No more Mr. Nice Guy!

I ett uppmärksammat — nåja, på webben i alla fall, gammelmedia har ju fullt upp med nätmobbning för tillfället - brev från ett relativt nybildat aktiebolag vid namn Rättighetsalliansen Europa AB har Piratpartiet fått mottaga ett hotbrev med uppsåt att tvinga PP att inte längre förse The Pirate Bay med bandbredd.

På partiledare Anna Trobergs blogg framkastade hennes bror, Anders Troberg, att vi nu borde börja spela enligt samma spelregler, som motståndarna.

Han blev naturligtvis omedelbart åthutad. “Så gör inte vi.”

Jag vill påstå att det är precis så vi skall göra. Man kan inte vinna över en motståndare som spelar ett smutsigt spel genom att sätta sig på höga, moraliska hästar. Man må vinna moraliska poänger, men man förlorar ofelbart striden.

I stället bör vi sikta in oss på de olika, märkliga bolagsbildningarna kring det nystartade aktiebolaget i fråga.

Låt oss börja med föregångaren, Antipiratbyrån. Sommaren 2001 startade Henrik Pontén sitt enskilda bolag Svenska Antipiratbyrån. Detta bolag är fortfarande aktivt, men skattemyndigheterna har inga uppgifter om vare sig F-skatt, arbetsgivarstatus eller momsregistrering. I praktiken stendött företag alltså.

Fyra månader senare bildades Svenska Antipiratbyrån ekonomisk förening. Här finns tre listade styrelseledamöter — ingen av dem den gode Pontén.

Två av ledamöterna kommer från samma företagskonglomerat, men den tredje, Lars Arne Håkansson, är ganska intressant.

Han listas fortfarande som VD för Warner Home Video Sweden Aktiebolag. Ett bolag som sedan 2005 är ett dotterbolag till Warner Bros. Entertainment Sverige AB.

Dotterbolaget har numera avregistrerat sig för F-skatt, har inga anställda och är ej momsregistrerat. Bolagets verksamhet var listat som:

Bolaget skall bedriva uthyrning och eller försäljning av videokassetter för hembruk ävensom idka därmed förenlig verksamhet.

Man kan ju förmoda att den verksamheten inte längre är särskilt lönsam.

Den gode Håkansson är också ägare till LH Professional Managment AB. Ett bolag med endast han själv och hans fru som styrelseledamöter. Registrerat för ett år sedan, inget F-skattebevis, inga anställda — men momsregistrerat(!).

Den uppgivna verksamhetsbeskrivningen tyder inte direkt på några direktörskvaliteter vad gäller vårt modersmål:

Föremålet för bolaget är att bedriba konsult veksamhet inom managment och styrelse uppdrag. Vidare kommer företaget att vara verksam inom fritids sektorn med fiske verksamhet.

Fler stav- och grammatiska fel och särskrivningar i två korta meningar är svårt att hitta.

Så, Pontén, var hittade du den här personen, och vad hade han för kvalifikationer för att platsa i din(?) ekonomiska förenings styrelse?

Numera har du ju som sagt Rättighetsalliansen Europa AB. Hur många uppdragsgivare från övriga Europa har ni? Ni säger er bedriva konsultverksamhet inom juridik, it och teknik. Vidare har ni kryssat för rutan “Advokatbyråverksamhet” hos SNI.

Förra året hade ni en omsättning på 3,351 miljoner kronor. Ni hade tre anställda med en genomsnittlig årslön om 438 tusen kronor vardera. Bara en liten fråga: var månne du och din fru (båda i styrelsen) två av dessa? Om inte, varifrån får du din huvudsakliga lön?

Och, för att återknyta till Lars Arne här ovan, Rättighetsalliansens styrelseordförande är Trygve Gerard Versteegh. Han har totalt 23 styrelsejobb, så man kan väl betrakta honom som ett så kallat styrelseproffs? På vilka meriter har ni valt honom?

Och så vidare, och så vidare. Börjar man gräva i alla dessa företagskonglomerat, så finns det hur mycket som helst att hitta. Men se för Jösse namn till att spela efter samma spelregler som motståndarna!

Tags: , ,

17 Responses to “No more Mr. Nice Guy!”

 1. Anders Troberg Says:

  Snyggt grävt, det är sådant vi behöver.
  De här banditernas främsta tillgång är att de har myndigheternas tilltro. Ju mer sånt här man kan gräva fram, ju mer utskrattade de blir, desto svagare blir de.

 2. Björn Felten Says:

  Precis! Och det var exakt så jag uppfattade din kommentar på syrrans blogg — inte att vi skulle börja mordhota eller så.

  Jag skulle älska att fråga ut Pontén i en eventuell rättegång. Och jag kräver inte ens några astronomiska belopp i arvode. :)

   

 3. Anders Troberg Says:

  Nejk, mordhot skulle vara olagligt. Däremot finns det mycket man kan göra lagligt för att undergräva deras trovärdighet och göra deras vardag ohållbar. Sätta press på dem, som personer, men hålla sig onom lagens ramar.

  Se tex på Pox-rättegången och rabaldret där (du är väl, som jag, gammal nog för att minnas den…). Genom ryktesspridning (av totala lögner) så lyckades Folkaktionen mot pornografi ställa till rejäla problem för förlaget.  Konsum vägrade sälja tidningarna, personal slutade efter att blivit utskällda av dagisfröknar osv.

  Vi har dessutom fördelen att vi inte behöver ljuga, vi behöver bara lyfta på stenen och se vad som krälar där…

 4. Anders Troberg Says:

  Den här gamla videon med Pontén är en höjdare: http://www.youtube.com/watch?v=nwvKa8K_liU

  Observera speciellt när han säger “Du ÄR gripen”, något han knappast har rätt att säga.

 5. Björn Felten Says:

  LOL! Jo, han är verkligen skön i den videon. Undrar hur mycket han ångrar det klantiga misstaget nu. “Webben glömmer aldrig.”

   

 6. Jocke Vesterlund Says:

  Björn, det finns en hel del att rota i. Tills något riktigt smaskigt dykt upp så är en idé att helt enkelt höra av sig till de ansvariga på t.ex Svensk Filmindustri och fråga om deras personliga åsikt om att hota politiska partier med avstängning från internet. Jag har mailat Rasmus Ramstad som är koncernchef på nämnda bolag. Jag har även twittrat till Bonnierkoncernen som äger bl.a SF. SF själva har bara 80 anställda, så att skicka ett mail till var och en man kan hitta mailadress till är inget svårt hopkok. Det finns minst 17 personer med egna adresser att hitta på deras hemsida. Att sedan göra samma sak till anställda hos Noble och Nordisk Film är också genomförbart. Helt utan hot, bara ställa en fråga som kan slå an deras personliga etiktänk. Kritiken lär göra mest ont om den kommer inifrån. Om de som tjänar sitt levebröd på dessa hot och stämningar förstår att dem har ett personligt ansvar så kanske nån börjar fatta och sluta upp med dessa galenskaper. Så de inte går till arbetet på dagarna och anser att det bara är deras jobb de gör som Göring.

 7. Björn Felten Says:

  Tack för en strålande idé, Jocke!

 8. Anders Troberg Says:

  Någon som vet hur man söker på om en person har några fällande domar mot sig?

 9. Björn Felten Says:

  Det kan du inte. Vissa myndigheter, såsom polis, tull, skattemyndighet med mera kan begära ut uppgifter från det så kallade belastningsregistret, själv kan du bara begära ut uppgifter om dig själv.

 10. Kloker Says:

  Det finns många sätt att hjälpa Piratpartiet i den här frågan. Om ni verkligen är uppriktiga i ert syfte att hjälpa till föreslår jag att ni kontaktar partiet och frågar hur de vill ha hjälp.

  Det ni har påbörjat här riskerar snarare att skada partiet, och jag tror inte att det är vad ni vill.

 11. Anders Troberg Says:

  Kloker: Jag delar inte din bedömning, tvärtom. No offence, men partiet skulle verkligen behöva anlita något proffs på konflikthantering.

  Någon i någon annan blog citerade Peter Wiggin. Jag citerar också honom nu (ur minnet): (svar på frågan om varför han slog så hårt mot en angripare) “Hade jag bara slagit ner honom så hade jag bara vunnit den här fighten. Nu såg jag till att det inte blir några fler fighter.”

  Dessutom, jag har aldrig haft någon position i partiet, jag har till och med låtit mitt medlemskap löpa ut, just för att jag ska kunna göra sånt här utan att det ska kunna skada partiet.

 12. Björn Felten Says:

  @Kloker:

  Viken hjälp partistyrelsen vill ha, har Anna klart och tydligt deklarerat. De vill ha plakatviftare och professionella jurister. Jag är ingetdera…

  Själv anser jag att vi behöver grävande journalister — tusentals — minst lika mycket.

 13. Anders Troberg Says:

  För att förtydliga varför vi måste konkretisera med att gå på personer:

  Under andra världskriget så kanske de allierade slogs mot Tyskland, men man sköt inte på Tyskland som land eller som företeelse. Det var inte ens tyska flaggan man skjöt på. Ivan vid Kursk, Atkins vid El Alamein eller Joe vid Overlord sköt inte på Tyskland, de sköt på de tyska soldaterna de hade framför sig. De sköt på Schultz, Fritz och Hermann.

  Nu säger jag inte att vi ska skjuta, men vi måste inse att det är personerna vi måste bemöta och bekämpa, inte en abstraktion som en organisation. Hade de allierade ställt sig och bara skjutit i huvudsaklig riktning mot Tyskland så skulle kriget slutat rätt så annorlunda.

  (Björn: Varför blir mina blankrader små svarta frågetecken?)

  //Fixat?

 14. Björn Felten Says:

  Jag har faktiskt ingen aning om varför de där små svarta symbolerna uppträder. Jag har sett dem förut, men har fortfarande inget bra svar. Jag tror att det är när du trycker en gång för mycket för att få nytt stycke.

  Att det är en skum bugg i WYSIWYG editorn här är emellertid helt klart.

 15. Viktualiebrodern Says:

  Jag håller den här gången inte med dig i sak, jag tycker att man skall utnyttja tillfället att framstå som den sansade och “trevliga” kontrahenten i sammanhanget, men för att lägga till en pikant detalj så satte Sara Lindbäck 2010 etiketten “antipiratpartiet” på sig själv på en mingel återgedd i Resumé. Se länk.
  Det kanske kan uppfattas som att hon drivs av personliga skäl att vilja komma åt PP?

 16. Viktualiebrodern Says:

  Eh, 2006 skall det vara. Och *Svenska antipiratpartiet* kallade hon sig.

 17. Björn Felten Says:

  Tack Viktualiebrodern för den grävningen.

  Tyvärr hittade jag ingen länk i ditt inlägg, men Google pekar på några sidor relaterade till Film2Home.

  Om jag minns rätt så satt Sara i just Film2Homes styrelse. Just nu går det inte att komma åt någon av mina Ratsit-länkar här ovan (jag hoppas att det inte beror på överbelastning på grund av alla mina länkar).

  Helt klar verkar det i alla fall vara, att det i Sverige är ett litet kotteri, som parasiterar på svenska upphovsmän och deras alster.

  Så vitt jag vet, så har inte en enda upphovsman, inblandad i någon enda rättegång liknande TPB-fiaskot, i hela världen, fått ett enda öre av de miljarder kronor som rättegångarna tilldelat deras representanter.

Leave a Reply