserade vad gäller kustradions utveckling.

Men för vårt vidare vidkommande räcker det att konstatera att Göteborg Radio så småningom växte ur lokalerna vid Gnistängen och via Kungsbacka så småningom (augusti 1948 — d.v.s. då den här bloggaren föddes :) ) hamnade i nya hypermoderna lokaler i Rörvik på Onsalahalvöns västkust.

Här satt sedan ett antal personer och skötte trafiken med alla svenska fartyg. Från de största handelsfartyg ner till minsta fritidsbåt. Det senare i alla fall efter att VHF-passningen på kanal 16 infördes på 1960-talet. Men i takt med att radiokommunikationerna blev allt mer satellitburna, så blev behovet av att ha ett antal olika stationer utspridda över Sverige allt mindre. Den 31 december 1994 släckte Radio Göteborg ner sina radioapparater efter att verksamheten hade tagits över av Radio Stockholm, och Sveriges största kustradiostation var historia.

Historia var emellertid inte de numera övergivna lokalerna. De var inte ens övergivna. Tvärtom hade här rått febril aktivitet under flera år med enorma till- och utbyggnader av lokalerna. Och de gamla satellitantennerna, parabolerna, som tidigare hade tjänat sjöfarten i Televerkets regi fick nu raskt sällskap av nyare och större paraboler. I de luftkonditionerade källarlokalerna i nybyggnationerna installerades superdatorer i världsklass. FRA har flyttat in!
Göteborg Radio

På såväl Eniro som Hitta.se kan man se denna superhemliga spionstation — än så länge i alla fall. Glöm inte vad som hände med Lovön utanför Stockholm.

Runt hela anläggningen löper ett högt staket med skyltar som påtalar förbud mot fotografering. Men det finns inte ett ord om att det är FRA som huserar här, tvärtom står det att det är Telia. Fast Telias verksamhet upphörde förstås strax efter att Göteborg Radios röst hade tystnat i etern, så det där är förmodligen bara ett sätt för FRA att slippa uppmärksamhet.

Man kan dessutom klart och tydligt se på flygfotona att alla paraboler är riktade mot geostationära satelliter — det vill säga kommunikationssatelliter. Här har alltså FRA, i direkt strid mot svensk lag, tjuvlyssnat på telefonsamtal. Troligen ända sedan 1995 — året då vi, som bekant, för övrigt fick vissa tillägg till vår grundlag. Och nej, etern är inte fri, telefonsamtal får man inte tjuvlyssna på utan domstols godkännande; detta alldeles oavsett vilken teknik som används — tråd eller etern.

Nåja, numera är det ytterst få av de rika länderna i världen som fortfarande använder satelliter för teletrafik. I Sverige använder vi det inte ens som back-up. Så våra telefonsamtal har hittills varit ganska säkra så länge det rört sig om nationella samtal. Men så fort vi ringt ifrån någon av många populära semesterorter, så…

Kanske skulle man chartra några bussar för att åka ner ett gäng och hälsa på FRA i Rörvik? Ett halvdussin av Sveriges bästa badplatser finns utspridda inom bara några minuters reseavstånd, och gott om tältvänliga ytor finns det också.

Uppdatering den 28/7:

Ovanstående anläggning är alltså INTE densamma som Chalmers gamla rymdobservatorium, som kan beskådas här. Rörvik är inte detsamma som Råö. Snälla, klicka åtminstone på länkarna (Eniro eller Hitta.se) här ovan för att se vilken anläggning det är fråga om innan ni erbjuder studiebesök med mera.


18 Responses to “FRA:s superhemliga spionstation”

 1. West Says:

  “Kanske skulle man chartra några bussar för att åka ner ett gäng och hälsa på FRA i Rörvik? Ett halvdussin av Sveriges bästa badplatser finns utspridda inom bara några minuters reseavstånd, och gott om tältvänliga ytor finns det också.”

  Ingen dum idé! Jag har alltid varit en vän av att kombinera nytta med nöje.

 2. Björn Felten Says:

  Ja det är alltid trevligt att kunna förena nytta med nöje. Eftersom nästan alla badstränder/campingutrymmen i området dessutom är notoriskt kända för att vara väl avskilda från omgivande moraltalibaner och andra samhällsfientliga element, så behöver man inte ens ta med sig badkläder om man skulle få för sig att fira en helg (fre-sön) därnere. ;)

 3. Felten Fabulerar » Blog Archive » Kalla fakta 17 november 2003 — om FRA Says:

  [...] likadant för snart fem år sedan som han gör nu. Dessutom ser man lite rörliga bilder från FRA:s hemliga spionstation i Rörvik, Onsala, som jag berättat om [...]

 4. Lolz Says:

  Jag är ledsen att göra er besvikna men det är Universitetets rymdobservatorium som ligger där. Har själv varit där. Området är avspärrat så att obehöriga inte kan komma in. Även TV-bevakning osv. Men där har inget med FRA att göra.

  http://www.oso.chalmers.se/oso/popular/index.html
  http://www.chalmers.se/rss/SV/forskning/onsala
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Onsala_rymdobservatorium

 5. Ulf Says:

  Onsala har ingenting med FRA att göra, det är en markstation som brukas inom geofysiska mätningar, t.ex. för bestämning av markstationära positioner för GPS(-liknande) nätverk, t.ex. EUREF (dit SWEREF hör). Antennerna används för att mäta avstånd till interstellära objekt (sk. VLBI-mätningar) så att otroligt noggranna positionsbestämningar kan göras….sök t.ex. på Onsala VLBI eller Onsala Euref så får ni se.

 6. Björn Felten Says:

  @Lolz (och även Ulf tror jag):

  Chalmers berömda rymdobservatorium ligger mycket längre söderut. Närmare bestämt vid Råö. Det är något helt annat, det håller jag med om.

  Den forna kustspaningsstationen, Göteborg Radio, hade hela tiden, nästan sedan FRA bildades, personal från FRA stationerad där i en egen hemlig avdelning. Nu har FRA alltså fått överta hela anläggningen.

 7. Johan Says:

  haha,.. Det var bland det roligaste jag har läst.

  Snälla du dåligt underbygd analys kallas i normalfallet gissningar, i det här fallet måste det kallas ett skämt eller ren idioti.

  jag tycker helt klart att du och dina FRA hatande kompisar skall åka dit. Du kan se vart du skall vända dig nedan.
  +++
  Vi ordnar gärna studiebeök för grupper, t.ex. skolklasser eller föreningar.

  Kontakta Christer Andersson, tel. 031 - 772 5581 eller skriv till christer@oso.chalmers.se för ytterligare information.

 8. Johan 2 Says:

  Vänta här nu,

  Hur svårt kan det vara att veta om det är chalmers eller inte?!

 9. Björn Felten Says:

  Johan 2:

  Inte svårt alls. Det är bara till att läsa den numera välbekanta rapporten som jag nämner här.

 10. Mikey Says:

  Tjo.. e de råöobservatoriet ni pratar om eller de gigantiska paraboler som ligger strax innanför onsalasandö? har hört att det pågår hemliga saker där.. men om de e FRA,vette fasen… Är inte det radio och TV?
  peace out

 11. Mikey Says:

  måste tillägga att om det pågår saker som härörar till rikets säkerhet e de ju inte så bra om detta finns på alla kända kartor.. inte konstigt att dom tog bort lofoten..

 12. Björn Felten Says:

  Har de tagit bort Lofoten? Ajdå!

  (Du menade förmodligen Lovön? :) )

 13. Felten Fabulerar » Blog Archive » Piratpartiet anordnar demonstrationer utanför hemlig FRA-anläggning Says:

  [...] Att Lovön inte har några öron och ögon utåt talas det sällan om. Deras dito befinner sig på andra sidan landet, något som jag avslöjade här på bloggen redan för snart två år sedan. [...]

 14. travesti Says:

  Har de tagit bort Lofoten? Ajdå!

 15. Corvus Corax Says:

  FRA Rörvik är en sak, Chalmers på Råö är något helt annat. Rör inte ihop det nu!

 16. Björn Felten Says:

  Helt rätt Corvus. Det krävs förmodligen en 08:a eller annan baksidare för att inte känna till den enorma skillnaden. 8-)

  För övrigt noterar jag att vare sig Hitta- eller Enirolänken här ovan fungerar längre. Igen. Jag har ändrat länkarna fyra gånger nu, men nu har jag tröttnat, ni får söka efter Rörvik själva, och zooma in. Ni måste lägga till Onsala annars får ni (märkligt nog) bara upp ett sökresultat, som är käpprätt fel.

 17. John Doe Says:

  Vilket svammel om Chalmers och Råö. Jag har varit på ort och ställe och visst är det FRA, det är helt solklart även om Telias gamla skyltar sitter kvar som ett slags kamouflage. Man har kraftfulla datorer som kräver rejäla kylfläktar, det hörs lång väg. Åk in vid Rörviks camping så får ni se! 😄😄😄

 18. Björn Felten Says:

  Mycket sen kommentar, John, men tack i alla fall för din kommentar.

  Jovisst kan man se på långt håll att det är FRA som är i farten där, flera mil ifrån Chalmers Råö-observatorium.

   

Leave a Reply