Demokratiskt vardagsslit

De flesta känner säkert till att vi i Sverige har en 4%-spärr för att man skall få vara med i vår lagstiftande församling, Riksdagen. I EUP-valet gäller också ungefär 4%, men då av fullt naturliga skäl — så många röster krävs helt enkelt för att få ett enda mandat.

Vår 4%-spärr är ganska hög vid en internationell jämförelse. Inte extremt hög, men hög. Nederländerna till exempel har ingen spärr alls, mer än den naturliga, den som motsvarar ett mandat. Med samma regler i Sverige, så hade piratpartiet haft två riksdagsledamöter under den innevarande mandatperioden.

Men 4%-spärren är inte den enda diskrimineringen av nya partier. En annan sådan är partistödet. Men allra mest orättvisa och obefogade är nog ändå reglerna för valsedelsdistributionen. Ett parti som inte tidigare har nått 1% av rösterna måste både betala och distribuera sina egna valsedlar, och detta trots att de måste beställas från en och samma myndighet.

Att de skall kosta pengar är väl egentligen inget att säga om. 36:- per tusen valsedlar är heller inte särskilt dyrt. Men det borde faktiskt vara lika för alla. De etablerade partierna har redan allsköns miljoner droppande in från våra skattepengar, de har verkligen råd att själva göra rätt för sig.

När det däremot gäller att distribuera valsedlarna till de olika röstnings- och vallokalerna så är det lite märkligare att det skall vara näst intill omöjligt att få hänga på de etablerade partiernas valsedelsdistribution. Inte nog med att de på skattebetalarns bekostnad får ofattbara fem valsedlar var per väljare, de får dem dessutom distribuerade till samtliga närmare 7.000 lokaler fritt och franco. Men piratpartiets valsedlar går inte tillsammans med de övriga från tryckerierna, de skickas direkt till uppgivna adresser.

Vi i piratpartiet har inför EUP-valet lyckats skrapa ihop 180.000:- till valsedlar, det räckte till fem miljoner stycken. Vart och ett av våra fem distrikt får alltså en miljon valsedlar släppta utanför dörren och sedan får vi fixa resten själva. Och för den som aldrig har sett en miljon valsedlar förut, så kan ni få se här hur det ser ut. Det är två standard EU-pallar om totalt 1,3 ton.

Valsedlar 2009

Tags: , ,

4 Responses to “Demokratiskt vardagsslit”

 1. Thomas Tvivlaren Says:

  Jag är nöjd om 1 ton av de på bilden förekommande demokratiartefakterna hamnar i ett kuvert… *lite naivoptimistisk verklighetsflykt har ingen dött av*

 2. Thomas Tvivlaren Says:

  …och innan någon påpekar att jag dessutom var naivoptimist i relation till fysikens lagar så ber jag att få byta ut “ett kuvert” till “varsitt kuvert” i tidigarevarande kommentar. :)
  Trevlig helg!

 3. Björn Felten Says:

  Haha… Jodu, ett ton valsedlar i ett enda valkuvert, det hade allt sett ut det.  :)

  Och jodå, allt pekar på att det blir en verkligt trevlig helg — tack detsamma förresten!

 4. Felten Fabulerar » Blog Archive » Piratpartiet Göteborg och struktur Says:

  [...] och verktygen från 2006, så anmälde jag mig frivilligt. I och för sig så fick jag nu en femtedel av partiets samtliga valsedlar, valsedlarna till hela Västsverige, men det spelade ingen roll, det vara bara en fråga om att [...]

Leave a Reply